Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Blitzortung-detektor wyładowań atmosferycznych  (Przeczytany 179013 razy)

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
Odp: Blitzortung-detektor wyładowań atmosferycznych
« Odpowiedź #195 dnia: 06 Marca, 2014, 17:37:38 »
GPS zamontowany na docelowym miejscu. Teraz widzi 12 satelitów z czego 11 na zielono a 6-7 powyżej 40 dB (11-12 tracked).
Poniżej zamieszczam fotki montażu.
A co do tych interferencji - teraz podpiąłem lepszy przewód uziemienia - mam zamiar dołączyć go bezpośrednio do gniazdka - teraz idzie przez przewody zasilające UPS'y. Ekran przewodu GPS też dołączony do uziemienia. Poza tym rozważam dołączenie uziemienia na strychu do anten a nie w domu do centralki. Tam idzie przewód do dodatkowego uziemienia, które wykonałem kiedyś i które obecnie "wzmacnia" podstawowe - "fabryczne".
Poza tym w opisie systemu Blitz (pdf) podają, żeby nie dołączać uziemienia stacji do przewodu uziemiającego instalacji elektrycznej.
Interferencja właśnie się pojawiła - 400-800 impulsów na sekundę !!! - takie one są. A i jeszcze jedno - stacje zasilam z aktywnego huba USB - ale to chyba nie ma znaczenia?
Dodatek: teraz interferencje są co 2-3 minuty.
---------------
@szopler: napisz proszę czy uziemienie można podłączać od strony anteny - wydaje sie się, że strona nie ma znaczenia?
A dlaczego nie wolno robić pętli masy?
I jeszcze - napisz co wiesz o tej opcji "Flash Prefetch" - powinna być włączone czy raczej nie?

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #195 dnia: 06 Marca, 2014, 17:37:38 »

Offline szopler

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Radioaktywny
    • Brak...
  • Typ stacji: WS 2800 w rozsypce
« Odpowiedź #196 dnia: 06 Marca, 2014, 19:37:37 »
No to od końca:

O tej opcji wiem tyle ile jest napisane pod ikonką 'i' w konfigu, że może wpływać na działanie przetwornika analogowo-cyfrowego.

Bo pętla działa jak jednozwojowa duża antena - zbiera śmieci.

Ekran należy rozpatrywać jako antenę pola elektrycznego. Jeżeli chronimy przewód przed wnikaniem weń zakłóceń - uziemiamy jak najbliżej odbiornika sygnału. W tym przypadku podłączenie uziemienia do wzmacniacza może być dobrym pomysłem. Wtedy przy centralce nie łączymy lub przecinamy ekran przewodu łączącego wzmacniacz z centralką (przy wzmacniaczu) i podłączamy uziom do zacisku w centralce.

[Inaczej jeżeli to przewód ma nie generować zakłóceń bo np. płyną nim duże prądy o zmiennej częstotliwości - wtedy uziemiamy oba końce.]

Co do interferencji to może być tak, że udało Ci się zrobić antenę o takiej częstotliwości rezonansowej że odbierasz jakieś transmisje :).
Trzeba by się wczytać w dokumentację...
Tłumienie zmienia się zmieniając wartości rezystorów R1, R16 na wejściu wzmacniacza, strojenie natomiast dołączając kondensator(-y) równolegle z anteną.
Tyle, że ta antena ma być nie strojona, a szerokopasmowa... Jakby się udało wyizolować częstotliwość zakłócającą to można wstawić tłumik RC.

Szczerze mówiąc to w analogówce, a w radiu w szczególności mam niewielkie doświadczenie więc mogę coś motać.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca, 2014, 19:49:48 wysłana przez szopler »

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #197 dnia: 06 Marca, 2014, 21:25:33 »
... Jakby się udało wyizolować częstotliwość zakłócającą to można wstawić tłumik RC ...
Sygnały interferencji wyglądają podobnie jak ten na obrazku a poza tym ta sinusoida jest praktycznie zawsze - nakłada się. To jest coś ok. T=30 mikrosekund czyli f=33kHz - praktycznie zawsze taka sama.
Antena jest chyba czuła bo łapie sygnały w odległości ponad 2500km.
Poniżej sygnał w czasie interferencji:
.......... dodano: 7.03 2014...........
Połączyłem dzisiaj uziemienie na strychu bezpośrednio do anten - niestety ale nic to nie pomogło  :( ciągle (często) pojawiają się interferencje - serie 100-300 a nawet 900 impulsów na sekundę.

