Ostatnio kupiłem sobie stacje z ludzikiem jako bajer, ale jestem totalnie zawiedziony. Algorytmy użyte do wyświetlania obrazków są jakieś dramatyczne.
Np czapka pojawia się dopiero w temperaturze poniżej 0c, szalik pojawia się gdy temp spada <10c( kto normalny zakłada szalik jak jest np +8c?, raczej najpierw sięgamy po czapkę a później dopiero po szalik i rękawiczki), albo ludzik w + 23c ma na sobie bluzę z długim rękawem. Kolejne nieporozumienie jest takie, że przy wysokiej temperaturze rozbiera się całkowicie tylko wtedy jak rośnie ciśnienie. Może być 35c, słoneczna pogoda, ale stabilne ciśnienie, a ludzik będzie ubrany jak przy 24c(!) zamiast stać w stroju plażowym. Dla mnie produkt totalnie nieudany i ostrzegam wszystkich fanów pogodowych ludzików przed zakupem tego urządzenia.

Jedyna zaleta tego beznadziejnego urządzenia to fajny (byłby fajniejszy gdyby nie był na 433hz) czujnik temperatury do którego można podpiąć sondę na kabelku (czujnik z białą obudową na zdjęciu) którą można włożyć np do osłony antyradiacyjnej Davisa. Stacja pokazuje wtedy tak samo jak Davis ponieważ nie od dziś wiadomo, że siła Davisa leży raczej w jakości osłony a nie w samym czujniku.

Pytanie brzmi. Czy istnieje jakaś stacja na rynku za sensowne pieniądze, która jakoś logicznie dobiera stroje do sytuacji termicznej na zewnątrz?