Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody w jezyku polskim z prognozą z internetu  (Przeczytany 17149 razy)

Offline taffarel

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: w trakcie wybierania
Stacja pogody w jezyku polskim z prognozą z internetu
« dnia: 24 Stycznia, 2017, 21:13:31 »
Cześć,

Przeglądam od kilku dni tematy na Waszym forum i nie do końca mogę odnaleźć to, czego szukam. Nie wiem czy coś takiego nie istnieje czy muszę szukać głębiej, czy już zupełnie się zagubiłem pod natłokiem informacji o stacjach pogodowych i coś takiego jest, ale ja tego nie rozumiem. Do rzeczy.
Poszukuję stacji pogodowej za około 300 zł, która wykonywałaby pomiary temperatury i wilgotności wewnątrz i na zewnątrz pomieszczenia oraz ciśnienia. Ten zakres spełnia duża ilość stacji, więc mogę przebierać. Możecie mnie poprawić, ale dokładność stacji pogodowych deklarowana przez producentów w tym i wyższym przedziale cenowym kształtuje się mniej więcej w tym samym zakresie, tj. 1 st. C i 3% wilgotności, więc nie ma sensu skupiać się dokładnościach. Pierwsza komplikacja pojawia się natomiast, gdy chciałbym wyszukać stacji pogodowej o ww. parametrach i obsługującej język polski. Czy w ogóle jest jakaś, która posiada oryginalne oprogramowanie w języku polskim lub ewentualnie czy jest jakaś dla której ktoś stworzył moda dodającego nasz język ojczysty? Jeszcze gorzej jest z kolejnym punktem, ale może się tutaj sam zamotałem. Chodzi o prognozę pogody z internetu. Z tego co wyczytałem, większość stacji pogodowych prognozuje pogodę na najbliższe 12 godzin za pomocą od trzech do siedmiu ikonek tylko i wyłączenie na podstawie zmian ciśnienia, np. wzrost ciśnienia -> idzie wyż -> czyste niebo -> słoneczna pogoda. Pomimo, że producenci deklarują 75% sprawdzalności, pojawia się dużo negatywnych opinii o takich prognozach. Powiedzmy sobie szczerze, że modele pogodowe przetwarzane przez superkomputery na podstawie danych satelitarnych są jednak dokładniejsze, a na dodatek są w internecie ogólnodostępne, więc dlaczego z nich nie skorzystać? Niestety większość urządzeń posiada specjalne urządzenia - tzw. bramki - które, z tego co rozumiem, umożliwiają wysyłanie danych z własnej stacji pogody do internetu lub ewentualnie pozwalają na przesyłanie danych do sparowanej komórki. Zupełnie mi na tym nie zależy. Ciężko mi jednak znaleźć urządzenie, które będzie pobierało dane z internetu i wyświetlało prognozę na wyświetlaczu. W dobie, gdzie sieci wi-fi są prawie w każdym domu, taka usługa powinna być standardem. Czy w dobie prognoz w internetu jest sens zadowalać się prognozami przesyłanymi poprzez DCF77, które dotyczą całego regionu? Chodzi mi o urządzenia tego typu:

http://stacje-pogody.pl/292_stacja_pogody_oregon_scientific_i600.html - dla tego urządzenia pojawia się na ceneo opinia: "Produkt nie działa z powodu wyłączenia serwera który dostarczał dane dla stacji".
http://stacje-pogody.pl/280_stacja_pogody_technoline_ws_585.html - nie produkowany?

Będę wdzięczny także za informacje czy jest możliwość wyboru danych, skąd pobierana jest prognoza pogoda oraz z jakich portali pogodowych stacje pobierają prognozę.
Czy ktoś pomoże mi ogarnąć ten temat? =)

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacja pogody w jezyku polskim z prognozą z internetu
« dnia: 24 Stycznia, 2017, 21:13:31 »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 45
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
Odp: Stacja pogody w jezyku polskim z prognozą z internetu
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Stycznia, 2017, 22:07:43 »
(...) Chodzi o prognozę pogody z internetu.(...)

Stacje pogody które pracują bez połączenia z Internetem, prognozy pogody tworzą wg własnego "zaszytego" algorytmu opartego na zmianach ciśnienia atmosferycznego. Prognozy te, zwykle w formie ikonek obrazujących stan pogody wyświetlają na swoim wyświetlaczu. Uwaga - nie pobierają one żadnych danych z sieci Internet - co jest oczywiste..

