Cześć,
Przeglądam od kilku dni tematy na Waszym forum i nie do końca mogę odnaleźć to, czego szukam. Nie wiem czy coś takiego nie istnieje czy muszę szukać głębiej, czy już zupełnie się zagubiłem pod natłokiem informacji o stacjach pogodowych i coś takiego jest, ale ja tego nie rozumiem. Do rzeczy.
Poszukuję stacji pogodowej za około 300 zł, która wykonywałaby pomiary temperatury i wilgotności wewnątrz i na zewnątrz pomieszczenia oraz ciśnienia. Ten zakres spełnia duża ilość stacji, więc mogę przebierać. Możecie mnie poprawić, ale dokładność stacji pogodowych deklarowana przez producentów w tym i wyższym przedziale cenowym kształtuje się mniej więcej w tym samym zakresie, tj. 1 st. C i 3% wilgotności, więc nie ma sensu skupiać się dokładnościach. Pierwsza komplikacja pojawia się natomiast, gdy chciałbym wyszukać stacji pogodowej o ww. parametrach i obsługującej język polski. Czy w ogóle jest jakaś, która posiada oryginalne oprogramowanie w języku polskim lub ewentualnie czy jest jakaś dla której ktoś stworzył moda dodającego nasz język ojczysty? Jeszcze gorzej jest z kolejnym punktem, ale może się tutaj sam zamotałem. Chodzi o prognozę pogody z internetu. Z tego co wyczytałem, większość stacji pogodowych prognozuje pogodę na najbliższe 12 godzin za pomocą od trzech do siedmiu ikonek tylko i wyłączenie na podstawie zmian ciśnienia, np. wzrost ciśnienia -> idzie wyż -> czyste niebo -> słoneczna pogoda. Pomimo, że producenci deklarują 75% sprawdzalności, pojawia się dużo negatywnych opinii o takich prognozach. Powiedzmy sobie szczerze, że modele pogodowe przetwarzane przez superkomputery na podstawie danych satelitarnych są jednak dokładniejsze, a na dodatek są w internecie ogólnodostępne, więc dlaczego z nich nie skorzystać? Niestety większość urządzeń posiada specjalne urządzenia - tzw. bramki - które, z tego co rozumiem, umożliwiają wysyłanie danych z własnej stacji pogody do internetu lub ewentualnie pozwalają na przesyłanie danych do sparowanej komórki. Zupełnie mi na tym nie zależy. Ciężko mi jednak znaleźć urządzenie, które będzie pobierało dane z internetu i wyświetlało prognozę na wyświetlaczu. W dobie, gdzie sieci wi-fi są prawie w każdym domu, taka usługa powinna być standardem. Czy w dobie prognoz w internetu jest sens zadowalać się prognozami przesyłanymi poprzez DCF77, które dotyczą całego regionu? Chodzi mi o urządzenia tego typu:
http://stacje-pogody.pl/292_stacja_pogody_oregon_scientific_i600.html - dla tego urządzenia pojawia się na ceneo opinia: "Produkt nie działa z powodu wyłączenia serwera który dostarczał dane dla stacji".
http://stacje-pogody.pl/280_stacja_pogody_technoline_ws_585.html - nie produkowany?
Będę wdzięczny także za informacje czy jest możliwość wyboru danych, skąd pobierana jest prognoza pogoda oraz z jakich portali pogodowych stacje pobierają prognozę.
Czy ktoś pomoże mi ogarnąć ten temat? =)