Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Zegarek na rękę z odbiorem sygnału DCF 77  (Przeczytany 30944 razy)

Offline Marcin

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
  • Typ stacji: WH 2080
Zegarek na rękę z odbiorem sygnału DCF 77
« dnia: 29 Kwietnia, 2013, 16:39:54 »
Witam.
Niedawno mi się przypomniała sytuacja której byłem świadkiem ze 20 lat temu kiedy jako dzieciak naśmiewałem się z kolegi pod blokiem który chwalił się że jego brat ma zegarek który ustawia sobie sam godzinę korzystając z sygnału z satelity  ;) No głupota normalnie to była dla nas.
Na tamte czasy to może i była, ale teraz?
Jako ,że zegarek na ręce mam od zawsze i przerobiłem już różne modele, zacząłem rozmyślać nad tematem zegarka którego nie trzeba ustawiać a chodzi idealnie. Postawiłem na sygnał DCF.
Kilka minut szukania w internecie i bingo! Otóż są dostępne takowe zegarki, i to w całkiem przystępnych cenach. Znalazłem dwóch producentów którzy sprzedawani są na znanym nam portalu aukcyjnym.
Pierwszy to Casio.
Odstąpiłem od zakupu z kilku powodów:
-firma zmieniła podświetlania swoich zegarków na diodowy, pomarańczowy kolor który jest nieregularnie rozmieszczony po wyświetlaczu-bardzo mi się to nie podoba-wiem bo miałem
-złe rozmieszczenie funkcji w przyciskach (podczas ruchów ręką przestawia się czas na 12-godzinny-koszmar dla mnie)
-wszystkie które miałem albo sie spóźniały albo śpieszyły (tu akurat nie ma problemu,ale jednak...)
-krótka żywotność baterii która wynosi ok jednego roku-testowałem różne przez lata,chyba chodzi o zwiększony pobór przez zegarek
-cena zegarka z DCF zaczyna się chyba od 250PLN
Już dawno rozmyślałem nad zmianą marki jaką noszę więc nie miałem problemu z odrzuceniem Casio.

Druga firma na jaką trafiłem to znana nam firma Xonix
Podszedłem do sprawy sceptycznie bo nie znałem zbytnio tej firmy i chyba niewielu z nas ją zna z tej strony,nazwa za przeproszeniem kojarzy się z tanią chińszczyzną,jednak technologie tak poszły do przodu że chyba czas zacząć przestać wierzyć że tylko oryginalne i znane marki robią dobre produkty.
Poczytałem trochę na stronie producenta o historii i ogólnie o firmie i postanowiłem dać im szansę.
Moim celem stał się XONIX GZR 004 RADIO CONTROLLED

Niektóre z jego funkcji:
-Automatyczny lub ręczny odbiór sygnału DCF-77
-Kalendarz - do 2099 roku - automatyczny
-Format czasu 12/24 godziny
-Sygnał pełnej godziny
-Czas letni
-Czas drugiej strefy
-Stoper - pomiar do 24 godzin, funkcja pomiaru międzyczasów
-Alarm codzienny
-Podświetlenie elektoluminescencyjne
Reszta funkcji i szczególowa instrukcja znajduje się TUTAJ- warto poczytać,szczególnie o odbiorze sygnału.
Jedyne co mi podpada to pasek,ale zobaczymy jak przyślą,może nie jest źle.
Myślę że jest to ciekawa sprawa dla ludzi "takich jak my" ;) i zainteresuję kogoś takim rozwiązaniem.

