Zasadniczo w stacjach FO nie odczytasz aktualnej prędkości wiatru. Tak jak napisałeś, jest opcja WIND oraz GUST. Wind to średnia prędkość wiatru liczona w interwale 48 sekund, czyli takim w jakim stacja komunikuje się z czujnikiem. Wartość gust, to najwyższa zarejestrowana prędkość wiatru ww. interwale. Ja osobiście mam ustawiony wyświetlacz na gust, bo bardziej mnie interesuje maksymalny poryw niż średnia. Ale to wedle uznania użytkownika.
Stacja zapisuje dane w pamięci co 5, 10, 15, 20, ..., etc. minut, zależnie od ustawienia (robisz to w programie EasyWeather). Zatem jeśli masz ustawiony zapis co 10 minut, to program cumulus będzie pobierał tylko te dane. Żadne rekordy, które były "pomiędzy", nie będą pobrane. Natomiast będą one zarejestrowane przez samą stację, jako rekordy absolutne (np. wspomniany szkwał). Aby rejestrować wszystkie rekordy, stacja musi być non stop podłączona do komputera/routera.
Czyszczenie pamięci odbywa się ręcznie w konsoli. Kliknij w kółko pamięci na wyświetlaczu, jak zacznie migać przytrzymaj ok. 3 sekund, aż z czarnego zrobi się białe tło. Pamięć się nie zapełnia, tylko po przekroczeniu maksymalnej ilości dostępnego miejsca, stare rekordy są zastępowane nowymi.