Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Wybór pomiedzy Oregon Scientific WMR928 a LaCrosse WS3650.  (Przeczytany 9223 razy)

Offline Przemek

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Wybór pomiedzy Oregon Scientific WMR928 a LaCrosse WS3650.
« dnia: 02 Kwiecień, 2008, 16:19:51 »
Starałem się znaleźć jak najwięcej opisów w internecie tych dwóch stacji pogodowych. Są to tzw. najlepsze działa tych dwóch firm. Mnie jednak najbardziej interesuje to jak bardzo dane, które zostaną zebrane przez urządzenie mogę przetworzyć w moim komputerze. Dosyć dużo można zrobić modelem LaCrosse, ale model drugiego producenta też można podłączyć przecież do PC. Ciekawi mnie fakt jakie dane są przesyłane do komputera z modelu firmy Oregon Scientific i w jaki sposób. Mało istotnych informacji znalazłem na ten temat niestety. Czy ktoś ma tutaj coś do dodania?

Gdyby potwierdzono przypuszczenie, że obie stacje nie ustępują sobie w ogólno pojętej komunikacji z PC to wybrał bym model WMR 928. A dlaczego? Podoba mi się w tym modelu to, że czujniki zewnętrzne oprócz baterii mają małe baterie słoneczne.

Jeżeli ktoś ma inne za lub przeciw dotyczące tych dwóch modeli, to z chęcią ich wysłucham.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Wybór pomiedzy Oregon Scientific WMR928 a LaCrosse WS3650.
« dnia: 02 Kwiecień, 2008, 16:19:51 »

Offline seba

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 4
  • Stacja DAVIS + loger IP , detektor blitzortung
  • Typ stacji: 6153EU
Odp: Wybór pomiedzy Oregon Scientific WMR928 a LaCrosse WS3650.
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sierpień, 2008, 00:25:24 »
 ;). Ja od pół roku mam stacje wmr 928NX.
Jestem z niej bardzo zadowolony .. Dokładność pomiaru jeśli chodzi o wiatr . . bardzo czuły na zmiany cisnienia atmosferycznego.
Ja akurat nie miałem przyjemności mieć stacji lacrosa 3600 ale słyszałem ze zimą były problemy z wiatromierzem . - zamarzał  a przy dużych opadach śniegu  sie zatykał . Wszystko spowodowane według  mnie zła konstrukcja wiatraczka . taki typ stosuje sie raczej do wentylacji kominowej . . Jeśli chodzi o oprogramowania . do stacji wmr 928 są rozmaite .Niektóre  są płatne . Jak  weather display.Transmisja danych jest bezprzewodowa .
 Ostatnio udało mi sie stację wzbogacić o dataloger z oprogramowaniem Sky Met system - do gromadzenia danych i dostęp do satelitów z Noaa.. ;D Można ją jeszcze wzbogacić o osłone radiacyjną do czujnika  termo-higrometru
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpień, 2008, 23:18:04 wysłana przez seba »

Offline Przemek

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Listopad, 2008, 06:29:24 »
dzięki za informacje :)

a co to takiego jest ta osłona radiacyjna?

ile zainwestowałeś w te dodatkowe rzeczy do twojego modelu i w jakim celu je używasz?

dzięki

Offline seba

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 4
  • Stacja DAVIS + loger IP , detektor blitzortung
  • Typ stacji: 6153EU
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Listopad, 2008, 11:57:19 »
Osłona dosyłam załącznik ok 500zł skrecana z 6 bądź z ośmiu warstw[słońce nie powoduje zbyt dużego skoku temperatury tak samo odnosi się to do wilgotności  .pomiary staja się rzetelne 
 Dataloger 650zł .
z czasem się ją doposaża   
http://wettershop24.net/wml-weathershop/de/index.html

kliknąć w produkty, najechać na stacje wmr928 i tam w opisie kliknac w dataloger i sie pokaze jak to wygląda.
moje zdjecie jest za duże na załącznik  z tąd odsyłam do linka