Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja Auriol H13726 - łączenie się wiatromierza i termometru z bazą  (Przeczytany 2842 razy)

Offline apek

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Auriol H13726, Auriol Z31130-RX, Auriol Z32171A-RX, Auriol 114324-15-03-RX, Eurochron EFWS 2900
Dobry dzień,
mam pytanie odnośnie mojej już leciwej, bo siedmioletniej stacji Auriol H13726. Wiatromierz wraz z termometrem nie wysyłają danych do bazy, co objawia się znaczkami -- i brakiem kierunku wiatru (jak na zdjęciu). Myślałem, że to wina baterii, które wymieniłem, ale problem pozostał. Wiatromierz na całą noc pozostawiłem przy bazie, ale to w niczym nie pomogło. Rozkręciłem tylną klapkę, ale wydaje się, że wszystko na łączeniach jest ok (nie znam się na tym). Lampka sygnalizująca wysyłanie danych mruga normalnie. Oczywiście wykonałem wszystkie czynności typu ponowne uruchomienie bazy, wyjmowanie/wkładanie baterii. Jeśli ktoś może podsunąć jakieś rozwiązanie byłoby miło. Jeśli stacja dobiegła do końca swego żywota, to kupię nową.
Pozdrawiam

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Offline radio

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Motocyklista-krótkofalowiec a teraz meteorolog :-)
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro2 Plus Aktiv Agro + Davis Vantage Vue
Odp: Stacja Auriol H13726 - łączenie się wiatromierza i termometru z bazą
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lutego, 2018, 17:36:04 »
Po siedmiu latach eksploatacji widać że nadajnik lekko nie miał, w środku trochę brudno, więc i wilgoć bez problemu się dostawała, proponuję abyś dokładnie przejrzał wszelkie połączenia, podłączenia, kostki, wsuwki, itp warto by było przeczyścić wszelkie styki ponieważ uległy utlenieniu,oczywiście o ile takowe występują, jeżeli wszelkie przewody są lutowane to nie ruszaj ich, tam problemu nie ma, problemem może być stabilizacja częstotliwości nadajnika w stosunku do odbiornika, wiele nadajników posiada stabilizację kwarcową, które z upływem lat zmieniają swoje parametry, do ich korekty służy taki malutki potencjometr, czyli peerek, ale sam nic nie zrobisz ponieważ potrzebny jest miernik częstotliwości z sondą pomiarową, pomiaru należy dokonać na odbiorniku i nadajniku, można spróbować w jakimś zakładzie naprawiającym CB radia, lub w najbliższym klubie krótkofalarskim, lub nawet u jakiegoś krótkofalowca, chętnie pomogą, sprawdzą i zrobią ewentualną korektę.
Oczywiście przyczyn może być wiele, ale na odległość to jak wróżenie z fusów :-)
Pozdrawiam
Mariusz

Offline apek

• Cirrocumulus
  • **
  • Typ stacji: Auriol H13726, Auriol Z31130-RX, Auriol Z32171A-RX, Auriol 114324-15-03-RX, Eurochron EFWS 2900
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lutego, 2018, 22:50:39 »
Dzięki za odpowiedź. Nadajnik rozkręciłem dopiero teraz - podczas tych lat nie widziałem takiej potrzeby, bo wszystko działało bardzo dobrze. Zdarzało się, że po deszczu termometr dziwnie się zachowywał, także podejrzewałem, że może to być wilgoć, ale po jakimś czasie wszystko wracało do normy. Ponieważ nie mam najłatwiejszego dostępu do wiatromierza, to nie licząc montażu, mam go w domu po raz trzeci. Co do kabelków, to podejrzewam dwa poniżej komory na baterie. Ponieważ nie da się wstawić zdjęcia w lepszej jakości, to pewnie trudno to zobaczyć. W każdym razie nie są pierwszej świeżości, a biegną do jakiegoś czarnego zakończenia, gdzie chyba się łączą i kończą (niejedna osoba, która się na tym zna pewnie ma ubaw z mojego tłumaczenia :P) Poza tym cała reszta, czyli w górnej części dobrze się trzyma;).

Offline radio

• Stratus
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lutego, 2018, 17:17:25 »
Rozkręć, wysusz, przeczyść, wszystko na wyjętych bateriach, a później daj znać co z tego wyszło.
Pozdrawiam
Mariusz

Offline apek

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Marca, 2018, 09:06:51 »
Stacja poleżała w domu, odpoczęła. Nieco ją oczyściłem, ale kabelków nie ruszałem. Wszystko działa. Tylko ciekawe jak długo. Oby kolejne kilka lat😊.

Offline radio

• Stratus
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Marca, 2018, 10:39:38 »
Może się udało, a może tylko wyschło, czas pokaże  :)
Pozdrawiam
Mariusz