Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Conrad HP 1001 brak ikonki wifi stacja nie wysyła danych  (Przeczytany 11813 razy)

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
Odp: Stacja pogody Conrad HP 1001brak ikonki wifi stacja nie wysyła danych
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Czerwiec, 2015, 08:47:47 »
jjjanek tez nad tym boleje  ale tez sa opcje próg burzy moze lekko podnies wartosci standrdowo sa 3 i 4

Zmiana wartości "Progu burzy" lub "Progu pogody"- to nie jest to miejsce którym dopasowujemy ikonkę prognozy pogody - tutaj zmieniamy raczej czułość (zmian ciśnienia) - co wpływa na zwiększenie lub zmniejszenie częstości zmiany ikony w stosunku do skoku ciśnienia w danym okresie.

Właściwym parametrem do skalibrowania ikonki prognozy pogody jest "Current Weather" w zakładce "Setup" . Tutaj dopasowujesz nazwę ikonki do aktualnej pogody.

To zapewni późniejsze adekwatne do nadchodzącej pogody podstawianie ikony prognozy pogody.

Warto też skalibrować sobie wartość ciśnienia ABS np w oparciu o najbliższą stację meteo IMGW. Ikonka prognozy pogody bowiem - jak pisałem w poprzednim post-cie - współpracuje z wartością ciśnienia.
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec, 2015, 09:42:02 wysłana przez Rychu_Świbno »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #15 dnia: 29 Czerwiec, 2015, 08:47:47 »

Offline griszka77

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 16
  • Tel 790238467
  • Typ stacji: HP-1001
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Czerwiec, 2015, 09:10:13 »
www.conrad.pl
K Ustawienie czułości ciśnienia atmosferycznego dla zmiany grafiki prognozy pogody
W tym miejscu można ustawić wartość od 2...4
hPa (ustawienie standardowe „3”). Jeśli ciśnienie
atmosferyczne zwiększy się lub zmniejszy o ustawioną wartość, wtedy zmieni się grafika prognozy
pogody (np. z „słonecznie” na „pochmurn
i
e”). Dla terenów o silnych zmianach ciśnienia powietrza
powinno się us
tawić wyższą wartość, dla terenów o mniejszych zmianach ciśnienia niższą wartość.
Jeśli na przykład ustawiona zostanie wartość 4 (= 4 hPa), wtedy grafika prognozy pogody zmieni się
dopiero przy zmianie ciśnienia atmosferycznego o 4 hPa.
L Ustawienie czułoś
ci ciśnienia atmosferycznego dla wskazywania „wichura” na grafice prognozy
pogody
.
W tym miejscu można ustawić wartość od 3...9 hPa (ustawienie standardowe „4”). Jeśli
ciśnienie atmosferyczne przez 3 godziny zwiększy się lub zmniejszy o ustawioną wartość, wt
edy
zmieni się grafika prognozy pogody dotycząca „wichury”.
M Ustawienie aktualnej pogody
W tym miejscu można ustawić aktualne warunki pogodowe, aby grafika prognozy pogody była
dokładniejsza. Aktualną sytuację pogodową powinno się także ustawiać na nowo,
jeśli zmieni się
wysokość nad poziomem morza, na której znajduje się stacja pogodowa (np. jeśli ustawią Państwo
stację pogodową w budynku piętro wyżej lub niżej).

Fakt faktem bez poprawnych ustawien nic nie bedzie dzialac poprawnie  :D
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec, 2015, 09:13:06 wysłana przez griszka77 »
http://chomikuj.pl/griszka77/HP-1001*2cHP-1003+4+GB+PL
http://chomikuj.pl/griszka77/HP-1001*2cHP-1003+-+39+MB+PL
Montaż modułów WiFi w stacjach HP-1003 (4GB i 39MB) zainteresowani na priv
Wschody i zachody słońca lokalizator http://vbest.com.pl/gps/

Offline jjjanek

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: HP-1001 fimvare.2.2.1
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Czerwiec, 2015, 09:33:21 »
Panowie dziękuje serdecznie za dokładne wyjaśnienie ;D widzę że griszka77 ma język polski szkoda że u mnie w stacji nie ma :-X w poprzedniej wersji tez brakowało pl no ale cóż jakoś przeboleje ważne ze za każdym razem dowiaduje się coraz więcej na temat stacji dlatego jeszcze raz dziękuje.
P.S
Chciałem zapyta o taką rzecz widziałem różne stronki o pogodzie które naprawdę są fajnie i czytelnie zrobione,osobiście sam posiada własna stronkę gdzie wykorzystuje tylko widget wundermap
czy da się ze strony  wundermap  wyciągnąć dane aby były pokazywane u mnie na stronie? próbowałem nawet znaleźć osobę która by mi to wykonała bez rezultatu pewien student dostał zaliczkę i stwierdził że się nie da.
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec, 2015, 09:49:49 wysłana przez jjjanek »

Offline griszka77

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 16
  • Tel 790238467
  • Typ stacji: HP-1001
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Czerwiec, 2015, 09:52:33 »
jezyk polski mozesz sobie wgrac i zrobic jeszcze aktualizacje do wersji 2.2.2 popatrz na forum za linkiem albo chomikuj  ;)
http://chomikuj.pl/griszka77/HP-1001*2cHP-1003+4+GB+PL
http://chomikuj.pl/griszka77/HP-1001*2cHP-1003+-+39+MB+PL
Montaż modułów WiFi w stacjach HP-1003 (4GB i 39MB) zainteresowani na priv
Wschody i zachody słońca lokalizator http://vbest.com.pl/gps/

Offline jjjanek

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: HP-1001 fimvare.2.2.1
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Czerwiec, 2015, 10:08:58 »
dziękuje za info już szukam

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Czerwiec, 2015, 10:28:11 »
(...) Chciałem zapyta o taką rzecz widziałem różne stronki o pogodzie które naprawdę są fajnie i czytelnie zrobione,osobiście sam posiada własna stronkę gdzie wykorzystuje tylko wundermap
czy da się ze strony  wundermap  wyciągnąć dane aby były pokazywane u mnie na stronie? próbowałem nawet znaleźć osobę która by mi to wykonała bez rezultatu pewien student dostał zaliczkę i stwierdził że się nie da.

Swego czasu zadałem poniżej cytowane pytania dostawcy HP 1001 - i oto jakie uzyskałem odpowiedzi:

1. Czy można zmienić serwer na który są wysyłane dane np na taki gdzie jest moja strona ? Wtedy można by podać adres własnej strony i odbierać dane w podobny sposób co na stronie Weather Underground.

Odp:  Ma Pan możliwość zmiany adresu serwera niestety nie możemy zagwarantować że przy takiej zmianie dane będą poprawnie wyświetlane na innej stronie

(...)

3. Rozumiem, że aby stacja przesłała zebrane dane z czujników w sieć do  Weather Underground, wcześniej przesyła dane do mojego rutera. Może więc istnieje możliwość wysłania danych ze stacji do mojej strony - ale jak ?

Odp: Takiej możliwości producent nie przewidział.

4. Czy  stacja współpracuje z oprogramowaniem Cumulus lub innym tego rodzaju – jakim ?

Odp: Według informacji ze strony firmy sandaysoft.com producenta oprogramowania Cumulus stacja nie będzie kompatybilna.
--------

Wniosek, stacja dedykowana jest pod międzynarodową sieć stacji pogodowych Weather Underground. Oprogramowanie HP 1001 i konstrukcja danych liczbowych jest więc dedykowana pod ten portal.