Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody z Lidla - Auriol H13726  (Przeczytany 128674 razy)

Offline jezjacek

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: Auriol H13726
Odp: Stacja pogody z Lidla - Auriol H13726
« Odpowiedź #90 dnia: 30 Grudzień, 2010, 21:31:32 »
Ostatnio wczoraj było HH. Skasowałem i dzisiaj ok. Będę obserwował.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #90 dnia: 30 Grudzień, 2010, 21:31:32 »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #91 dnia: 31 Grudzień, 2010, 08:21:05 »
A ja swoją stację idę oddac albo zareklamowac a pozniej znajdzie sie pewnie w koszu (bo na pewno reklamacje odrzucą). Otóż codziennie z ta stacja dzieje sie cos takiego ze w ktoryms momencie stacja notuje temperature odczuwalna albo temp powietrza równą LL.ll albo HH.hh, widze to po przycisnieciu memory a wiec sprawdzenia temp max i min. Tez tak macie?

Jaki przedział temperatury, wg danych technicznych, ta stacja mierzy? Zgodnie z logiką i zamysłem konstruktorów, jeśli zmierzona została temperatura poza zakresem, wówczas na wyświetlaczu pojawiają się te określone znaki. Nie napisałeś jednak nic o tym, jak była faktyczna temperatura za oknem. Jeśli rzeczywiście była poza zakresem, to znaczki są interpretowane prawidłowo, jeśli mieściła się w podanym zakresie pomiaru a znaczki się pojawiły, to ewidentnie świadczy o złej pracy stacji. Ponadto trzeba wyeliminować ewentualne źródła zakłóceń. Jeśli nic się nie poprawi, pozostaje reklamacja  :)
« Ostatnia zmiana: 31 Grudzień, 2010, 08:31:42 wysłana przez Serenator »

Offline jezjacek

• Stratus
« Odpowiedź #92 dnia: 31 Grudzień, 2010, 09:52:41 »
Niestety stacja zapamiętuje bzdury. Powinna pokazywać LL.L gdy temp zew poniżej - 50 st, a HH.H gdy temp zew powyżej 70 st. U mnie pokazała 2 razy HH.H a takiej temperatury na pewno nie było ;D. ( za oknem - 15)

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #93 dnia: 31 Grudzień, 2010, 10:57:11 »
Niestety stacja zapamiętuje bzdury. Powinna pokazywać LL.L gdy temp zew poniżej - 50 st, a HH.H gdy temp zew powyżej 70 st. U mnie pokazała 2 razy HH.H a takiej temperatury na pewno nie było ;D. ( za oknem - 15)

A opinie o tej stacji, całkiem, całkiem... (ocena: 4,4 - 5,0 pkt.)
http://stacje-pogody.pl/499_opinie_stacja_pogody_auriol_h13726.html
Tylko jedna osoba napisała o tym mankamencie. Ciekawe...

Offline jezjacek

• Stratus
« Odpowiedź #94 dnia: 31 Grudzień, 2010, 11:04:14 »
U mnie nieprawidłowy zapis temp max zdarzył się dwa razy (ale też trzeba szczerze powiedzieć, że codziennie nie sprawdzam zapisu do pamięci). Wydaje mi się, że wiąże się to z zakłóceniami transmisji. I dla mnie jest to tylko niewielki minus nie zmniejszający zadowolenia z tej stacji.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #95 dnia: 31 Grudzień, 2010, 11:12:16 »
[...]Wydaje mi się, że wiąże się to z zakłóceniami transmisji. I dla mnie jest to tylko niewielki minus nie zmniejszający zadowolenia z tej stacji.

A jest u Ciebie jakiekolwiek potencjalne źródło tych zakłóceń? Jeśli tak, to postaraj się w miarę możliwości je wykluczyć i obserwuj dalej stację. Jeśli sytuacja się więcej nie powtórzy, wówczas upewnisz się, co do słuszności swych podejrzeń  :)

Offline jezjacek

• Stratus
« Odpowiedź #96 dnia: 31 Grudzień, 2010, 11:18:31 »
Nie wiem czy sąsiedzi mają jakieś dzwonki czy inne helikopterki   ;). Ale będę obserwował i spróbuję znzleźć jakąś prawidłowość.

Offline kacza23

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: TFA Sinus 35.1095
« Odpowiedź #97 dnia: 31 Grudzień, 2010, 11:28:44 »
Jaki przedział temperatury, wg danych technicznych, ta stacja mierzy? Zgodnie z logiką i zamysłem konstruktorów, jeśli zmierzona została temperatura poza zakresem, wówczas na wyświetlaczu pojawiają się te określone znaki. Nie napisałeś jednak nic o tym, jak była faktyczna temperatura za oknem. Jeśli rzeczywiście była poza zakresem, to znaczki są interpretowane prawidłowo, jeśli mieściła się w podanym zakresie pomiaru a znaczki się pojawiły, to ewidentnie świadczy o złej pracy stacji. Ponadto trzeba wyeliminować ewentualne źródła zakłóceń. Jeśli nic się nie poprawi, pozostaje reklamacja  :)
Nie są prawidłowo interpretowane bo za oknem minusowa temperatura a stacja moja oczywiscie dzisiaj zanotował przekroczenie progu plusowego :) a więc HH.h. Zresztą u mnie mniej jak -13 jeszcze nie było.

Offline jezjacek

• Stratus
« Odpowiedź #98 dnia: 01 Styczeń, 2011, 12:45:14 »
A opinie o tej stacji, całkiem, całkiem... (ocena: 4,4 - 5,0 pkt.)
http://stacje-pogody.pl/499_opinie_stacja_pogody_auriol_h13726.html
Tylko jedna osoba napisała o tym mankamencie. Ciekawe...

Ta osoba opisuje inną rzecz. Mianowicie zbyt małe zakresy wyświetlania punktu rosy i temperatury odczuwalnej, przez co w zimie prawie zawsze stacja pokazuje przekroczenie zakresu. Ale jest to zgodne z danymi w instrukcji obsługi. A opinie moim zdaniem całkiem zasłużenie pozytywne.

Offline misiek77882

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: 07 Styczeń, 2011, 13:57:14 »
Ostatnio kupiłem stację pogodową Auriol i mam problem z jej ustawieniem. Konkretnie chodzi mi o ustawienie wiatromierza.Wszystko jest dobrze podłączone a na stacji nie pokazuje się ani kierunek wiatru, prędkość wiatru i temperatura zewnętrzna. Czy ktoś może wie jak to ustawić, aby działało poprawnie?
Dzięki

Offline meteorologiczny

• Stratus
« Odpowiedź #100 dnia: 07 Styczeń, 2011, 14:22:31 »
Jak daleko zamieszczone masz czujniki zewnetrzne od stacji glownej?

Offline misiek77882

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 07 Styczeń, 2011, 14:34:49 »
Mam zam,ieszczone około 10-15 metrów.

Offline jezjacek

• Stratus
« Odpowiedź #102 dnia: 07 Styczeń, 2011, 14:45:22 »
Ostatnio kupiłem stację pogodową Auriol i mam problem z jej ustawieniem. Konkretnie chodzi mi o ustawienie wiatromierza.Wszystko jest dobrze podłączone a na stacji nie pokazuje się ani kierunek wiatru, prędkość wiatru i temperatura zewnętrzna. Czy ktoś może wie jak to ustawić, aby działało poprawnie?
Dzięki

Mi to wygląda na brak komunikacji czujnika ze stacją. Spróbuj nawiązać ponownie połączenie (3 sek search) bo zakładam że w czujniku baterie są  ;) Jeśli to nic nie da to reklamacja.

Offline meteorologiczny

• Stratus
« Odpowiedź #103 dnia: 07 Styczeń, 2011, 15:20:09 »
10m to nie tak duzo, chyba ze przechodzi przez wiele ścian. zmien jeszzcze baterie na litowe, jesli nie pomoze to sprobuj reklamowac. Na jakim paśmie dziala nadajnik ?

Offline jezjacek

• Stratus
« Odpowiedź #104 dnia: 07 Styczeń, 2011, 16:47:29 »
433 MHz