Stara 2080 dogorywa. Nie działa czujnik ciśnienia, deszczu, zastanawiam się czy jest na rynku jakaś dobra stacja w tej cenie, czy jakoś wskrzeszać/naprawiać starą. Przeszukiwałem wiele stron, ale jak już znalazłem interesującą mnie 3080 to okazało się że nie ma jej nigdzie w sprzedaży a poza tym są złe opinie na jej temat na stronie fineoffset. No i teraz pytanie - czy coś dobrego w tej cenie kupię? Co mnie interesuje oprócz standardu, czyli temperatur, ciśnienia itd:
- musi być to stacja sprawdzona i polecana, przetestowana
- musi być wiatromierz, umieszczony jak w wh2080, czyli żeby był on na maszcie a nie z boku uchwytu, aby nic nie zakłócało pomiarów
- musi mieć w miarę dużo danych do zapisania w pamięci, czyli nie 20 rekordów tylko kilka tysięcy - jak wh2080
- musi być możliwość współpracy z cumulusem, albo z innym oprogramowaniem umożliwiającym prezentacje wyników na www
- lepiej gdyby była mniej awaryjna od wh2080 jeśli chodzi o współpracę z cumulusem, wh2080 co jakiś czas wymagała resetu, raz to było co 3 dni raz co miesiąc, nigdy nie zauważyłem z czym to jest związane
- musi być możliwość zamocowania czujnika temperatury w innym miejscu niż wiatromierz (jak to jest w wh2080, wiatromierz na dachu, termometr pod daszkiem, nie bezpośrednio na słońcu)
- fajnie byłoby dostać w pakiecie jeszcze czujnik UV jak w 3080... tylko żeby poprawnie działał.
Jest taka stacja na rynku w tej kwocie? Jak widać wiele mi w wh2080 pasuje, oprócz współpracy z cumulusem i brakiem czujnika UV. Stąd początkowo pomysł na 3080...