Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Uwaga na maszty wyższe niż 3 metry  (Przeczytany 6601 razy)

Offline DominikG

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 7
    • Amatorska Stacja Meteo w Radlinie
  • Typ stacji: Xonix te 651, Velleman WS1080, Conrad KW-9015
Uwaga na maszty wyższe niż 3 metry
« dnia: 07 Grudnia, 2012, 20:50:39 »
Wiedzieliście o tym ???
Piszę jako ostrzeżenie dla osób posiadających maszty większe niż 3 metry, znalazłem na stronie Dipol-a:

Według Prawa Budowlanego nie wymaga zgłoszenia instalacja na obiektach urządzeń o wysokości do 3m. Maszty powyżej tej wysokości podlegają zgłoszeniu budowlanemu (Prawo Budowlane art. 30). Zgłoszenia należy dokonać przed zamierzonym terminem rozpoczęcia. Do wykonania robót można przystąpić jeżeli w terminie 30 dni od daty doręczenia właściwy organ nie wniesie sprzeciwu. Sprawy załatwiają Wydziały Urbanistyki i Architektury w poszczególnych miastach.

Czyli lepiej się nie chwalić na stronie że nasza stacja pogody jest na maszcie  :P

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Uwaga na maszty wyższe niż 3 metry
« dnia: 07 Grudnia, 2012, 20:50:39 »

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
Odp: Uwaga na maszty wyższe niż 3 metry
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Grudnia, 2012, 22:19:24 »
Tekst, który cytujesz, ma zastosowanie do masztów znajdujących się na budynkach, gdzie nie może on być wyższy niż 3 metry. Odnośnie masztów wolnostojących wygląda to tak, że jeśli nie posiada fundamentu czyli zarazem w myśl prawa nie jest budowlą, to zgłoszenie nie jest wymagane. Dotyczy to np. masztów flagowych, gdzie często te do wys. 6m nie wymagają wykonania trwałego fundamentu. Moje wiatromierze są właśnie na takim maszcie bez trwałego posadowienia w gruncie, tzn. że mogę go w ciągu 10 minut zdemontować. Zgłoszenia nie pisałem. Za to warto dogadać się z sąsiadami, czy nie będą mieli obiekcji, jeśli postawimy taką konstrukcję na swojej działce. Lepiej unikać uprzejmych donosów, bo różnie to bywa ;)

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Grudnia, 2012, 22:53:56 »
... Za to warto dogadać się z sąsiadami, czy nie będą mieli obiekcji, jeśli postawimy taką konstrukcję na swojej działce. Lepiej unikać uprzejmych donosów, bo różnie to bywa ;)
A co mają sąsiedzi do naszych masztów jeżeli np. mam maszt wysokości 5m oddalony od ogrodzenia o 6m. Nie mam mowy wtedy o uszkodzeniu ogrodzenia w sytuacji przewrócenia się masztu.
Nie bójcie się i stawiajcie co chcecie.

Offline DominikG

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 7
    • Amatorska Stacja Meteo w Radlinie
  • Typ stacji: Xonix te 651, Velleman WS1080, Conrad KW-9015
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Grudnia, 2012, 23:56:20 »
Natrętni sąsiedzi mogą się do wszystkiego przyczepić  :P Najlepiej się sąsiadami nie za bardzo przejmować i tyle.