Witam, chciałby przedstawić Wam swoją stację.
Zamysł stacji był prosty. Potrzebne były stytatystyki wiatrowe (przedewszystkim) w miejscu gdzie uprawiany jest kitesurfing jak i windsurfing. Dane miałybyć dostępne przez 24h na dobę jedynie w sezonie, natomiast już wiemy że stacja będzie nadawała przez okrągły rok.
Stacja umieszczona jest bezpośrednio na plaży, podwieszona jest na maszcie, który jest przytwierdzony do lampy oświetleniowej.

Stacja to wspomniana powyżej WS0101. Wybrałem ją z bardzo prostego powodu. Podłączenie do komputera poprzez USB jak i samą jej prostotę. Nie potrzebowałem dotykowego wyświetlacza bo tak na prawdę z niego nie korzystam. Wszelkie dane są przesyłane do internetu więc podgląd mamy poprzez WWW jak i aplikację na androida.
Stacja podłączona jest do minipc (nie rapsberry) z zainstalowanym win10. Bardzo mocno ułatwiło mi to pracę, gdyż linuxa nic nie znam, a uczyć się już nie chciałem, zresztą stację obsługujemy w 2 osoby i druga także nie ogarnia linuxa. Po problemach z wyłączaniem się komputera, restartami i innymi prądowymi, zamontowany został bardzo prosty przekaźnik, który uniemożliwia wyłączenie się minipc. tzn. jeśli nawet się wyłączy, miniprzekaźnik automatycznie go włączy.
Do minipc jest podłączony modem LTE usb z kartą bez limitu danych (w planach jest kamera internetowa). To pozwala nam na przesył danych bez obawy że zbraknie transferu, a suma transferu miesięcznego potrafi sięgnąć 1,5gb na miesiąc.
Zastosowane zosotały także 2 przetwornice, aby uzyskać prąd takie jakie jest nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całej stacji. Dodatkowo jest zamontowany akumulator żelowy, w razie wpadki gdyby prąd stały miał jakąkolwiek przerwę.
Wszystko zostało zamknięte w profesjonalnej plastikowej skrzynce z ogrzewaniem, co pozwoli na funkcjonowanie stacji właśnie przez cały rok.
Strona
http://www.wiatrkadyny.pl została lekko zmodyfikowana (choc cumulus1 na niewiele pozwala względem wskaźnków), ale uważam ją za całkiem wyględną. Zostały do poprawki podstrony i na pewno małe niedociągnięcia, ale to wszystko z czasem.
Z chęcia poczytam opinie te pozytywne, jak i negatywne lub ciekawe sugestie.
Pozdrawiam.