Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Wunderground - zmiana ID / lokalizacji stacji i typ stacji  (Przeczytany 2335 razy)

Offline grześko

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Eurochron EIWS-1
Wunderground - zmiana ID / lokalizacji stacji i typ stacji
« dnia: 25 Września, 2018, 12:15:47 »
Cześć

Zaczynam przygodę ze stacją pogodową i WU. Zarejestrowałem się tam, wskazałem lokalizację na mapie i dostałem ID oraz nazwę wg miejscowości nawet nie sąsiedniej, ale kilka km dalej.
Czy można na WU zmienić lub mieć jakiś wpływ na pozyskane ID? (lub nazwę miejscowości)?

I druga sprawa - jakie znaczenie ma wybór stacji z listy (hardware) - ma to na coś wpływ? Czy to tylko informacyjnie/statystycznie?
Mojej (Eurochron EIWS-1) nie ma na liście i zastanawiam się czy wybrać 'other' czy kombinować z czymś podobnym, o ile w ogóle jest to możliwe.

dzięki za pomoc
Grześko

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Wunderground - zmiana ID / lokalizacji stacji i typ stacji
« dnia: 25 Września, 2018, 12:15:47 »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 45
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
Odp: Wunderground - zmiana ID / lokalizacji stacji i typ stacji
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Września, 2018, 14:46:09 »
W nazwach ID stacji trudno doszukać się systematyki - za czasów WU próbowano w nazwach ID wkomponować województwo czy miejscowość lokalizacji stacji.

User nie ma na to wpływu. Moje dwie stacje - obok siebie - nazwano zgoła odmiennie - patrz stopka post-u.

Czy można zmienić ID ? Można pokorespondować z WU/Amazon. Ale najlepiej zarejestrować kolejne (fikcyjne) stacje w tej samej lokalizacji. ID będą różne i może trafi się jakaś z nazwą Twojej miejscowości. Dane możesz wysyłać na wybrany przez Ciebie ID - pozostałe możesz zignorować  - bedziesz je widział na czerwono w swoim spisie stacji w zakladce My PWS w WU   ;)

Niezależnie od ID podajesz przez siebie nadaną nazwę zwyczajową (dowolną) tam możesz podac swoją lokalizację. Pamiętaj aby nie używać polskich liter : ąćęłńóśźż

Nazwa stacji wybrana z listy hardware nie ma żadnego "technicznego" znaczenia - other jest najbardziej uniwersalna. Możesz wybrać z listy dowolną...  ;)

PS: podaj może obecne ID...

« Ostatnia zmiana: 25 Września, 2018, 15:06:51 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline grześko

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Września, 2018, 08:53:21 »
Dzięki za wyjaśnienia.
Próbowałem utworzyć nowe ID, ale z mizernym skutkiem, więc kombinował dalej nie będę.
Na razie działa "pilotażowo" ;) - ID: IDOBRA5

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Września, 2018, 22:02:34 »
PWS_Mierzyn

Skoro Twoja stacja zlokalizowana jest w Mierzynie to dlaczego wpisałeś w zakładce About miejscowość "Dobra" skoro kwestionujesz tą nazwę w nadanej nazwie ID ?
« Ostatnia zmiana: 26 Września, 2018, 22:04:06 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline grześko

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Września, 2018, 22:19:49 »
Nie wpisywałem nigdzie "Dobra". Nawet nie widziałem nigdzie zakładki "About".
Chciałem wpisać lokalizację z palca - ale WU podstawiał mi punkt w mojej miejscowości z dziwnym położeniem. Mojego nie chciał przyjąć.
Wskazałem więc markerem na mapie właściwe położenie, wpisałem zawartość do "Neighborhood" i tyle. Reszta uzupełniła się sama.

Nie wiem czy to można przeskoczyć, bo WU chyba dla małych administracyjnie miejscowości podstawia miejscowości o "wyższej randze" - Dobra to miejscowość gminna, a Mierzyn tylko w niej jest położony.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Września, 2018, 21:44:23 »
... no, tak - to pole (miejscowość) modyfikuje operator... sorry ;)