Zegarek jest w sprzedaży za niewielkie pieniądze w dwóch wersjach kolorystycznych (czarny i srebrno-czarny). Jest  jeszcze inny-podobny o symbolu GTR o tych samych funkcjach jak wyżej opisany jednak ma troszkę inną "łagodniejszą" obudowę.
A może ktoś używa już takiego lub podobnego z techniką odbioru DCF?
Wszelkie porady,wskazówki i pytania są mile widziane.
Pozdrawiam, Marcin

*Celowo nie podałem linka do aukcji,żeby nie było kryptoreklamy. Każdy zainteresowany znajdzie bez problemu.
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia, 2013, 16:55:39 wysłana przez Marcin »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Zegarek na rękę z odbiorem sygnału DCF 77
« dnia: 29 Kwietnia, 2013, 16:39:54 »

Offline tomaszko79

• Stratus
    • Pogoda w Kleczay Górnej
  • Typ stacji: SOENS 270009
Odp: Zegarek na rękę z odbiorem sygnału DCF 77
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Kwietnia, 2013, 21:04:37 »
posiadam go już jakieś 5 lat jest super:
                                                         zegarek
                                                         kompas
                                                         barometr
                                                         termometr
 i wiele innych innych funkcji zasilanie solarne itd.
Jeśli chodzi o DCF to oczywiście że ma, przez 5 lat użytkowania jeszcze mi się nie zdarzyło abym wstał a on dał mi komunikat o błędzie synchronizacji. Sprawuje się świetnie w górach jak i nad morzem.
« Ostatnia zmiana: 30 Kwietnia, 2013, 05:16:41 wysłana przez tomaszko79 »

Offline Marcin

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Kwietnia, 2013, 21:31:10 »
To już chyba raczej wyższa półka ;)
Rozumiem że ma odbiór DCF? Jak się sprawuje w zbieraniu sygnału?

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 124
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Kwietnia, 2013, 23:32:30 »
Jeżeli chcecie dobry zegarek (dla aktywnych) kontrolowany radiowo, to proponuje poniższe dwa modele CASIO z serii G-SHOCK. Niestety, nie należą do najtańszych (1000 -1500zł), ale jeżeli ktoś może tyle dać za zegarek to myślę, że warto.

http://www.g-shock.eu/euro/watches/premium/gw-4000-1aer/

http://www.g-shock.eu/euro/watches/premium/gw-3000m-4aer/

« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia, 2013, 23:39:07 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Kwietnia, 2013, 09:21:27 »
posiadam go już jakieś 5 lat jest super:

Tomaszko79 jak ten twój zegarek się nazywa jest niezły tyle opcji  :o

Offline tomaszko79

• Stratus
    • Pogoda w Kleczay Górnej
  • Typ stacji: SOENS 270009
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Kwietnia, 2013, 09:45:21 »
Casio PRG-240-1ER

Offline Marcin

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Kwietnia, 2013, 18:07:49 »
Jeżeli chcecie dobry zegarek (dla aktywnych) kontrolowany radiowo, to proponuje poniższe dwa modele CASIO z serii G-SHOCK.
No,to już są maszyny jak się patrzy  ;D
Jakbym kupił takiego to by mnie żona wysiedliła pod most  ;)
Widzę ,że dobrze trafiłem z tematem na to forum bo kilka osób ma konkretne busole. Bardzo się cieszę!

Dziś mi przysłali tego o którym pisałem. Powiem Wam ,że jestem miło zaskoczony! Pasek tak jak pisałem-trochę jest biedny ale jak na razie będę go miał a kiedyś jak trafię jakiś fajny to wymienię-to już nie problem.
Zresztą... Nie będę się rozpisywał, bo nagrałem krótki filmik instruktażowy ;)

