Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Dźwięk w konsoli, czyli jak usunąć głośnik - fotorelacja.  (Przeczytany 8794 razy)

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
Dźwięk w konsoli, czyli jak usunąć głośnik - fotorelacja.
« dnia: 14 Października, 2012, 14:21:31 »
W konsoli stacji WH 1090 najbardziej irytującą mnie rzeczą był głośniczek, który przy każdym kliknięciu w ekran wydawał donośny pisk. Jako, że z poziomu konsoli nie da się w żaden sposób wyłączyć tego "piszczka", to postanowiłem go usunąć siłą :) Sprawa ma się dość prosto. Wystarczy do pracy przygotować śrubokręt krzyżakowy mały (może być też płaski) oraz lutownicę.

1. Pierwszym krokiem jest wyjecie baterii i odkręcenie 6 śrubek znajdujących się z tyłu konsoli;

2. Po zdjęciu tylnej, czarnej osłony widzimy spód płytki drukowanej z czujnikami oraz z głośniczkiem, który nas interesuje (zdjęcie prawe, czerwone kółko). Widać też 9 śrubek (zdjęcie lewe,czerwone kółka), które należy odkręcić;

3. Po okręceniu śrubek i wyjęciu (ostrożnym) płytki należy w zaznaczonym miejscu odlutować 2 nóżki głośniczka. Jak widać na zdjęciu ekran dotykowy połączony jest z płytką tasiemką. Należy uważać aby jej nie przełamać.

4. Całość poskładać w odwrotnej kolejności zachowując ostrożność przy kompletowaniu elementów ekranu (biała folia, szklana matryca, czarna ramka oraz ekran dotykowy).

Po złożeniu wszystkiego w całość konsola działa tak samo jak przed zabiegiem. Za to nic nie piszczy przy włączaniu podświetlenia.

« Ostatnia zmiana: 14 Października, 2012, 15:23:47 wysłana przez Dador »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Dźwięk w konsoli, czyli jak usunąć głośnik - fotorelacja.
« dnia: 14 Października, 2012, 14:21:31 »

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
Odp: Dźwięk w konsoli, czyli jak usunąć głośnik - fotorelacja.
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Października, 2012, 23:06:40 »
Innym dobrym sposobem na zmniejszenie głośności głośniczka jest jego zaklejenie jakąś taśmą samoprzylepną. Robiłem tak z zabawkami dla dzieci i bardzo pomagało - dźwięk był nawet kilka razy słabszy.
Po takim zaklejeniu będziemy mieli tylko cichuteńkie bip bip bip  ;D

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Października, 2012, 23:19:59 »
Fajny poradnik. :)
Szkoda że producent nie pomyślał, o rozwoju stacji, gdzie by było można wył. całkowicie głośniczek, np. po przez program EW.

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Października, 2012, 09:22:04 »
Wydaje mi się, że całkowite wyłączenie nie jest dobre. Znacznie lepiej będzie jak głośniczek wyciszymy do ledwo słyszalnego dźwięku. Czyli takiego aby osoba przyciskająca wyświetlacz słyszała dźwięk a np. ktoś 3 metry dalej już nie. No ale to moja opinia czyli tak jak ja bym wolał.

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Października, 2012, 09:54:53 »
Wydaje mi się, że całkowite wyłączenie nie jest dobre. Znacznie lepiej będzie jak głośniczek wyciszymy do ledwo słyszalnego dźwięku.

Masz racje, ale można by było zrobić np. tzw. pasek natężenia głośności.

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Października, 2012, 11:06:31 »
Masz racje, ale można by było zrobić np. tzw. pasek natężenia głośności.
To nie takie proste ponieważ trzeba by grzebać w oprogramowaniu a i nie wiadomo czy sprzęt (hardware stacji) na to pozwala. Można natomiast dodać szeregowo z głośniczkiem mały potencjometr, nawet taki na śrubokręcik i w ten sposób sobie regulować. Albo miniaturowy wyłącznik na boku obudowy.

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
  • Drawsko Pomorskie
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 2 Plus, Ws 3600 oraz wiele mniejszych :)
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Października, 2012, 11:44:31 »
Świetny poradnik :) .Mnie także irytuje głośnik. Przez to nie ustawiam alarmów. A przecież fajnie ustawić sobie alarm i obserwować jak miga na konsoli. Dźwięk nie jest potrzebny jak dla mnie. Wystarczy komunikat na konsoli.

Pocieszę Was, że w Davisie także nie można wyłączyć tej beznadziejnej piszczałki :). Może jakbym kupił u polskiego dystrybutora to mógłbym to wyłączyć, ale niestety kupiłem w USA wybrakowaną wersję i nie mogę  ;).

Offline Marcin

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
  • Typ stacji: WH 2080
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Października, 2012, 19:58:27 »
Innym dobrym sposobem na zmniejszenie głośności głośniczka jest jego zaklejenie jakąś taśmą samoprzylepną. Robiłem tak z zabawkami dla dzieci i bardzo pomagało - dźwięk był nawet kilka razy słabszy.
Po takim zaklejeniu będziemy mieli tylko cichuteńkie bip bip bip  ;D
Właśnie też zaklejam taśmą głośniczki od zabawek i jest to świetny sposób.
Nad stacją też rozmyślałem nie raz -co by tu zrobić z tym beznadziejnym piszczeniem. Wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem będzie oblanie go jakimś klejem sylikonowym. Tylko dobrać proporcje kleju i po sprawie-mamy wyciszony głośniczek bez ingerencji w elektronikę.
Jak tylko minie gwarancja na moją stację to zabieram się do roboty  ;)

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Października, 2012, 20:05:58 »
O całkowitym usunięciu głośniczka zdecydowało parę czynników.

- 2 razy konsola sfiksowała. Raz wszczęła alarm dźwiękowy rano, kiedy byłem w pracy, i tak sobie popiskiwała aż wróciłem, a za drugim razem w środku nocy pobudziła wszystkich. Oczywiście alarmów nie ustawiałem.
- Żona - już parokrotnie słyszałem, że jak będę hałasował (czyt. konfigurował i sprawdzał) to wywali to dziadostwo razem ze mną ;D
- W końcu mnie samego drażnił ten dźwięk.

Demontując głośniczek zastanawiałem się nad zastosowaniem jakiejś diody w jego miejsce, tak aby alarm był sygnalizowany nie dźwiękiem ale światłem. Niestety nie jestem elektronikiem i zasadniczo nie mam pojęcia jaka w ogóle by zadziałała w tym układzie. Być może ktoś z kolegów miałby jakiś pomysł, jaki typ diody można by wlutować.

@kriu
Ja w żaden sposób nie nakłaniam do zupełnego pozbycia się głośniczka. Pokazałem tylko sposób jak można to zrobić. Jeśli kogoś zadowoli wyciszenie przy pomocy wspomnianej taśmy klejącej, jego sprawa. Osobiście przez 1,5 roku posiadania stacji nigdy nie używałem alarmów, więc głośniczek był zbyteczny.

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Października, 2012, 21:50:03 »

- 2 razy konsola sfiksowała. Raz wszczęła alarm dźwiękowy rano, kiedy byłem w pracy, i tak sobie popiskiwała aż wróciłem, a za drugim razem w środku nocy pobudziła wszystkich. Oczywiście alarmów nie ustawiałem.

:o Czyli sama z siebie wydała dźwięk dobrze zrozumiałem, no to ładne jaja  :-\