Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Wybór między trzema niskobudżetowymi stacjami pogody.  (Przeczytany 4063 razy)

Offline fromasz

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Wybór między trzema niskobudżetowymi stacjami pogody.
« dnia: 08 Września, 2009, 13:28:23 »
Zamierzam kupić stację pogody w cenie od 100 do 200 zł. Wybrałem trzy, które mi odpowiadają(i są dostępne w sklepach): ActiveJet AEL-107, TechnoLine WS 9232, Xonix TE 651. Która ze stacji powinna mieć największą dokładność? Którą stację polecacie? ???

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Wybór między trzema niskobudżetowymi stacjami pogody.
« dnia: 08 Września, 2009, 13:28:23 »

Offline tagal

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: Wybór między trzema niskobudżetowymi stacjami pogody.
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Września, 2009, 18:38:12 »
Witam.
Mogę wypowiedzieć się na temat AEL-107(używałem przez miesiąc - teraz odłożona "na półkę"), natomiast WS9232 miałem (dwa egzemplarze) przez kilka dni i szybko oddałem.
 WS9232 ma tylko pomiar ciśnienia względnego, które ustawia się wg.wysokości n.p.m. Błąd pomiaru ciśnienia ulega zmianom w granicach +/-2hPa i nie jest stały, co raczej dyskwalifikuje takie wskazania - tak było w tych egzamplarzach, które sprawdzałem. Drugą - ważną - przypadłością była łączność między stacją a czujnikiem. Oba egzemplarze robiły pomiar co 5-10min, a instrukcja mówi o 4sek - stacje i czujniki stały w pomieszczeniu, w którym nie było zakłóceń. Czujnik oparty o stację (przez kilkanaście godzin) potrafił wykazywać róznicę w temperaturze (ok.0,7-0,8C) i wilgotności (ok.6%). Często też, obie stacje(WS9232) miały problemy ze złapaniem sygnału (przez jedną ścianę w bloku mieszk.) sterującego zegarem. jedyne, co mi się podobało, to dość równomierne podświetlenie. Nie mam wzorcowego higrometru, natomiast temperaturę sprawdzałem termometrem z Urzędu Miar i Wag - różnica jaką wykazywała stacja bazowa oscylowała w granicach +1,5C.

AEL-107 zaniżała ciśnienie cały czas o jednakową (wg.mnie b.ważne) wartość (ok.5,7hPa). Stacja bazowa wraz z opartym o nią czujnikiem nie wykazywała różnic w temperaturze oraz wilgotności. Komunikacja między stacją i czujnikiem była bezproblemowa (przez dwie ściany i żaluzję), tak samo komunikacja z zegarem atomowym. Różnica temperatury między w/w termometrem wynosiła ok.0,4C - tak dla stacji bazowej, jak i czujnika. Trochę słaby kontrast w stacji bazowej oraz nierównomierne podświetlenie. Sprawdzałem wilgotność (na mokrą szmatę) - max.97%. Czujnik - przy pomiarze wilgotności powyżej 70% ma b.dużą "bezwładność" i upływa sporo czasu zanim pokaże prawidłową wartość - po przeniesieniu do suchego pomieszczenia, też wykazuje taką tendencję zanim pokaże prawidłowy pomiar.
 PS. Teraz mam Hama EWS750 i jestem naprawdę zadowolony pod każdym względem - komentarz w opiniach.
« Ostatnia zmiana: 08 Września, 2009, 18:42:35 wysłana przez tagal »