Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody dla rolnika  (Przeczytany 45279 razy)

Offline Casper

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
Odp: Stacja pogody dla rolnika
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Listopad, 2013, 14:28:12 »
Jestem po testach zasięgu.
Zamknąłem czujnik w magazynie i chodziłem z dodatkową stacją odbioru po całym domu tworząc 'mapę zasięgu' ;) Niestety w docelowym miejscu, czyli w moim pokoju gdzie znajduje się komputer stacja go nie widzi. Ani główna ani dodatkowa. Nawet na stworzonej, za radą Parasola antenie*. Jednak zasięg łapie w pomieszczeniu obok (jedna ściana mniej od czujnika). Ostatecznie mógłbym tam ustawić stację główną a do komputera podłączyć ją 10-cio metrowym kablem na USB/USB-B. O ile możliwość zgrywania danych bym miał o tyle nie mógłbym wygodnie z mojego pokoju śledzić zmian temperatury i innych parametrów.

*- anteny nie wykonałem dokładnie jak mi radziłeś. Nie odlutowywałem obecnej tylko doczepiając do niej kabel wyprowadziłem ją na zewnątrz czujnika a dalej gołym drucikiem grubości zbliżonej do tego, z którego wykonana jest oryginalna, poza kubaturę magazynu.

Ratunkiem może być jeszcze ta fachowa antena na 433MHz.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #45 dnia: 30 Listopad, 2013, 14:28:12 »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Listopad, 2013, 15:12:28 »
No cóż... szkoda, że jest kłopot z zasięgiem. Najważniejsze jest jednak to, że suma sumarum masz jednak możliwość odbioru  :)
Dobrze byłoby przeprowadzić jeszcze próbę z tą dodatkową anteną. Jednakże wiąże się to z dodatkowym kosztem. No i nie wiadomo jaki byłby tego rezultat. Musiałbyś to sobie przemyśleć  :)

Offline Casper

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 07 Grudzień, 2013, 12:04:08 »
Jeszcze mam pytanie do montażu czujnika wiatru. Czy bezpiecznym jest montowanie go na metalowym maszcie? Chce w szczycie dachu przymocować metalową rurkę a do niej wiatromierz jednak zastanawiam sie czy nie będzie to przyciągać piorunów? Dodam że dookoła jest kilka wyższych metalowych konstrukcji.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #48 dnia: 07 Grudzień, 2013, 16:15:42 »
Piorun uderzyć może w maszt nie dlatego, że jest on metalowy ale dlatego że jest on elementem wystającym ponad powierzchnię ziemi. Na przykład piorun uderzyć może w drzewo i podczas burzy, nie należy się pod nie chronić a przecież nie jest ono z metalu. Zazwyczaj wyładowanie elektrostatyczne, jakim jest piorun, najczęściej uderza w wysokie konstrukcje. Oczywiście nie jest to sztywna reguła. Znane są przypadki, kiedy piorun wpadł do pomieszczenia przez otwarte okno niewysokiego domu. Bezprzecznym natomiast faktem jest to, że metal jest bardzo dobrym przewodnikiem ładunków elektrycznych. Dlatego na wszelki wypadek można zastosować odgromnik, względnie dla "świętego spokoju" zastosować jakiś dielektryk, np. rurka PCW o grubszych ściankach.

Offline Casper

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 07 Grudzień, 2013, 18:20:00 »
A proszę mi powiedzieć jeszcze czy jest jakaś zasada ustawiania wiatromierza? W instrukcji jest jedynie napisane o zresetowaniu czujnika gdy jego wskaźnik wskazuje północ. To jeśli chodzi o kierunek. Czy prędkość również jakoś trzeba 'zresetować'? Pytam bo zamontowałem go na maszcie na wysokości ok 8m na otwartej przestrzeni i aktualnie da się odczuć dość mocny wiatr a stacja wskazuje prędkość 4-5 m/s. Nie bardzo mam z czym porównać ten wynik ale w moim odczuciu zdecydowanie prędkość jest większa. Co prawda ICM wskazuje w mojej okolicy o tej porze ok 6 m/s więc być może faktycznie stacja wskazuje dobrze. 

