Witam. Może nie w temacie ale chciałbym się podzielić wrażeniami z użytkowania stacji HP 3001 Kupiłem stację ( niepogodową) z 5 czujnikami. Pokazuje temperaturę, wilgotność, punkt rosy oraz indeks ciepła. Wyświetlacz kolorowy taki sam jak w HP 1001, tylko mniejszy. Widoczność pod dowolnym kątem rewelacyjna. Posiada okienko z graphem. Dane mogą być wyświetlane w przedziale od 12 do 72 godz. Każdy czujnik ma swój kolor co ułatwia odczyty. Menu rozbudowane. Min/max wszystkich parametrów z oznaczeniem daty i godziny. W sumie menu takie same jak w HP 1001. Oczywiście zubożone o parametry typowo pogodowe. Dobrze, że nie ma czujnika temp. wewnętrznej w sobie. Możliwość kalibracji każdego czujnika. Temp. i wilgotność. Do tego zegar sterowany radiowo. Kupiłem to, ponieważ nie ufam pomiarom ze stacji ulokowanej na dachu. Jeden z czujnków umieściłem w idealnie osłoniętym miejscu. Od strony północnej. Nie dociera do niego słońce ani wiatr. I to służyłoby mi do kalibracji czujnika z dachu. Teraz trochę o testach. Jestem bardzo mile zaskoczony dokładnością pomiarów. Męczyłem czujniki 3 tygodnie. 5 czujników w pokoju. Odchyłka maksymalnie 0,1 st.C 1% wilgotności. Każdy czujnik wysyła dane co 60 sek. I czasami była ta różnica 0,1. Lecz przeważnie pokazywały to samo. Potem próba zaokienna. To samo. Ostatnia próba zamrażarka. To samo. Tak więc kalibracja czujników jest idealna. Chciałem się jeszcze przekonać czy pokazuje właściwą temperaturę. Porównałem z odczytem wzorcowego termometru z sondą. Jego dokładność to 0,1 st C. I jak myślicie? Idealnie to samo. Aż mi się wierzyć nie chce. Testy wypadły idealnie. Co jeszcze w samej stacji. Slot na kartę microsd. Port usb do połączenia z komputere. Oprogramowanie na CD. Po zaniku zasilania dane są zapisywane na kartę. Nie tracimy danych. I to by było na tyle. Podsumowując jestem mega zadowolony z tej stacji. Wręcz przerosła moje oczekiwania. Załączam zdjęcie fabryczne. Nie mam aparatu. Muszę poprosić kolegę to pstryknie parę fotek. Pozdrawiam użytkowników.