Odnośnie dodatkowych czujników czy to oznacza że mogę do tej stacji dołączyć np. 3 czujniki temp? Jaki jest koszt takiego czujnika i gdzie go można kupić?
Tak, obsługuje do 5 czujników temp/wilg. Dodatkowe czujniki (TS34C) są w Conradzie po 60zł:
http://www.conrad.pl/Sensor-TS34C-do-stacji-pogodowych-Conrad.htm?websale7=conrad&pi=672148&ci=SHOP_AREA_17192_0514010 Cena zbliżona do Primusa ale ma do 7 obsługiwanych czujników. No i pamięć na zapis do 3000 rekordów. Minusem po przeczytaniu opisu może być rozdzielczość ciśnienia - 5hPa co może się przekładać na niedokładność prognozy.
3000 rekordów, czy 1750 to już nie ma takiej drastycznej różnicy. Gdybyś miał np. 170, czy 200 rekordów, to byłaby diametralna różnica. Przykładowo, gdy ustawisz interwał zapisu do pamięci na np. 5 minut, to w TE857 trzeba zgrać dane co 10 dni, a w Primus co 6 dni. W TFA SINUS jest 200 rekordów, wtedy przy 5 minutowym zapisie trzeba zgrywać dane co 16 godzin
Niedokładność prognozy byłaby, gdyby występowały nagłe skoki ciśnienia, takie jakie ja miałem w TFA NEXUS.

Jak błąd jest stały/powtarzalny (np. stacja zawyża o +3hPa) to nie ma problemu. Moim zdaniem, prognoza (ikonki pogody) w tego typu stacjach pogodowych, opiera się na zmianie ciśnienia.