Witam wszystkich, jako że to mój pierwszy post tutaj.
Dodam kolejny wątek do miliona prawie identycznych (z których większość prześledziłem uważnie), mianowicie zamierzam kupić swoją pierwszą stację pogodową i chciałbym poprosić o wskazanie, który z modeli byłby optymalnym wyborem.
Moje oczekiwania:
- Temperatura zewnętrzna, wilgotność zewnętrzna oraz ciśnienie, to absolutna konieczność.
- Wykresy zmian historycznych oraz trendy mile widziane, ale niekoniecznie.
- Fazy księżyca, wschody i zachody Słońca, wiatr itp. - wydają mi się zupełnie zbędne.
- Dodatkowe bajery, estetyka itp. - nieistotne.
- Kąt widzenia, podświetlenie wyświetlacza, jakość obudowy itp. - nieistotne.
- Perfekcyjna dokładność wskazań wydaje mi się średnio istotna. Tzn. rozbieżność wskazań temperatury o plus/minus 20 stopni oczywiście dyskwalifikuje stację, ale 2-3-4 stopnie błędu są akceptowalne i nie będę się z tego powodu krzywił.
- Budżet? Nie wydaje mi się, aby przekraczanie 150 złotych miało sens przy moich skromnych wymaganiach, jako że znalazłem kilkanaście modeli w tym zakresie cenowym.
Ogólnie rzecz biorąc chciałbym mieć urządzenie, które nie będzie tylko efekciarskim gadżetem, ale które pozwoli mi nabyć nieco wiedzy na temat tego, co dzieje się za oknem. Czyli zastosowania czysto amatorskie, gdzie ważniejsze są same dane (niekoniecznie z laboratoryjną dokładnością) niż forma ich prezentacji.
Tyle tytułem wstępu, teraz pora na wynalezione przeze mnie typy stacji, które teoretycznie mogą mi pasować. Posortowane od modelu, który wydaje mi się najbardziej godny uwagi.
1.
Eurochron EFWS 900 S (przy okazji -
czym się różni od niej SENCOR SWS 160? Na oko są identyczne, parametry także identyczne, cena niższa o 25%)
2.
TechnoLine WS 70193.
Meteo SP-104.
Meteo SP-46Poniższa ponoć szybko zużywa baterie. Czy to prawda?
5.
2measure 182802O tych poniżej nie znalazłem żadnych informacji, ale pokrewne modele oceniane są nawet przyzwoicie.
6.
Soens 2600087.
Soens 2601088.
Biowin 180408Jeśli miałbym iść teraz na zakupy w ciemno, to szukałbym Eurochrona EFWS 900 S (lub Sencora SWS 160 jeśli to identyczny sprzęt) lub jeśli nie znalazłbym ich w akceptowalnej cenie, to wziąłbym TechnoLine'a WS 7019.
Ale ponieważ w ząb się na tym nie znam (np. nie dotarłem jeszcze do informacji, jaką przewagę stanowi sygnał 868 MHz nad 433 MHz), to chętnie wysłucham opinii tych, którzy się na tym znają. Czyli Was
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Andrzej.