Co racja, to racja, powstało by tornado, a raczej wichura (ale jedynie gdybyśmy znaleźli się np. 200m niżej niż pomiar), za bardzo skupiłem się na kalkulatorach, ale wtedy kalkulator ciśnienia musiałby podawać też błędne dane, bo wpisując to samo ciśnienie i wysokość i różną temperaturę powietrza dostajemy wyniki nawet o 3 hPa różniące się, i to jest mylące mnie
. Otóż ciśnienie Abs jest takie samo wewnątrz i na zewnątrz, to rel się różni. Cóż najwyżej skoryguję na zgodne z odczytami z sąsiednich stacji, jeśli dalej będzie zaniżać o 2hPa, choć w lecie pokazuje ok wydaje mi się
. Z drugiej strony może się okazać, że temperatura ma większy wpływ na barometry położone wyżej nad poziomem morza, tak jak wynika z kalkulatorów ciśnień. Rychu, mieszkasz prawie 0 m.n.p.m. więc takiego problemu nie zaobserwujesz, przy różnicy temperatury 40 stopni różnica w kalkulatorze wyniesie do 0,5 hPa, a przykładowo u mnie do 4hPa. Stacje nasze bowiem mierzą wartość abs i dodają stałą wartość i wychodzi rel. Ta "stała wartość" zależy od temperatury też właśnie, stąd trzeba by faktycznie wykonać pomiar.
Przykładowo screen, patrz jaki rozrzut