No to od końca:
O tej opcji wiem tyle ile jest napisane pod ikonką 'i' w konfigu, że może wpływać na działanie przetwornika analogowo-cyfrowego.
Bo pętla działa jak jednozwojowa duża antena - zbiera śmieci.
Ekran należy rozpatrywać jako antenę pola elektrycznego. Jeżeli chronimy przewód przed wnikaniem weń zakłóceń - uziemiamy jak najbliżej odbiornika sygnału. W tym przypadku podłączenie uziemienia do wzmacniacza może być dobrym pomysłem. Wtedy przy centralce nie łączymy lub przecinamy ekran przewodu łączącego wzmacniacz z centralką (przy wzmacniaczu) i podłączamy uziom do zacisku w centralce.
[Inaczej jeżeli to przewód ma nie generować zakłóceń bo np. płyną nim duże prądy o zmiennej częstotliwości - wtedy uziemiamy oba końce.]
Co do interferencji to może być tak, że udało Ci się zrobić antenę o takiej częstotliwości rezonansowej że odbierasz jakieś transmisje

.
Trzeba by się wczytać w dokumentację...
Tłumienie zmienia się zmieniając wartości rezystorów R1, R16 na wejściu wzmacniacza, strojenie natomiast dołączając kondensator(-y) równolegle z anteną.
Tyle, że ta antena ma być nie strojona, a szerokopasmowa... Jakby się udało wyizolować częstotliwość zakłócającą to można wstawić tłumik RC.
Szczerze mówiąc to w analogówce, a w radiu w szczególności mam niewielkie doświadczenie więc mogę coś motać.