Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja Oregon BAR806 nie prognozuje wogóle opadów śniegu?  (Przeczytany 5270 razy)

Offline Darek8

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Oregon Scientific BAR806
Stacja Oregon BAR806 nie prognozuje wogóle opadów śniegu?
« dnia: 23 Grudnia, 2012, 15:16:54 »
Witam, od miesiąca posiadam tę stację pogodową.W przypadku czterech ikonek(słonecznie, częściowe zachmurzenie, zachmurzenie, opady deszczu)prognoza sprawdza się w 60 - 80%, natomiast nie sprawdza sie wogóle w przypadku opadów śniegu.Od zakupu jeszcze ani razu nie pojawiła sie prognoza opadów śniegu, mimo że  faktycznie później padał śnieg i utrzymywał się przez dłuższy czas mróz. Zazwyczaj w tym przypadku była widoczna prognoza opadów deszczu lub pogody słonecznej.Czy jest to raczej wada mojej stacji czy poprostu od tego modelu stacji nie spodziewać się za wiele jesli chodzi o prognozy pogody?

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacja Oregon BAR806 nie prognozuje wogóle opadów śniegu?
« dnia: 23 Grudnia, 2012, 15:16:54 »

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
Odp: Stacja Oregon BAR806 nie prognozuje wogóle opadów śniegu?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Grudnia, 2012, 15:35:27 »
Ikonka opadów śniegu powinna automatycznie zastąpić tę z opadami deszczu w momencie, kiedy na zewnątrz panuje temperatura poniżej 0 st. C lub też jest nieznacznie na plusie, ale trend jest spadkowy (tak to przynajmniej działa w 208HG). Ustaw też sobie czujnik zewnętrzny thermo-hygro na 1 kanał. Jeśli to w żaden sposób nie pomoże, to faktycznie będzie można przyjąć, że ze stacją jest coś nie tak.

Offline Darek8

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Grudnia, 2012, 16:14:49 »
Dzięki za pomoc, też myslałem żeby ustawić na kanał 1 ponieważ ustawiłem sobie na kanał 2 żeby uniknąć ciągłego migania diody Ice alert w okresie zimowym, sprawdzę to w najbliższym czasie, ale mimo to uważam że na pozostałych kanałch też powinno pokazywać opady śniegu.

Offline Darek8

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Stycznia, 2013, 18:19:08 »
Dador miałeś rację po ustawieniu na kanał 1 ikona opadów deszczu jest zastępowana ikoną opadów śniegów jeśli temperatura spada poniżej 2 st. C.

Jeszcze mam pytanie na jakiej podstawie stacje Oregon prognozują pogodę, gdzieś mi się tylko w necie udało wyszukać że na podstawie trendu zmian ciśnienia atmosferycznego i temperatury czy może coś jeszcze np. konkretnie w jakich sytuacjach ukazują się poszczególne ikony prognoz?

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Stycznia, 2013, 19:27:17 »
Oregony prognozują pogodę na pewno na podstawie zmian ciśnienia atmosferycznego, ale czy też temperatury to nie wiem. Szczerze wątpię, bo im więcej zmiennych czynników tym więcej kombinacji a stacje oregon prezentują tylko 5 typów pogody, więc trochę mało :). Temperatura i wilgotność z pewnością są potrzebne do wyświetlania, w niektórych modelach np. 208HG, komunikatów ostrzegawczych typu mgła, mróz, burza, wietrznie, upał.