Offline miniomax

• Stratus
    • Pogoda w Smolcu
  • Typ stacji: WH-2080
« Odpowiedź #198 dnia: 08 Marca, 2014, 16:07:05 »
Witam wszystkich, chciałem się spytać i dowiedzieć jakie anteny będziecie montować do swoich detektorów. Sam zastanawiam się nad dwoma opcjami i nie wiem którą wybrać czy zrobić pętlową antenę czy bawić się z prętami ferrytowymi. Jeśli już ktoś ma coś poskręcane i wie jak którąś z anten zrobić może się od razu pochwalić i pomóc reszcie w wyborze jak i w samy stworzeniu takiej anteny:) Wiem, że na PDFach z blitzortung są instrukcje, ale warto jednak zobaczyć jak wam to wyszło i jak do tego doszliście;)

Offline Dextero

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 1
    • Pierwsza stacja w Kożuchowie
  • Typ stacji: Sencor SWS 12500 wifi, TFA Primus
« Odpowiedź #199 dnia: 10 Marca, 2014, 12:18:46 »
Koledzy jak ma wygladac przewod laczacy centralke ze wzmacniaczem? W sensie czy to jest standartowa skretka kat 5 i polaczenia jak przy LAN sieci internetowej, czy jakis inny rozklad wyprowadzen?
Pzdr
Dextero

Offline szopler

• Stratus
  • Radioaktywny
    • Brak...
« Odpowiedź #200 dnia: 10 Marca, 2014, 16:07:52 »
Ekranowany (FTP) patchcord jest OK.

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #201 dnia: 10 Marca, 2014, 21:33:27 »
Postanowiłem opisać trochę swoje spostrzeżenia na temat użytkowania stacji – 4 dni.

O swoich antenach i mocowaniu GPS’a napisałem już trochę w poprzednich postach.
W skrócie: zrobione są z obręczy hula-hop o średnicach 90cm (80 cm plus przedłużenie). Wewnątrz (8 zwojów) wciągnięty jest przewód (podczas wciągania polecam silikon w spreju). Przewód to linka miedziana w izolacji o przekroju 1,5mm2 w izolacji. Kółka okleiłem grubą taśmą aluminiową nie na okrętkę ale wzdłuż tak aby zapewnić ciągłość ekranu. Taśma, którą zastosowałem jest idealnie przewodząca z zewnątrz. Klej jednak trochę izoluje. Do taśmy przylutowałem przewód do uziemienia (dało się połączyć trwale aluminium z miedzią). Obudowę wzmacniacza także okleiłem taśmą. Taśma ta to Tesa Aluminium Tape 10m x 50mm jest ona naprawdę gruba. Anteny włożyłem jedna w drugą powiesiłem do krokwi na strychu i tak ustawiłem naciągając linką, aby powstałe elipsy były takie same (jedna poziomo a druga taka sama pionowo). Tak więc kółka są osobne a nie włożone jedno w drugie. Różnica w przekątnych elips jest mała – oś długa 92cm, mała 89cm. Całość wisi wzmacniaczem do góry. Niestety, ale na razie anteny mam umieszczone pod blaszanym dachem. Na domu zrobiona jest profesjonalna instalacja odgromowa, co dodatkowo spaja elektrycznie całość tworząc pół-klatkę. Teraz mam zamiar poeksperymentować z orientacją anten. Teraz są ustawione równo z osią kalenicy, co może wpływać na te interferencje. Dzisiaj zauważyłem też, że każde włączenie odbiornika elektrycznego (światło LED, żarówka, zasilacz) powoduje powstanie piku. To się chyba przenosi drogą elektryczną, nie radiową. Na tej stronie jest trochę i zakłóceniach – ciekawe posty: http://www.wxforum.net/index.php?PHPSESSID=2de06f187d977c72f972c2855f0476fb&topic=20439.0

Anteny są dość czułe łapią od 20% do nawet 70% wyładowań odległych (teraz nad Morzem Śródziemnym). Do tej pory stacja zarejestrowała 5810 wyładowań. Często w klasyfikacji detekcji moja stacja jest na pierwszej stronie (przeważnie trzecia w Polsce). Pierwsza to Wodzislaw Slaski a druga Mielec – to się zmienia. Najdalsze zarejestrowane przez moja stacje wyładowanie to w odległości ponad 2500km. Stacja działa od 4 dni.

Niestety, ale w trybie automatycznym powstają interferencje, o czym napisałem poprzednio. Dopiero włączenie trybu półautomatycznego, (bo tak go nazwę) pomaga. Można tu ręcznie ustawić wzmocnienie, które jak się okazuje jest wzmocnieniem maksymalnym i system sam w razie potrzeby zmniejsza go. Poza tym muszę ustawić dużą dysproporcję wzmocnień dla kanałów – kanał B 2-3 razy mniejsze. Niestety, ale część słabych wyładowań umyka, ale z drugiej strony w trybie interferencji (jak wpadnie w nią wzmacniacz) pomijane są także niektóre odczyty wyładowań. Tak więc jak na razie tryb ręczny jest lepszy – nie wysyła kilkunastu tysięcy odczytów na godzinę ale tylko 300-600-1200 max.

