Czy wilgotność o tej porze( teraz -2°C) na czujniku zewnętrznym 99% a na stacji bazowej 95 to normalne czy coś jest nie tak?
W Netatmo też miałem np. temperaturę zewnętrzną -1°C a wilgotność 85%. Czyli jest to jak najbardziej możliwe. Ale w mieszkaniu wilgotność 95%, to na pewno nie jest normalne
. No chyba że wyniosłeś, dla sprawdzenia, stacje na zewnątrz. Jeżeli tak, to o 4% mniejsza wilgotność w stacji, jest jak najbardziej możliwa, bo przecież jest tam wyświetlacz, który na pewno trochę wpływa na pomiar.
Ok rozumiem a toleramcja bledu wskazan czujnika 1.2oC to tez norma?
Stosując metodę dedukcji Sherlocka Holmesa, można dojść do wniosku, że to może być pomyłka w instrukcji. Bo zamiast błędu +/-1.2°C, podaliby zapewne +/-1°C. Tak więc, jeżeli jest błąd, to być może tu chodzi o dokładność rzędu +/-0.2°C. A jak jeszcze piszesz, że wilgotność dochodzi u ciebie do 99%, to może to wszystko sugerować, że w produkcie wykorzystano już nowe dokładne sensory pomiarowe np. z serii SHT3x. W swojej stacji w okresie 1.5 roku tylko raz miałem wilgotność dochodzącą do 98%, a były okresy, że przez długi czas padało.
Takie błędy w instrukcjach dość często się zdarzają, np. w jednej ze stacji podają różnice pomiędzy stacją a czujnikiem, która może wynosić maksymalnie 7.2°C/4°F, a przecież 4°F różnicy w temperaturze pokojowej to jest około 2.2°C, czyli prawdopodobnie, ktoś pisząc instrukcję popełnił błąd w skali Celsjusza, i 2 zamieniła się w 7, stąd zapewne te 7.2°C. Pisałem o tym tu:
http://stacje-pogody.pl/artykul_eurochron_efws_s250_stacja_pogody_z_kolorowym_wyswietlaczem,56.html