Jestem na forum nowym użytkownikiem i długo się zastanawiałem, czy nie za szybko próbuję jako żółtodziób proponować ideę synergii. Reprezentuję projekt "KIM" (Krajowy Instytut Meteorologiczny
www.instytutmeteo.pl). Bardzo proszę nie mylić nas z IMGW!
. Nazwa naszego projektu nie jest przypadkowa a jej brzmienie ma podnosić niektórym "urzędom" ciśnienie. Osobiście jestem żeglarzem i stąd zainteresowanie tematyką meteo.
Dysponujemy spora mocą obliczeniową i powierzchnią dyskową oraz pogodowymi modelami i sporym łączem (40Mbps w obie strony na światłowodzie ATM). Kolega Szopler poradził, żebym założył osobny temat i zapytał użytkowników Forum co sądza o takim pomyśle:
Wzorując się na kolegach z Blitzortung chcielibyśmy zaproponować społeczności Forum, integrację danych ze swoich stacji pogodowych do ujednoliconych danych, zapisywanie ich we wspólnej bazie danych SQL, dostępnej dla wszystkich uczestników projektu (każdy który dostarcza dane pogodowe ma prawo wykorzystywać dane uczestników). Na wzór Blitzortunga.. wszystko odbywa się bezpłatnie. Ze swojej strony na pewno możemy się zobowiązać do udzielenia wsparcia z obsługi i pozyskiwania danych z bazy SQL oraz ich przetwarzania.
Bezpieczeństwo danych i serwery udostępniałaby firma NavSim, która i tak w sposób operacyjny je utrzymuje ze względu na generowanie danych pogodowych dla żeglugi morskiej i oceanicznej.
My ze swojej strony chcielibyśmy korzystać z danych ze stacji do zbudowania operacyjnego modelu pogodowego WRF dla Polski. W chwili obecnej potrafimy go generować w oparciu o modele GFS z uwzględnieniem ukształtowania terenu. Chcielibyśmy teraz dołączać do prognozy realne dane. Oczywiście zobowiązujemy się, do bezpłatnego udostępniania prognozy dla członków projektu.
Czy taka forma współpracy, zbierania danych archiwalnych i udostępniania ich użytkownikom interesowałaby Was?
Jacek Pietraszkiewicz