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #50 dnia: 07 Grudzień, 2013, 21:28:45 »
Przy ustawianiu wiatromierza, należy przede wszystkim zwrócić szczególną uwagę na to żeby maszt był osadzony idealnie w pionie. Sprawdzamy oczywiście przy użyciu poziomicy. Błędy montażu mogą skutkować niedokładnością wskazań. Podobnie nieprawidłowo działający kontaktron.
Po osadzeniu należy prawidłowo zorientować wskaźnik wiatromierza według stron świata. Musi on dokładnie wskazywać kierunek północny. Do tego celu najlepiej wykorzystać kompas.
Wiatrak powinien się bardzo lekko obracać. Jeśli obserwuje się chwilowe lub całkowite zaniki obrotów, pomimo jednostajnie wiejącego wiatru, może to być spowodowane np. zabrudzeniami czy problemami z łożyskiem.
« Ostatnia zmiana: 07 Grudzień, 2013, 21:49:32 wysłana przez Serenator »

Offline Casper

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 09 Grudzień, 2013, 16:38:22 »
To chyba moje błędne odczucia. Nie mam aż takiej wprawy żeby 'na sucho' ocenić prędkość wiatru więc prawdopodobnie było tyle ile wskazywała stacja. No własnie "było". Wszystko działało sprawnie aż do dziś kiedy rano spostrzegłem że na stacji w miejscu prędkości wiatru i WCI widnieją myślniki "--:--" Nie wiem czym to może być spowodowane. Stację resetowałem - nie wykrywa czujnika. Baterie wymieniłem w czujniku - stacja nadal nie widzi. Co ciekawe strzałka kierunku wiatru ciągle wskazuje N. Podchodziłem ze stacją pod sam czujnik bo myślałem ze stracił zasięg ale nic. W nocy dość mocno padało ale nie sądzę żeby woda dostała się do elektroniki bo jest dośc dobrze uszczelniony.

Jeśli dobrze rozumuje po włożeniu baterii do czujnika po chwili stacja powinna go wykryć, tak?

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #52 dnia: 09 Grudzień, 2013, 20:03:00 »
Podstawą każdej czynności dla stacji jest instrukcja. W różnych stacjach może to bowiem inaczej wyglądać.

Cytat: Instrukcja obsługi stacji pogodowej TE 857, strona 15 z 46
b) Znajdowanie czujników   
Jeśli wyświetlacz pokazuje tylko myślniki (np. dla czujnika deszczu ‘---.-‘), należy rozpocząć ręczne   
wyszukiwanie dla wszystkich zewnętrznych czujników.   
Przytrzymaj przycisk ‘-‘ wciśnięty do czasu aż ikonka radia zacznie migać w górnej części   
wyświetlacza. Wyszukiwanie czujnika może potrwać kilka minut.   
Jeżeli jeden z czujników nie zostanie znaleziony, sprawdź jego baterie; umieść czujnik w innym   
miejscu, zachowując mniejszą odległość pomiędzy stacją pogodową a czujnikiem.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień, 2013, 20:15:02 wysłana przez Serenator »

Offline szopler

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Radioaktywny
    • Brak...
  • Typ stacji: WS 2800 w rozsypce
« Odpowiedź #53 dnia: 09 Grudzień, 2013, 21:37:28 »
Jeżeli wiatromierz nie łączy się bezpośrednio z centralką tylko za pośrednictwem czujki termo/higro należy zresetować także ją. Na przykład wyjąć baterie i zewrzeć przewodem styki gniazda baterii albo poczekać minutę aż się rozładują kondensatory.

Offline Casper

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 10 Grudzień, 2013, 17:48:02 »
Nic w instrukcji nie jest napisane jak dokładnie się on łączy. Podejrzewam że bezpośrednio bo wszystko działało i nagle przestało bez mojej interwencji w czujniki temp. Może nie do końca bez interwencji. Mianowicie wcześniej uruchomiłem deszczomierz. Ale to chyba nie mogło być powodem braku łączności.

