Witam.
Niedawno mi się przypomniała sytuacja której byłem świadkiem ze 20 lat temu kiedy jako dzieciak naśmiewałem się z kolegi pod blokiem który chwalił się że jego brat ma zegarek który ustawia sobie sam godzinę korzystając z sygnału z satelity

No głupota normalnie to była dla nas.
Na tamte czasy to może i była, ale teraz?
Jako ,że zegarek na ręce mam od zawsze i przerobiłem już różne modele, zacząłem rozmyślać nad tematem zegarka którego nie trzeba ustawiać a chodzi idealnie. Postawiłem na sygnał DCF.
Kilka minut szukania w internecie i bingo! Otóż są dostępne takowe zegarki, i to w całkiem przystępnych cenach. Znalazłem dwóch producentów którzy sprzedawani są na znanym nam portalu aukcyjnym.
Pierwszy to Casio.
Odstąpiłem od zakupu z kilku powodów:
-firma zmieniła podświetlania swoich zegarków na diodowy, pomarańczowy kolor który jest nieregularnie rozmieszczony po wyświetlaczu-bardzo mi się to nie podoba-wiem bo miałem
-złe rozmieszczenie funkcji w przyciskach (podczas ruchów ręką przestawia się czas na 12-godzinny-koszmar dla mnie)
-wszystkie które miałem albo sie spóźniały albo śpieszyły (tu akurat nie ma problemu,ale jednak...)
-krótka żywotność baterii która wynosi ok jednego roku-testowałem różne przez lata,chyba chodzi o zwiększony pobór przez zegarek
-cena zegarka z DCF zaczyna się chyba od 250PLN
Już dawno rozmyślałem nad zmianą marki jaką noszę więc nie miałem problemu z odrzuceniem Casio.
Druga firma na jaką trafiłem to znana nam firma
XonixPodszedłem do sprawy sceptycznie bo nie znałem zbytnio tej firmy i chyba niewielu z nas ją zna z tej strony,nazwa za przeproszeniem kojarzy się z tanią chińszczyzną,jednak technologie tak poszły do przodu że chyba czas zacząć przestać wierzyć że tylko oryginalne i znane marki robią dobre produkty.
Poczytałem trochę na stronie producenta o historii i ogólnie o firmie i postanowiłem dać im szansę.
Moim celem stał się XONIX GZR 004 RADIO CONTROLLED
Niektóre z jego funkcji:-Automatyczny lub ręczny odbiór sygnału DCF-77
-Kalendarz - do 2099 roku - automatyczny
-Format czasu 12/24 godziny
-Sygnał pełnej godziny
-Czas letni
-Czas drugiej strefy
-Stoper - pomiar do 24 godzin, funkcja pomiaru międzyczasów
-Alarm codzienny
-Podświetlenie elektoluminescencyjne
Reszta funkcji i szczególowa instrukcja znajduje się
TUTAJ- warto poczytać,szczególnie o odbiorze sygnału.
Jedyne co mi podpada to pasek,ale zobaczymy jak przyślą,może nie jest źle.
Myślę że jest to ciekawa sprawa dla ludzi "takich jak my"

i zainteresuję kogoś takim rozwiązaniem.
Zegarek jest w sprzedaży za niewielkie pieniądze w dwóch wersjach kolorystycznych (czarny i srebrno-czarny). Jest jeszcze inny-podobny o symbolu GTR o tych samych funkcjach jak wyżej opisany jednak ma troszkę inną "łagodniejszą" obudowę.
A może ktoś używa już takiego lub podobnego z techniką odbioru DCF?
Wszelkie porady,wskazówki i pytania są mile widziane.
Pozdrawiam, Marcin
*Celowo nie podałem linka do aukcji,żeby nie było kryptoreklamy. Każdy zainteresowany znajdzie bez problemu.