(...) Z tego co wyczytałem, większość stacji pogodowych prognozuje pogodę na najbliższe 12 godzin za pomocą od trzech do siedmiu ikonek tylko i wyłączenie na podstawie zmian ciśnienia, np. wzrost ciśnienia -> idzie wyż -> czyste niebo -> słoneczna pogoda. Pomimo, że producenci deklarują 75% sprawdzalności, pojawia się dużo negatywnych opinii o takich prognozach. (...)

Tak, 12 do 24 godzin. Sprawdzalność jest tak samo kapryśna jak sama pogoda  ;)

Zależy ona od np usytuowania stacji pogody w terenie. Gdy pracuje np w obszarze o stabilnym ciśnieniu - inaczej - bez dynamicznych zmian cisnienia, prognozy są bardzo wiarygodne. Natomiast np na terenach górzystych - prognozy bedą mało dokładne. Dlaczego ? Poniewaz np 12-sto godzinny interwał rejestracji, przetwarzania i wypracowywania prognozy jest za długi wobec skokowych zmian ciśnienia w terenach górzystych.

Dodatkowym elementem przekłamującym prognozę są tzw "zgniłe" wyże - zdarzają się w Polsce najczęściej jesienią. Wtedy przy stosunkowo wysokim ciśnieniu może padać kilkudniowy deszcz;)

Stacje z wyższych półek mają opcję umożliwiającą indywidualne dostosowanie czułości pomiarów w zależności od skoków ciśnienia - co sprawia, że zamiast po zmianie ciśnienia o standardowo implementowane 3hPa - ikonka prognozy pogody zmieni się na kolejną  po zmianie np 6 hPa - bo tak sobie to zażyczyliśmy ;)

« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia, 2017, 23:28:13 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Stycznia, 2017, 22:44:50 »
(...) Możecie mnie poprawić, ale dokładność stacji pogodowych deklarowana przez producentów w tym i wyższym przedziale cenowym kształtuje się mniej więcej w tym samym zakresie, tj. 1 st. C i 3% wilgotności, więc nie ma sensu skupiać się dokładnościach. (...)

Trafiłeś w dychę   ;)

(...) Powiedzmy sobie szczerze, że modele pogodowe przetwarzane przez superkomputery na podstawie danych satelitarnych są jednak dokładniejsze, a na dodatek są w internecie ogólnodostępne, więc dlaczego z nich nie skorzystać? (...)

Tak, modele są bardzo dokładne np ten_Windyty i możesz z nich korzystać.

Ale stacje pogody nie pobierają prognoz pogody z serwisów Internetowych. Stacje pogody - jeżeli są podłączone do Internetu za pomoca protokołu IP - mogą (opcjonalnie) wysyłać swoje dane z pomiaru czynników atmosferycznych  do dedykowanych serwisów pogodowych lub na Twoją stronę pogodową. Na podstawie tych danych oraz stacji ościennych tworzone są lokalne prognozy pogody. I tak stworzone prognozy pogody możesz oglądać na PC na specjalnie stworzonym dla Ciebie koncie w serwisie pogodowym lub na swojej stronie ;)

Sprzedawcy stacji "przeginają" i piszą w ofertach, że "stacja pobiera prognozę pogody z Internetu". Pobieranie - jak sam widzisz - polega na sczytywaniu z ekranu PC malunków, grafów czy tabel pokazujacych prognozę pogody - które wytworzył algorytm zaszyty na stronie serwisu pogodowego.

« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia, 2017, 00:28:24 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Stycznia, 2017, 23:24:11 »
(...) Ciężko mi jednak znaleźć urządzenie, które będzie pobierało dane z internetu i wyświetlało prognozę na wyświetlaczu (...)

... i nie znajdziesz, o czym pisałem powyżej... ponieważ strumień danych pomiarowych nie płynie od świata Internetu do stacji pogodowej lecz odwrotnie  ;)

W dobie, gdzie sieci wi-fi są prawie w każdym domu, taka usługa [prognoza pogody - przyp. autora]powinna być standardem (...).