Chyba przyjdzie mi wdrapywać się i demontować czujnik żeby go rozkręcić i zobaczyć czy do środka nie dostała sie woda :/ Innych pomysłów nie mam.

Offline Casper

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 24 Styczeń, 2014, 15:56:06 »
Pozwolę sobie wrócić do tematu.

Stacja po ok dwóch tygodniach nagle zaczęła się komunikować z czujnikiem wiatru. Od tej pory prawie miesiąc działa bez zarzutu. Czasami zdarzy jej sie 'zgubić' wiatromierz ale zaraz go odnajduje.

Zainstalowałem oprogramowanie "Weather Capture Advanced" jednak jak toś tu pisał mało daje ono możliwości. Zebrane dane można oglądać jedynie w słabo czytelnym interfejsie programu.

http://i.imgur.com/rEL076N.jpg
http://i.imgur.com/Tc6J9Wj.jpg

Czy można tę stację obsługiwać innym programem?

Najczytelniej pewnie byłoby opracowywać dane w Excelu. Dane które są zrzucane na dysk komputera niby otwierają się w .xls jednak są zapisane w formie czytelnej jedynie dla oprogramowania stacji :/

http://i.imgur.com/flU7Q41.jpg

Offline szopler

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Radioaktywny
    • Brak...
  • Typ stacji: WS 2800 w rozsypce
« Odpowiedź #56 dnia: 27 Styczeń, 2014, 20:39:02 »
Eee tam ;)
Wczytaj plik jako tekstowy i podaj za separator przecinek i z odpowiedniej listy wybierz separator dziesiętnych jako kropkę.

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #57 dnia: 27 Styczeń, 2014, 21:18:41 »
@Casper
Może byś coś więcej napisał o Conrad TE 857 (dodał opinię na Stacje-Pogody.pl), bo stacja jest raczej mało-popularna i chyba jeszcze nikt na forum nie ma tego modelu - oprócz Ciebie.
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Andrew

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
« Odpowiedź #58 dnia: 13 Marzec, 2014, 16:12:39 »
Wiatm. Potrzebuję porządną stację meteorologiczną do gospodarstwa. Czy Davis Vantage Pro 2 to dobry wybór? Czy istnieje możliwość monitorowania za jej pomocą warunków panujących w kilku magazynach znajdujących się 20-50 m od stacji? Z gory dziekuje za pomoc

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #59 dnia: 13 Marzec, 2014, 22:46:27 »
Wiatm. Potrzebuję porządną stację meteorologiczną do gospodarstwa. Czy Davis Vantage Pro 2 to dobry wybór?

Tak, VP2 to dobry wybór, ceny zaczynają się od 2400zł (2200zł - przewodowa). Ale jeżeli ma być porządna, to proponuje najbardziej rozbudowaną wersje Vantage Pro2 Plus z FARS + WeatherLinkIP - czyli 6163 + 6555 (WeatherLink). Ale uwaga, taka stacja to koszt około 6000zł. Ciekawą stacją o podobnych możliwościach jest też Oregon Scientific WMR300, ale jest to nowość i chyba jeszcze żaden z forumowiczów nie ma takiej stacji. Tak więc, kupno obarczane jest pewnym "ryzykiem zakupu nowości". WMR300 kupisz w Conrad za około 2800zł.

Czy istnieje możliwość monitorowania za jej pomocą warunków panujących w kilku magazynach znajdujących się 20-50 m od stacji? Z gory dziekuje za pomoc

Tak, możesz dokupić dodatkowe czujniki. Jakie i ile - na poniższym rysunku. Maksymalnie VP2 może odbierać dane z 8 czujników. Ale nie wiem czy to jest najlepszy pomysł, tańszym rozwiązaniem będzie zakup TFA KlimaLogg Pro.

« Ostatnia zmiana: 13 Marzec, 2014, 22:55:52 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl