Czytając powyższe posty postanowiłem również przeprowadzić eksperyment z osłoną na czujnik termo. Tym bardziej że zauważyłem wzrost temperatury o ponad 2 stopnie w porównaniu z termometrem w całkowitym cieniu.
Dodam tylko że czujnik termo/higro mam zamontowany pod balkonem więc nie jest narażony na bezpośrednie działanie słońca, lecz nagrzana ściana i przestrzeń pod balkonem powodowała nieznaczny wzrost temperatury.
Postanowiłem więc przeprowadzić test z rurą o średnicy 80mm i wysokości 20cm.
Rura jest tekturowa, z zewnątrz pokryłem ją folią aluminiową, jest to zabieg tymczasowy w celach eksperymentu.
Zamontowałem od góry również wiatraczek 12V:

Na razie umieściłem pod balkonem osłonę bez uruchomionego wiatraczka i mimo tego efekt był pozytywny:

W porównaniu z poprzednimi dniami w godzinach popołudniowych wzrost temp. wyniósł zaledwie ok 1 stopień.
Zdecydowanie pozytywny wpływ ma na to dobra wentylacja spowodowana sporą średnicą rury w stosunku do czujnika z fabryczną osłoną która jest ciasna i mała.
Myślę że z uruchomionym wiatraczkiem efekt będzie jeszcze lepszy.
Na chwilę obecną nie mam odpowiedniego zasilacza 12V więc przeprowadzę test na starej ładowarce od telefonu.
Wiążę się to z doprowadzeniem zasilania do ładowarki, dlatego o efektach napiszę później.
Pierwszą próbę uruchomienia wiatraczka przeprowadziłem na 12V baterii ale efekt był kiepski. Bateria wytrzymała 5 minut i wiatraczek się zatrzymał.
Reasumując, testy wykonam na ładowarce od telefonu. Wiem że jest jeszcze jedna, najlepsza metoda zasilania tj. bateria słoneczna ale takowej nie posiadam. Jeżeli testy wypadną pozytywnie na pewno zastanowię się nad tym wariantem zasilania wiatraczka.