... ale po co stacje mają ściagać prognozy do siebie z sieci Internetowej skoro po to je skonstruowano aby dokonywały lokalnych pomiarów i dla własnej lokalizacji prognozowały pogodę  ;) Dla samej prognozy wystarczy skrzystać z wyspecjalizowanych serwisów pogodowych - w języku polskim - patrz post powyżej...

Czy w dobie prognoz w internetu jest sens zadowalać się prognozami przesyłanymi poprzez DCF77, które dotyczą całego regionu?

DCF77 jet to zestandaryzowana transmisja radiowa dedykowana do rozsyłania wzorcowego sygnału czasu. Ten system radiowy nie transmituje danych pomiarowych ani prognoz pogody. On rozsyła tylko wzorzec czasu aby stacje pogody mogły synchronizować swój zegar - bez koniecznosci jego recznego ustawiania i korygowania. Nie wszystkie stacje mają taki gadzet.

Jezeli stacja polączona jest siecią Internet poprzez IP to synchronizacja czasu "pobierana jest" z dedykowanego "Internetowego serwera czasu" - po to aby przesyłane dane pomiarowe na odległym serwerze pogodowym właściwie były interpretowane...

(...)Będę wdzięczny także za informacje czy jest możliwość wyboru danych, skąd pobierana jest prognoza pogoda oraz z jakich portali pogodowych stacje pobierają prognozę.(...)

Odpowiedź w powyższych postach... czyli nie ma możliwosci wyboru danych - inaczej serwerów pogodowych - z których chciałbyś zaimportować prognozę pogody do swojej stacji. To stacja wysyła dane pomiarowe na wybrany przez Ciebie serwis pogodowy i tam tworzone są prognozy pogody uszyte dla Twojej lokalizacji - ale musisz mieć stację połączoną z Internetem. Jezeli takiej stacji z protokołem IP nie masz to stacja pomimo ze posiada opcje DCF77 czy też jej nie posiada tworzy prognozę tylko na Twoim wyświetlaczu i również nie możesz jej zaimportować z serwisów pogodowych.

Czy ktoś pomoże mi ogarnąć ten temat?

Próbowałem, ale sam oceń czy ogarnąłem temat ...   ;)

... i polecam stację TFA Square Plus     patrz też:      tutaj - spełni ona Twoje oczekiwania... estetyczno-jakościowo-cenowe...   ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia, 2017, 23:57:53 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline taffarel

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Stycznia, 2017, 15:15:12 »
Dziękuję za wszystkie wyjaśnienia Rychu_Świbno.
Jeżeli chodzi o pobieranie pogody z internetu, to takie stacje pogodowe były, bo nawet można wyszukać je w portalu "stacje-pogody.pl" zaznaczając parametr "Prognoza z Internetu", ale albo nie są produkowane, albo straciły możliwość pobierania pogody, albo mają bardzo ograniczone wbudowane pomiary miejscowe. Mam zatem do wyboru, albo tylko pogodę z internetu bez odczytów lokalnych, albo tylko pogodę z lokalnych czujników bez dokładnej prognozy. Jako, że prognozę zawsze mogę sprawdzić w internecie za pomocą laptopa lub komórki, a lokalnej wilgotności i temperatury nie sprawdzę, więc zdecyduję się na stację pogodową z pomiarami wilgotności, ciśnienia i temperatury, bez połączenia z internetem. W sumie to nie mam innego wyboru =)
Twoja propozycja jest w tym zakresie bardzo dobra. Znalazłem jeszcze coś podobnego z firmy Techno Line. Czy możecie mi wyjaśnić jaka jest różnica pomiędzy poniższymi trzema stacjami, a szczególnie dwoma pierwszymi:
1) https://www.conrad.pl/Stacja-pogodowa-Techno-Line-WS-9274,-DCF-77.htm?websale8=conrad&pi=419809&ci=SHOP_AREA_17192_0514060
2) https://www.conrad.pl/Stacja-pogodowa-WiFi-Techno-Line-Mobile-Alerts-MA-10410,-100-m,-39%2e9-do-%2b-59%2e9-%b0C,-20-do-95-%25.htm?websale8=conrad&pi=1396671&ci=SHOP_AREA_17192_0514060
3) https://www.conrad.pl/Stacja-pogodowa-WiFi-Techno-Line-Mobile-Alerts-MA-10006,-100-m,-39%2e9-do-%2b-59%2e9-%b0C,-20-do-95-%25.htm?websale8=conrad&pi=1396676&ci=SHOP_AREA_17192_0514060

Będę wdzięczny za Wasze opinie z wyjaśnieniem, którą z spośród tych dwóch stacji byście wybrali:
1) https://www.conrad.pl/Stacja-pogodowa-Techno-Line-WS-9274,-DCF-77.htm?websale8=conrad&pi=419809&ci=SHOP_AREA_17192_0514060
2) https://www.conrad.pl/?websale7=conrad&pi=672755&&utm_source=Ceneo&ref=Ceneo&utm_medium=Price_comparison&utm_campaign=672755_Ceneo

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Stycznia, 2017, 17:57:14 »
(...) Jako, że prognozę zawsze mogę sprawdzić w internecie za pomocą laptopa lub komórki, a lokalnej wilgotności i temperatury nie sprawdzę, (...)

... możesz pozyskać lokalnie wszystkie parametry na których Ci zależy korzystając np z takiej mapy z serwisu www.wunderground.com  - jednak parametrów z Twojego mieszkania tam nie będzie  ;)

Im mapę bardziej powiększysz - tym zobaczysz więcej lokalnych stacji pogody...

Klikając w najbliżej Ciebie położoną stację pogody na powyższej mapie - uzyskasz przykładowo:

aktualne pomiary

prognozy na 10 dni

PS: w jakiej miejscowości mieszkasz - możesz nam zdradzić ?

;)
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia, 2017, 18:00:46 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline taffarel

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Stycznia, 2017, 19:17:11 »
Mieszkam we Wrocławiu, ale tak jak mówisz wilgotności z mojego mieszkania nie pokażą =)

Znalazłem dwie ciekawe stacje mające prognozę z Meteotime przesyłane przez DCF77:
http://stacjameteo.com/pl/p/Stacja-WM-5300/914
http://stacjameteo.com/pl/p/Stacja-WM-5200/912
Niestety te stacje nie mają pomiaru ciśnienia oraz prognoza pogody nie obejmuje Wrocławia i okolic - co widać na załączniku, więc ich zakup jest dla mnie nieopłacalny, ale może ktoś kiedyś skorzysta z tej podpowiedzi ;D

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Stycznia, 2017, 20:45:50 »
Ja mam stację Evolve Pilot 6":
http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=1229.0
Pobiera dane z internetu jednak moduł komuikacji bezprzewodowej musi być podłączony do komputera przez USB.
Ja mam go podłączony do terminala , który i tak pracuje 24h/7dni.
Stacja pobiera dane kilka razy dziennie. Prognoza na 3 dni.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Stycznia, 2017, 20:46:18 »
(...) prognoza pogody nie obejmuje Wrocławia i okolic (...)

"Meteotime" na terenie Polski obejmuje tylko regiony nr 81, 82 i 83 - a na ścianie zachodniej Polski i Podlasiu "dziura"  :(

Godziny transmisji/informacje o sygnale „METEOTIME”:
22.00-03.59: Prognoza na dziś
04.00-09.59: Prognoza na jutro
10.00-15.59: Prognoza na pojutrze
16.00-18.59: Prognoza na trzeci dzień

PS: nie wiedziałem, że DCF77 służy również do transmisji prognoz pogody  ;)

Offline taffarel

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Stycznia, 2017, 08:37:46 »
Niestety Evolve Pilot 6" nie jest już produkowana. Zastanowiłbym się nad nią pomimo, że nie ma pomiaru wilgotności. W internecie są też informacje od użytkowników, że stacja pobiera prognozę tylko na jeden dzień. Skoro u Ciebie działa prawidłowo, to część osób ma ją źle skonfigurowaną, albo niepodłączoną w sposób ciągły do internetu, albo prognoza nie obejmuje całego terytorium naszego kraju. Tak czy inaczej dziękuję kriu za propozycję.

