Kurczę
Wczoraj pojawił się na mojej stacji komunikat LOW BATTERY TRANSMITTER 1. Stacja pracuje od kwietnia tego roku na oryginalnej baterii Duracell Ultra. 7 m-cy to trochę mało, zważywszy, że lato było bardzo słoneczne. Miałem nadzieję, że to może był problem z nagłym spadkiem napięcia (wtedy też podobno pojawia się ten komunikat), który miałby zniknąć po północy. Jednak nie zniknął i dziś rano wciąż pokazywał się na ekranie. Obecnie stację mam na biurku i testuję. Bateria ma napięcie 2,8V, a podobno nowy firmware stacji (mam wgrany 3.0) miał sprawić, że ww. komunikat pojawi się dopiero przy wartości 2,0V. Myślałem też, że to wina solara, ale ten ładuje kondensator (przy naświetlaniu żarówką 40W naładował do 2,2V). Ten z kolei, przy braku światła, pomału się rozładowuje. Więc zasadniczo wszystko działa. Może restart ISS pomoże? Nie wiem. Miałem nadzieję, że bateria wytrzyma te 1,5 roku. Narazie plusem zdjęcia stacji z masztu jest to, że usunę gniazda pająków (sztuk 4), które wlazły nawet do środka