Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Energia wiatru -Funkcja  (Przeczytany 1319 razy)

Offline berkut

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Energia wiatru -Funkcja
« dnia: 22 Kwietnia, 2017, 15:43:41 »
Czy stacje maja taką funkcję ? Czy występuję pod taką nazwą? . Energia wiatru, to moc elektryczna z wiatraka x czas= wynik w jednostkach energii np w Kilowatach . Może być jakaś prosta wersja bez "wpisywania" mocy samego generatora ( z domyślną mocą). Chciałem się orientacyjnie  dowiedzieć  jak bardzo mam "energetyczny rejon". 

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Energia wiatru -Funkcja
« dnia: 22 Kwietnia, 2017, 15:43:41 »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 45
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
Odp: Energia wiatru -Funkcja
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Kwietnia, 2017, 17:58:19 »
Wydaje mi się, że konstruktorzy jeszcze nie dotarli do takich rozwiązań. Póki co oferowana jest opcja dla amatorów paneli słonecznych i fotowoltaicznych ---> nasłonecznienie w [W/m2].

Jednak jeśli chodzi o wykorzystanie wiatru to stacje oferują archiwum z prędkościami wiatru - max, min i średnimi prędkościami w dowolnym okresie - np za dobę, tydzień, miesiąc, rok lub wiele lat.

Przykładowy rozkład prędkości wiatru oraz średnia prędkość wiatru w 2016 na Wybrzeżu - ujście Wisły w Gdańsku. Dane dostępne on_line.

Jeżeli masz prędkość wiatru i parametry wiatraka  to  masz wszystkie dane do obliczeń   ;)
« Ostatnia zmiana: 22 Kwietnia, 2017, 18:12:14 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline berkut

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: Energia wiatru -Funkcja
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Kwietnia, 2017, 13:14:14 »
Szkoda , ale i tak chciałem wykonać model własnej elektrowni w skali 1:10--1:15. czyli będę musiał sam zrobić  liczniki energii, 4 sztuki . Energia dochodząca z wiatraka, energia dochodząca z słońca , energia dochodząca ze źródła awaryjnego , energia wychodząca -czyli pobór mocy odbiorników. Wykorzystam stare liczniki samochodowe -elektroniczno- mechaniczne jako liczniki energii.