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Stycznia, 2017, 10:38:39 »
... że stacja pobiera prognozę tylko na jeden dzień. ...
Stacja wyświetla prognozę na dzień aktualny (na dzisiaj) i trzy dni następne.
Informacji jest dość dużo łącznie z prognozą prawdopodobieństwa opadów w procentach, współczynniku UV.
Wilgotność jest ale nie lokalna - jakaś uśredniona z obszaru.
ps. dobrze, że nadal działa serwer podający dane do stacji :)

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lutego, 2017, 00:09:04 »
Niestety Evolve Pilot 6" nie jest już produkowana. Zastanowiłbym się nad nią pomimo, że nie ma pomiaru wilgotności. W internecie są też informacje od użytkowników, że stacja pobiera prognozę tylko na jeden dzień. Skoro u Ciebie działa prawidłowo, to część osób ma ją źle skonfigurowaną, albo niepodłączoną w sposób ciągły do internetu, albo prognoza nie obejmuje całego terytorium naszego kraju. Tak czy inaczej dziękuję kriu za propozycję.

Zobacz stacje METEO SP-65 , jest to nowość i jest bardzo mało informacji o tym produkcie. Z tego co się aktualnie dowiedziałem, to stacja mierzy sama tylko temperaturę i wilgotność (w pomieszczeniu), a reszta danych pogodowych i prognoza pochodzą z Internetu.
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline drozdek

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Marca, 2017, 10:57:26 »
Ja mam stację Evolve Pilot 6":
http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=1229.0
Pobiera dane z internetu jednak moduł komuikacji bezprzewodowej musi być podłączony do komputera przez USB.
Ja mam go podłączony do terminala , który i tak pracuje 24h/7dni.
Stacja pobiera dane kilka razy dziennie. Prognoza na 3 dni.
Ja mam od kilku lat stacje ściągającą prognozę z internetu Hama WDS-300. Spisuje się rewelacyjnie i żadna inna prognoza jej nie dorównuje. Jest z nią jednak  ta niedogodność, że dane trzeba aktualizować z internetu poprzez nadajnik USB. Niedogodność jest tym bardziej dokuczliwa, że od kiedy zaczęli "ulepszać" Windowsa przeszedłem na linuxa, a na linuksie nadajnik usb nie działa. Kupiłbym Netatmo, ale nikt nigdzie nie pisze jak sprawdzają się prognozy z tego gadżetu.
Mam pytanie: do jakiego terminala masz podłączony moduł komunikacji bezprzewodowej ?
Aha mam jeszcze inną stację, która ściąga prognozy z internetu nazywa się Medion MD 12052, ale na niej prognozy średnio się sprawdzają.

Offline drozdek

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Marca, 2017, 11:08:50 »
Zobacz stacje METEO SP-65 , jest to nowość i jest bardzo mało informacji o tym produkcie. Z tego co się aktualnie dowiedziałem, to stacja mierzy sama tylko temperaturę i wilgotność (w pomieszczeniu), a reszta danych pogodowych i prognoza pochodzą z Internetu.
Dzięki za info o Meteo SP-65, chyba właśnie o to mi chodziło. Trzy razy tańsza od Netatmo, prognozy z internetu ( konkretnie z Yahoo, który prognozy ma całkiem niezłe), no i najważniejsze, że żeby zerknąć na prognozę nie trzeba uruchamiać telefonu, czy tabletu. Jeszcze poszukam dodatkowych wiadomości i prawdopodobnie zdecyduję się na kupno :) Szkoda, że aktualizacje przez bluetooth, a nie przez wifi...
Właśnie kupiłem, 179 zł na Allegro, mam nadzieję, że będę zadowolony.
« Ostatnia zmiana: 03 Marca, 2017, 11:50:09 wysłana przez drozdek »

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Marca, 2017, 22:27:29 »
Mam pytanie: do jakiego terminala masz podłączony moduł komunikacji bezprzewodowej ?
Aha mam jeszcze inną stację, która ściąga prognozy z internetu nazywa się Medion MD 12052, ale na niej prognozy średnio się sprawdzają.
Stację mam podłączoną poprzez USB do terminala z systemem Windows Serwer 2003. Terminal ma procek AMD 500MHz, 1 GB RAM, kartę CF 32 GB jako dysk, pobiera ok. 7 watów. Oprócz tej stacji "ciągnie" jeszcze stację Velleman WS1080, czujkę promieniowania i akcelerometr poprzez platformę BOINC.
O terminalach do pracy na potrzeby meteo było kilka wątków na tym forum.