Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Dane z Polski i nie tylko  (Przeczytany 6100 razy)

Offline woolfw90

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
    • http://activeweather.org/Midleton1.php
  • Typ stacji: ws1080
Dane z Polski i nie tylko
« dnia: 17 Lipca, 2013, 11:44:38 »
Poszukuje właścicieli stacji (poniżej lista) którzy są także posiadaczami raspberry pi. Chętnych do współpracy przy wymianie danych meteo.
Vellman WS1080
Abatronic 02 041
Conrad z USB i ekranem dotykowym (WH1080)
ELECSA AstroTouch 6975
Fine Offset Electronics model WH 1080, WH 1081, WS 1080
Froggit WH 1080
GARNI 1080
PCE FWS 20 Solar Panel
PCE FWS 20
Rosenborg 68700
SOENS 270009
Viking 02041
Watson W-8681
B Grade USB Wireless Weather Forecaster

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Dane z Polski i nie tylko
« dnia: 17 Lipca, 2013, 11:44:38 »

Offline tomaszko79

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 2
    • Pogoda w Kleczay Górnej
  • Typ stacji: SOENS 270009
Odp: Dane z Polski i nie tylko
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lipca, 2013, 17:06:05 »
A tak w szczególe  to o co chodzi bo nie bardzo rozumem?

Offline woolfw90

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lipca, 2013, 00:25:03 »
Witam. Chodzi o to ze szukam ludzi zainteresowanych do przyłączenia się do nowego projektu portalu pogodowego. Oprogramowanie na raspberry już mam, działają dwie stacje na tym oprogramowaniu, jest to oprogramowanie plug and play. Niestety puki co malina wysyła tylko na nasz server wiec wysyłanie jednocześnie do kilku portali odpada ale oczywiście będzie możliwe w późniejszym czasie, póki co pracujemy nad treściami, grafikami, mapami itd. Razem ze mną stronę i cały projekt realizuje moich 3 kolegów. Generalnie strona jest dedykowana dla wszystkich posiadających stacje 1080 lub jej klony oraz raspberry. W późniejszym czasie zajmiemy się innymi modelami stacji. Każdy użytkownik posiadający stacje ma do dyspozycji odrębny adres strony wraz z wykresami plus pod wykresami jest blog w którym można dodawać wpisy i zdjęcia, na stronie bedzie tez forum no i oczywiście aktywna mapa pogody. W przyszłości chcemy uruchomić możliwość wysyłania obrazu wideo. Na razie portal jest w fazie testów. Dlatego szukam kilku osób nie wysyłających danych na żadne strony i posiadających jedna ze stacji która znajduje się na liście w poprzednim wpisie oraz raspberry pi, aby przetestować oprogramowanie. Jeżeli ktoś jest chętny to zapraszam na priva.

Offline sailor

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Raspberry Pi + DS18X20 + BMP085 :)
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Sierpnia, 2013, 11:19:41 »
Witam!

Mam Raspberry Pi, które obecnie steruje ogrzewaniem w moim mieszkaniu, ale podaje też dane pogodowe. Używam do tego termometrów DS18X20 i termometru/barometru BMP085. I przypadkiem trafiłem na to forum. Nie ukrywam, że chciałbym mieć trochę więcej danych na temat pogody. Zawsze też myślałem, że takie fabryczne stacje pogodowe nie mają żadnego otwartego API i że właściwie nie da się z nich nic wyciągnąć. Możecie opisać jak odczytujecie z nich dane? Czy są to tylko same dane z czujników, czy np. ostrzeżenia o burzy też można odczytać. Z chęcią bym coś takiego podłączył.

Pozdrawiam

Offline woolfw90

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Sierpnia, 2013, 11:46:34 »
Witam. Myślę ze nie będzie problemu z podłączeniem się do naszego systemu. Najlepiej będzie żebyś skontaktował się z naszym webmasterem adres email wyślę ci na priva, a więcej informacji możesz znaleźć na naszej stronie www.activeweather.org to jest strona beta także nie przeraź się błędami :)

Pozdrawiam

Offline sailor

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Sierpnia, 2013, 12:01:34 »
Na tej stronce podajecie, że można ściągnąć obraz dysku z waszym oprogramowaniem. Ale ja wolę mieć swój własny system (aktualnie korzystam z Raspbian “wheezy”) dlatego, że mam tam też trochę swojego działającego oprogramowania.

Natomiast w moim pytaniu chodziło nie tyle o podłączenie się do waszej strony(to w drugim etapie), ale jak podłączyć tą stację pogodową WS1080 do Raspberry Pi. Nie posiadam takowej, ale jeśli można z niej odczytywać bez problemów dane to z chęcią sobie taką kupię.

Pozdrawiam.

Offline woolfw90

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Sierpnia, 2013, 12:19:33 »
Witam.
Stacje podłączmy kablem USB do raspberry i zmodyfikowany przez nas  raspbian szczytuje dane i wysyła na serwer. Działa to z większością stacji Fine Offset Electronics które maja złącze USB niekoniecznie musi to być ws1080, my na takich działamy. Podobnych stacji jest na rynku mnóstwo występują pod rożnymi nazwami.  Jeżeli potrzebujesz więcej informacji na priva wysłałem Ci wiadomość z adresem do naszego web mastera on odpowie na wszystkie pytania.

Pozdrawiam

Offline sailor

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Sierpnia, 2013, 12:25:54 »
Ok, napiszę, ale w sumie taki opis moglibyście gdzieś tu udostępnić. Podejrzewam, że więcej osób byłoby tym zainteresowanych.

Pozdrawiam,

Offline woolfw90

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Sierpnia, 2013, 12:41:04 »
Witam.
Na pewno umieścimy :) ale na razie musimy ogarnąć trochę tematów żeby strona działała w 100%. System pobierania i wyświetlania danych działa w 100% ale niestety strona jest jeszcze nieskończona. Poza tym współpracujemy z czeskim serwisem windguru który zajmuje się numeryczną prognoza dla zbiorników wodnych plaż, tworzy prognozy dla ludzi uprawiających wszelkie sporty wodne typu widsefing, kitesefing, zeglarstwo itd. Właśnie trwają testy danych z naszych stacji i myślę ze w ciągu tygodnia prognozy już w 100% będą bazować na naszych danych oczywiście ze stacji które są w pobliżu danego spotu. I w sumie to nam zabiera najwięcej czasu. Ale jeżeli ktoś jest chętny do podłączenia swojej stacji do naszego systemu, a wysyła już dane na swoja stronę lub do jakiegoś innego servisu to zapraszam, można także to zrobić nie posiadając raspberry, więcej szczegółów mogę podać na priva.

Pozdrawiam