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Kwietnia, 2013, 19:58:11 »
Aktualizację czasu, jak to widać na filmiku, wymusiłeś ręcznie. I bardzo dobrze, że jest taka możliwość. Mnie jednak interesuje, jak często zegarek automatycznie dokonuje takiej korekty czasu?
Rozumiem, że nie było żadnych zakłóceń tej operacji. Jak można dowiedzieć się z forum, niejednokrotnie stacje pogody wyposażone w zegar sterowany sygnałem DCF-77, mają problem z automatyczną korekcją czasu. Trzeba je ustawiać odpowiednio (najlepiej prostopadle do nadajnika), duży wpływ mają też zakłócenia. Jestem ciekawy, jak zegarek ten będzie sobie z tym radził w różnych warunkach. Jak wiadomo, zegarek na ręce podlega prawie cały czas różnym zmianom położenia. Jeśli będziesz miał wiedzę na ten temat lub zrobisz jakieś testy, napisz o tym na forum.
« Ostatnia zmiana: 30 Kwietnia, 2013, 20:07:33 wysłana przez Serenator »

Offline Marcin

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Maja, 2013, 12:14:57 »
Tak. Na filmie wywołałem ręczne wyszukiwanie,ale to tylko dla potrzeb filmu i nigdy więcej raczej tego nie będę robił. Zegarek wyszukuje sygnał według pewnego schematu. Zależy jaka była różnica w czasach (wzorcowym i w zegarku) i wtedy sam ustala kiedy następne szukanie. (poniżej tabelka)
Dziś w nocy zegarek miałem na ręku i bez problemu wyszukał sygnał. Wiem na pewno ponieważ zegarek rejestruję datę i dokładną godzinę ostatniej poprawnej aktualizacji (ostatnia pozycja na filmie w dziale "Przegląd Menu"-na wyświetlaczu "GET")

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Maja, 2013, 08:14:48 »
Zatem ten zegarek musi mieć bardzo czuły moduł odbioru sygnału, ponieważ zrozumiałe jest, że jego wielkość jest o wiele mniejsza aniżeli tego, który stosowany jest w stacjach pogodowych. Bowiem, im antena odbiorcza jest większa, tym odbiór sygnału lepszy. A tu, proszę... takie w sumie maleństwo a jak dobrze radzi sobie z odbiorem.
Co do aktualizacji, to wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem byłaby standardowa korekta czasu przynajmniej raz na dobę, bez względu na różnicę między wskazaniem zegarka a czasem wzorcowym. No ale to zależy, jakie kto ma priorytety  ;)
W sumie zegarek udany, gratuluję zakupu  :)

Offline Marcin

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Maja, 2013, 12:00:10 »
Co do czułości to jeszcze zobaczymy bo w dzień jak próbowałem ręcznie synchronizować to raz spotkałem się z porażką-nie znalazło sygnału. W nocy znajduje bez problemu. Ja nie zdejmuję zegarka więc był na ręce, jednak w instrukcji jest napisane żeby na noc kłaść go na parapecie okna dla lepszego załapania sygnału.
Jeśli chodzi o częstość aktualizacji to tez bym wolał raz na dobę ale rozwiązanie przedłużania pauz między wyszukiwaniami jest zrobione pewnie w celu przedłużenia żywotności baterii. Już tę sekundę czy dwie (wątpię czy w ogóle tyle będzie różnicy) mogę odżałować. W porównaniu z Casio który miałem dotychczas to jest rewelacja bo tamten potrafił przez dwa miesiące spóźniać się przeszło dwie minuty-to mnie tak zniechęciło do tej firmy.
Zegarek bardzo udany. Nieznana z tej strony firma widać że stara zrobić sobie dobrą reklamę. "Piknięcia" pełnej godziny jak i alarm są głośne, wyraźnie słyszalne a wyświetlacz ładnie skontrastowany. Do podświetlenia też nie mogę się przyczepić-jest elektroluminescencyjne a nie jakaś dioda kierunkowa jak to teraz Casio wprowadziło... Nie żebym wielce się czepiał Casio ale... chyba za długo ich nosiłem i się "przejadły". Miałem już dwa G-Shocki i nie powiem na nie złego słowa,bo jeśli chodzi o mechanizmy wewnątrz koperty to nic się z nimi nie działo, jednak rozpadło się wszystko co było poza kopertą (paski,obudowa koperty-wszystko skruszało) ale to chyba normalne jak się zegarek nosi cztery lata non-stop i zdejmuje tylko do kąpania.

