Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogodowa do kamienicy do 200 zł (czujnik za ścianą i 1-2 metrów poniżej)  (Przeczytany 1632 razy)

Offline palo_pp

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Witam Wszystkich serdecznie,

Na wstępie chciałbym przeprosić jeśli wątek się powtórzy (a jest takie prawdopodobieństwo), ale nie jestem w stanie znaleźć tego czego szukam.
Zwracam się wiec z uprzejmą prośbą do Was jako specjalistów w tej dziedzinie z prośbą o pomoc w wyborze stacji pogodowej.

Od kilku tygodni przeglądam stacje pogodowe, w ostatnie dni bardziej aktywnie (również przeglądając niniejsze forum).
Muszę przyznać, że zgłupiałem i na chwilę obecną sam nie wiem czego chcę.

Zacznijmy więc od wątku/pytania, którego zabrakło mi na forum. A brzmi ono w następujący sposób - Jaką firmę wybrać? Czy istnieje jakaś klasyfikacja producentów? Które stacje omijać szerokim łukiem, a które brać pod rozwagę? Wiem, że temat przewija się przez różne wątki ale nie znalazłem tego w jednym miejscu określonego w jednoznaczny sposób. Po przejrzeniu forum już ukierunkowałem się w jakiś sposób, ale proszę o informację do poniższej listy, których producentów unikać a których rozważać.

• Meteo
  • Eurochron
  • TFA
  • Techno Line
  • Emos
  • GreenBlue
  • Hama
  • Oregon

Przechodząc do meritum:

Mieszkam w starej kamienicy (czerwona cegła kładziona na kilka warstw - gniotsa nie łamiotsa), niestety wszystkie okna mam od strony południowej i czujnik od mojej poprzedniej stacji uległ stopieniu (Meteo SP57) a niestety nie produkują samych czujników. Czujnik zewnętrzny znajdzie się więc od strony północnej (niestety nie mam tam okien) piętro niżej. Tak więc czujnik będzie znajdował się nie dalej niż 2-5 metrów od stacji w poziomie i max 2-3 metry w pionie.

Co chciałbym aby stacja posiadała:

• Czas i data
  • Zegar sterowany sygnałem radiowym
  • Prognoza pogody
  • Temperatura wewnętrzna
  • Temperatura wewnętrzna min/max
  • Temperatura zewnętrzna
  • Temperatura zewnętrzna min/max
  • Wilgotność wewnętrzna
  • Wilgotność zewnętrzna
  • Ciśnienie atmosferyczne
  • Fazy księżyca

Nie muszę chyba dodawać, że ogromnym atutem była by jej dokładność. Wiem, że za kwotę do 200 PLN może być ciężko ale może uda się coś doradzić.
Fajnie by było żeby miała jeszcze technologię IT.

Osobiście mam już pewną listę, proszę jednak o jej analizę i uwagi (której unikać jak ognia, a którą rozważyć). Wasze propozycje są również mile widziane :)

Pomocy ... :)
« Ostatnia zmiana: 28 Września, 2018, 09:40:30 wysłana przez palo_pp »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych