... a dalej poza tymi 10m to same równiny ?
Mieszkam w terenie górzystym, dokładniej w dolinie między dwoma pasmami gór 1000 m.n.p.m więc raczej ciężko o równiny. Miejsce jakie wybrałem biorąc pod uwagę iż bazowa znajdować ma się oczywiście w domu jest najlepsze w zasięgu stacji o których tu piszemy.
Zależy na dokładnych wskazaniach temperatury oraz wilgotności a wszystkie pozostałe informacje są ciekawymi dodatkami i liczę że za te 700 do 1000 złotych można znaleźć naprawdę sensowną stację do której dostęp będę miał z dowolnego miejsca z dostępem do internetu.
Dlaczego taka dokładność? Bardzo dobrze opisał to
@Parasol.
Wiem że za te pieniądze nie będzie to sprzęt nawet półprofesjonalny ale skoro istnieje możliwość jego kalibracji dlaczego z tego nie skorzystać i nie ustawić temperatury względem czujnika wzorcowego w odniesieniu do miejsca w którym stacja ma się znajdować. Takie jest moje hobby i nie rozumiem dociekliwości użytkownika
@Rychu_ŚwibnoZamówiłem stację Netatmo i umieszczę ją w osłonie radiacyjnej która przeszła dziś ostatnie poprawki.
Nie rezygnuję jednak z EFWS2900 ale jej zakup odłożyłem nieco w czasie podobnie jak termometru wzorcowego.
mieć dla samego posiadania, i świadomości o dokładności pomiaru 
Dokładnie