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 55
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Maja, 2013, 13:02:25 »
W dobie telefonów komórkowych już mało kto nosi tradycyjny zegarek. W moim otoczeniu tylko jeden kolega z pracy nosi czasomierz na stałe :).

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 124
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Maja, 2013, 13:21:22 »
Miałem już dwa G-Shocki i nie powiem na nie złego słowa,bo jeśli chodzi o mechanizmy wewnątrz koperty to nic się z nimi nie działo, jednak rozpadło się wszystko co było poza kopertą (paski,obudowa koperty-wszystko skruszało) ale to chyba normalne jak się zegarek nosi cztery lata non-stop i zdejmuje tylko do kąpania.

W sieci jest pełno testów tych zegarków typu: pranie w pralce, gotowanie, zamrażanie, upadek z kilkunastu metrów, przejeżdżanie samochodem itp. i po takich testach zegarki G-SHOCK bez problemów działają i nie widać śladów uszkodzeń. Nie wiem jakie modele miałeś, ale te G-SHOCKi co ja podałem to są "klasy" PREMIUM. Prawdopodobnie producent w tańszych konstrukcjach stosuje gorsze materiały na paski itp. A G-SHOCKi można już kupić od 300zł...
« Ostatnia zmiana: 05 Maja, 2013, 09:27:52 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline pernaczy

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 17
    • NIESIOŁOWICE NA KASZUBACH-pogoda online
  • Typ stacji: WH 2080, TFA Spring, Oregon AWS888N
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Maja, 2013, 17:58:40 »
Jeżeli chcecie dobry zegarek (dla aktywnych) kontrolowany radiowo, to proponuje poniższe dwa modele CASIO z serii G-SHOCK. Niestety, nie należą do najtańszych (1000 -1500zł), ale jeżeli ktoś może tyle dać za zegarek to myślę, że warto.
Popieram. Pewnie, że tak na końcu chodzi o kasę ale nauczyłem się już że na pewnych rzeczach nie warto oszczędzać. Siedem lat temu zainwestowałem 1500 zł w zegarek CASIO model WVH-500D-7AER (foto w załączniku) i do dziś nie żałuję. Odbiór DCF bez zastrzeżeń (nigdy mi nie przychodziło do głowy ustawiać go gdzieś na parapecie albo ukierunkowywać antenę). Nie zdejmuję zegarka na noc więc odbiór DCF może być w "trudnych warunkach. Zasilanie z baterii słonecznej zintegrowanej oczywiście z zegarkiem i do dzisiaj przez te wszystkie lata wskaźnik naładowania baterii wskazuje "HI". Upadł mi już niejednokrotnie i pozostaje to bez wpływu na jego działanie.
Niestety dzisiaj już chyba nie do kupienia (w sieci nie znalazłem ofert) więc ktoś mógłby zapytać "po jaką cho........ę" o nim piszę. Tak jak zaznaczyłem na wstępie, aby udokumentować, że NIE WARTO oszczędzać za wszelką cenę (jeśli limit kasy jest nie do przeskoczenia to wtedy nie ma wyjścia).
Piotr

Dzień w którym się czegoś nauczyłem nie jest dniem straconym.
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Maja, 2013, 10:08:37 »
W dobie telefonów komórkowych już mało kto nosi tradycyjny zegarek. W moim otoczeniu tylko jeden kolega z pracy nosi czasomierz na stałe :).

Ja to ostatni raz nosiłem w podstawówce  hehe.
ale to chyba normalne jak się zegarek nosi cztery lata non-stop i zdejmuje tylko do kąpania.

:) ja bym tak nie mógł ale to pewnie przyzwyczajenie.

Ja bym jak już kupował zegarek to tylko z parametrami meteo :) ale pewnie są bardzo drogie.