To na razie tyle.

Offline szopler

• Stratus
  • Radioaktywny
    • Brak...
« Odpowiedź #202 dnia: 11 Marca, 2014, 17:58:26 »
« Ostatnia zmiana: 11 Marca, 2014, 20:42:20 wysłana przez szopler »

Offline Dextero

• Stratus
« Odpowiedź #203 dnia: 12 Marca, 2014, 16:17:27 »
Koledzy zlozylem do kupy detektor podlaczylem siec i co dalej? Do panela kontrolnego po IP jest polaczenie ale jak sie zabrac za to zeby detektor wysylal dane do systemu Blitzortung? Na mapie Poski ze strony Blitzortung widze swoja stacje nr 921. Gdzie sie rejestrowac? Generalnie co dalej trzeba zrobic zeby to wszystko dzialalo jak nalezy? Jak zrobic zeby dane byly dostepne na mojej stronie pogodowej? Nie odsylajcie mnie do forow obcojezycznych bo i tak nie znam jezykow. Swoja droga dobrze by bylo gdyby ktos stworzyl instrukcje wlaczenia sie do sieci w jezyku polskim, wiele pytan wtedy nie byloby potrzebnych - mysle o poczatkujacych takich jak ja.
pzdr
Dextero
« Ostatnia zmiana: 12 Marca, 2014, 16:47:19 wysłana przez Dextero »

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #204 dnia: 12 Marca, 2014, 17:57:17 »
Dane z Twojej stacji automatycznie przesyłane są do systemu.
To jest strona Twojej stacji w Blitz: http://www.lightningmaps.org/blitzortung/europe/?bo_page=statistics&bo_show=station&bo_sid=921&bo_station_id=889&lang=en&bouser
Na razie nie ma wiele wyładowań a więc nic ci nie pokaże - charakterystyki masz na razie puste.

Offline Dextero

• Stratus
« Odpowiedź #205 dnia: 12 Marca, 2014, 18:22:42 »
Dzieki za odp. Sa puste bo anteny jeszcze nie podlaczone tylko sam wzmacniacz. Ale jak dodac stacje aby byla widoczna w wykazie stacji np Polska - Kożuchów bo w tej liscie jej nie widac: http://www.blitzortung.org/Webpages/index.php?lang=pl&page=5&subpage_0=10&p=5. No i jak znalazles ta strone co mi link podeslales - gdzie tego szukac? Teraz jeszcze jak zaimplementowac taka mape np na swojej stronie pogodowej podobnie jak tu z pokazaniem lokalizacji stacji: http://instytutmeteo.pl/burze/radar-burzowy. I jak zmienic czas na nasza strefe czasowa bo o godz do tylu?
pzdr
Dextero
« Ostatnia zmiana: 12 Marca, 2014, 18:24:28 wysłana przez Dextero »

Offline szopler

• Stratus
  • Radioaktywny
    • Brak...
« Odpowiedź #206 dnia: 12 Marca, 2014, 20:13:59 »
1) Musisz mieć anteny ;)
2) Musisz mieć GPS na zewnątrz lub antenkę aktywną.
3) Musisz wprowadzić ID swojej stacji na stronie która dostępna jest po zalogowaniu się na Blitzortung (skopiować Device ID z konfigu).

Offline Dextero

• Stratus
« Odpowiedź #207 dnia: 12 Marca, 2014, 21:05:06 »
Tutaj jest okno logowania http://www.blitzortung.org/Webpages/index.php?lang=pl&page=4&subpage_0=10&p=4 ale niech mi ktos powie gdzie sie zarejestrowac zeby mozna bylo sie zalogowac. Na stronie blitzortung nigdzie tego nie znalazlem. GPS za oknem i 8 satelit widzi, anteny podlacze w sobote bo sie susza z lakieru. Na wyswietlaczu jest cos takiego:"enter controller  id 3400-2400-0547 i 3133-3133-3037 at blitzortung.org. To te ID trzeba podac po zalogowaniu? Ale najpierw jak sie zarejestrowac zeby sie zalogowac bo nigdzie nie znalazlem miejsca do rejestracji. Co podac w oknie login a co w password?

pzdr
Dextero
« Ostatnia zmiana: 12 Marca, 2014, 21:39:49 wysłana przez Dextero »

Offline szopler

• Stratus
  • Radioaktywny
    • Brak...
« Odpowiedź #208 dnia: 13 Marca, 2014, 15:24:09 »
No to trzeba wysłać maila na info@blitzortung.org z prośbą o login.

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #209 dnia: 15 Marca, 2014, 10:53:34 »
Parę stacji już jest aktywnych. Napiszcie dosłownie w paru zdaniach:
- jak działają,
- jakie macie anteny,
- gdzie są one umieszczone,
- jakie parametry wzmocnienia są ustawione,
- jak jest z zakłóceniami (interferencje).