Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z forum wyrażasz zgodę na używanie cookies. Więcej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Terdens Rise  (Przeczytany 1600 razy)

Offline lucas

  • Cirrus
  • *
  • Wiadomości: 2
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Terdens Rise
Stacja pogody Terdens Rise
« dnia: 18 Styczeń, 2014, 15:23:39 »
Witam,
ostatnio kupiłem w Castoramie stacje pogodową terdens Rise działała kilka dni zamontowałem na ścianie i po dwóch dniach czujnik zaczął pokazywać zamiast wilgotności  temperatury LL i na stacji to samo. Czujnik łączy się ze stacją bezproblemu. Zmieniłem 3 kpl baterii nie testowałem chyba tylko litowych. Jest sens?Czujnik leży jakiś czas w domu bezbaterii ale nic po włożeniu to samo. Odesłać na gwarancje? Najgorsze to to żę mieszkam za granicą i wysłanie tego jest bezsensu bo pewnie będzie kosztowała tyle co stacja nowa.

Dzięki
Łukasz

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacja pogody Terdens Rise
« dnia: 18 Styczeń, 2014, 15:23:39 »

Offline Serenator

  • Cumulonimbus
  • *****
  • Wiadomości: 1007
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • Płeć: Mężczyzna
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odp: Stacja pogody Terdens Rise
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Styczeń, 2014, 16:37:32 »
Nie wiem, jak jest akurat w tym modelu stacji (powino to być podane w instrukcji) ale zwykle jeśli zamiast określonej wartości temperatury czy wilgotności, na wyświetlaczu widać znak "LL", oznacza to, że wartość konkretnego parametru jest poza mierzalnym zakresem stacji. Jeśli by stacja bazowa nie odbierała w ogóle sygnału z czujnika, wówczas na wyświetlaczu byłby symbol "--". Rozumiem, że nie wyświetlają się zarówno parametry zewnętrzne jak i wewnętrzne?
Trochę to dziwne dla mnie, bo jak się domyślam, stacja pracuje w domu i nigdzie nie panują jakieś ekstremalne temperatury. Spróbuj zresetować stację, wyjmij baterie ze stacji i czujnika, odczekaj 10-15 minut i uruchom wszystko ponownie. Jeśli by znów problem się pojawił, myślę że może to być jakaś wada.
« Ostatnia zmiana: 18 Styczeń, 2014, 16:45:08 wysłana przez Serenator »

Offline lucas

  • Cirrus
  • *
  • Wiadomości: 2
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Terdens Rise
Odp: Stacja pogody Terdens Rise
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Styczeń, 2014, 12:00:41 »
Dzieki wielkie.
Stajca pokazje wartosci z domu normalnie, ale czujnik zew. pokazuje LL i stacja bazowa pokazuje zamiast wartosci na zewnatrz LL. Wyciagalem juz baterie na kilka dni i dalej to samo. Lipa ta stacja dosłownie działała kilka dni.

Offline Serenator

  • Cumulonimbus
  • *****
  • Wiadomości: 1007
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • Płeć: Mężczyzna
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odp: Stacja pogody Terdens Rise
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Styczeń, 2014, 13:29:44 »
Jeszcze jedną rzecz mogę doradzić... zabierz czujnik i ustaw go bliżej stacji, np. 2-3 metry od niej, ale tak aby na drodze sygnału nie było żadnych przeszkód (również innych urządzeń elektrycznych czy elektronicznych). Uruchom wszystko, zobacz jaki będzie tego efekt. Jeśli zadziała to usterki nie ma, tylko prawdopodobnie czujnik był za daleko od stacji albo były jakieś przeszkody. Jeśli i to nie pomoże, to stawiam na usterkę.
« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń, 2014, 13:32:06 wysłana przez Serenator »