(...) Komputer dedykowany to znaczy mogę samoczynnie odczytywać dane na jednym komputerze PC?
...dedykowany tzn że musi być stale włączony.
(...) Co mnie urzekło w WS0101? Przede wszystkim opinie i możliwość analizy danych na komputerze. Nie interesują mnie stacje bez panelu wyświetlającego i z dużą ilością czujników. (...)
Stacje pod względem sposobu odczytywania pomierzonych parametrów oraz sposobu wysyłania (lub nie) danych do sieci można podzielić następująco:
1. Stacje
z wyświetlaczem -
bez udziału PC -
bez udziału Internetu ---> pomiary na własnym wyświetlaczu - pomiary nie są archiwizowane - przykład: TFA Square Plus
2. Stacje
z wyświetlaczem -
z udziałem PC -
z udziałem Internetu ---> parametry pomiarowe na wyświetlaczu - PC połączony na stałe poprzez USB ze stacją - na PC oprogramowanie, np Cumulus - własna strona pogodowa udostępniana na portalach pogodowych stąd potrzeba stałego włączenia PC - pomiary archiwizowane w stacji (opcjonalnie na portalu pogodowym)- przykład: WS 0101
3. Stacje
bez wyświetlacza -
bez udziału PC -
z udziałem Internetu ---> stacja bazowa stacji połączona kablem z siecią Internet - pomiary w formie okienek z danymi chwilowymi widoczne na PC - pełna prezentacja tabelaryczna i graficzna oraz archiwizacja danych tylko na portalu pogodowym - na PC panel ustawiania stacji i sieci szerokopasmowej - stacja rejestruje i wysyła dane do sieci bez udziału PC (PC jest jedynym wyświetlaczem) - przykład: WH 2600
4. Stacje
z wyświetlaczem -
bez udziału PC -
z udziałem Internetu ---> stacja bazowa będąca jednocześnie wyświetlaczem przyjmuje dane od czujników i wysyła je poprzez WiFi do rutera/Internetu - pomiary archiwizowane w stacji oraz wyświetlane tabelarycznie i graficznie na wyświetlaczu - dane pogodowe wysyłane na portal pogodowy i tam prezentowane oraz archiwizowane - PC służy jako dodatkowy wyświetlacz - przykład: HP 1001 lub Davic Vantage Pro.
Podałem tylko te kategorie pomiędzy którymi próbujesz się poruszać w swoich postach powyżej, poszukując właściwej stacji.