Zdecydowałem się na zakup czujnika SmogTok (smogtok.com) - położenie serwera na Słowacji. Cena urządzenia na Allegro w obecnej chwili to 333zł, 12 miesięcy gwarancji. Dowiedziałem się, że urządzenie bazuje na miniaturowym czujniku laserowym i wykonuje pomiar co 9min. Wydaje mi się, że jest to odpowiedni interwał czasowy a pomiar z przerwami znacząco wpływa na wydłużenie żywotności czujnika laserowego. W opisie działania podają, że czujnik pracuje przez 5,5% czasu co wydłuża jego żywotność 18 razy (powiedzmy 10-15 razy). Tak więc wydaje się, że czujnik powinien działać nawet 10 lat. Według opisów dla różnych czujników laserowych podawane jest, że ich żywotność dla pracy ciągłej wynosi do 1 roku czasu – jak dla mnie to stanowczo za mało.
Komunikacja przez Wi-Fi może być w standardzie N (dla mnie bardzo ważne) i możliwość ustawienia długiego hasła. Co prawda wolałbym połączeniem przewodowym (LAN) ale jak się okazuje wszyscy pakują się w to Wi-Fi (choć pewne zalety to ma). Zasilanie 5V przez mini USB. Urządzenie mierzy jeszcze temperaturę i wilgotność. Nie wiem czy te dane są wykorzystywane do korekcji podstawowych pomiarów PM2.5 i PM10. Urządzenie nie ma zewnętrznego sygnalizatora jakości powietrza. Wg mnie mogłyby być jednak np. diody (albo jedna RGB) świecące odpowiednimi kolorami.
Strona z prezentowanymi wynikami wygląda dobrze. Jest lista i mapa czujników, ładne i czytelne wykresy i informacje z użyciem kolorów w zależności od stopnia zanieczyszczenia. Zakresy wykresów to ostatnie 24h, tydzień i 18 dni. Szkoda tylko, że nie ma pełnego wykresu miesięcznego i jakiegoś dłuższego np. półrocznego (choć sam miesięczny może by wystarczył). Dostępna jest też aplikacja na Androida ale jest dość słaba - w zasadzie to po prostu strona www – lepiej zrobić skrót do strony na zasadzie szybki dostęp – wg mnie lepsze rozwiązanie. Udostępniają także API REST, Widget SmogTok, wtyczkę dla automatyki domowej i możliwość przesyłania danych na lokalny FTP.
To na razie tyle, jak czujnik popracuje u mnie przez jakiś czas (na razie jako wewnętrzny) napiszę jak się sprawuje. Dopiero jak zrobi się cieplej zainstaluje go na zewnątrz domu.