Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Hama Color Edge- problem z czujnikiem  (Przeczytany 4051 razy)

Offline Nastusia

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Hama Color Edge
Stacja pogody Hama Color Edge- problem z czujnikiem
« dnia: 27 Grudnia, 2018, 10:34:47 »
Witam.
Kupiłam stację pogody jak w temacie plus jeden dodatkowy czujnik zewnętrzny ok. tydzień temu. Pierwszy  z czujników (ten który był w zestawie- tylko z migającą diodą bez wskaźników temp. itd.) ustawiałam na kanał 1 i zamontowałam na zewnątrz (ok.2 m od stacji bazowej) natomiast drugi czujnik (dodatkowo dokupiony ze wskaźnikami temp. itd.) ustawiłam na kanał 2 i umieściłam w garażu. Obydwa urządzenia po synchronizacji ze stacją bazową działają bez zarzutu. Ale po kilku godzinach czujnik 1 traci kontakt ze stacją bazową i nie wyświetla się  żaden pomiar. We wszystkich urządzeniach wymieniłam baterie na Duracell. Dodam również, że próbowałam ustawiać stacje pomiarowe na różnych kanałach i w każdej konfiguracji jest ten sam problem z czujnikiem 1 natomiast czujnik 2 jest ok. Jedynym przypadkiem kiedy czujnik 1 nie stracił kontaktu ze stacją bazową był gdy w nocy zostawiłam go w domu obok stacji bazowej- tylko to przecież nie o to chodzi- stacja miała wskazywać temperaturę i inne parametry panujące również albo przede wszystkim na zewnątrz... Bardzo proszę o pomoc.
Dodam, że w garażu panuje podobna temperatura i wilgotność jak na zewnątrz.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacja pogody Hama Color Edge- problem z czujnikiem
« dnia: 27 Grudnia, 2018, 10:34:47 »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Odp: Stacja pogody Hama Color Edge- problem z czujnikiem
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Grudnia, 2018, 16:52:19 »
Być może są jakieś zakłócenia radiowe, zmień miejsce instalacji pierwszego czujnika lub przestaw stacje bazową w inne miejsce (bliżej czujnika), spróbuj zmienić kanał w pierwszym czujniku z 1 na 3. Można spróbować zamienić czujniki miejscami, aby sprawdzić, czy problem jest niezależny od modelu czujnika.
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Nastusia

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Grudnia, 2018, 17:51:46 »
Być może są jakieś zakłócenia radiowe, zmień miejsce instalacji pierwszego czujnika lub przestaw stacje bazową w inne miejsce (bliżej czujnika),
Tak to już zrobiłam, problem nadal występuje.
spróbuj zmienić kanał w pierwszym czujniku z 1 na 3. Można spróbować zamienić czujniki miejscami, aby sprawdzić, czy problem jest niezależny od modelu czujnika.
Próbowałam zmieniać na wszystkie kanały (1,2 i 3) i w każdej konfiguracji jest ten sam problem.
Zamieniałam również miejscami czujniki żeby to sprawdzić i ten drugi działa w tych miejscach.

Nie mam innego pomysłu dlaczego tak jest dlatego właśnie poprosiłam na forum o pomoc.

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Grudnia, 2018, 19:34:27 »
 A jeśli ustawisz stacje i czujniki obok siebie około 1m. do nadal nie ma zasięgu ?

Jedynym przypadkiem kiedy czujnik 1 nie stracił kontaktu ze stacją bazową był gdy w nocy zostawiłam go w domu obok stacji bazowej- tylko to przecież nie o to chodzi- stacja miała wskazywać temperaturę i inne parametry panujące również albo przede wszystkim na zewnątrz

A już taki zabieg wykonywałaś, hmm sądzę że to wina czujnika, a może zrób test w jakiej odległości gubi on sygnał po 5m, 10m itp.
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia, 2018, 19:39:23 wysłana przez wiatromen »

Offline Nastusia

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Grudnia, 2018, 20:20:23 »
A już taki zabieg wykonywałaś, hmm sądzę że to wina czujnika, a może zrób test w jakiej odległości gubi on sygnał po 5m, 10m itp.
No właśnie gubi sygnał tylko wtedy gdy jest na zewnątrz. Już próbowałam nawet gdy stacja bazowa znajduje się praktycznie obok czujnika, dzieli je tylko okno.

Offline Nastusia

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Grudnia, 2018, 06:03:54 »
Dzisiaj zostawiłam czujnik ok.10 metrów od stacji bazowej w domu i czujnik działa. Czym to może być spowodowane, że nie działa na zewnątrz?

Offline Nastusia

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Grudnia, 2018, 06:05:07 »
Dzisiaj zostawiłam czujnik ok.10 metrów od stacji bazowej w domu i czujnik działa. Czym to może być spowodowane, że nie działa na zewnątrz?
Przepraszam wczoraj zostawiłam na noc i dzisiaj po ok. 12 godzinach nadal działa...

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Grudnia, 2018, 17:34:42 »
Jeżeli drugi czujnik działa bez problemu w tej samej lokalizacji co pierwszy, i jeżeli oba czujniki mają podobny zasięg, to prawdopodobnie pierwszy czujnik jest uszkodzony.

No właśnie gubi sygnał tylko wtedy gdy jest na zewnątrz. Już próbowałam nawet gdy stacja bazowa znajduje się praktycznie obok czujnika, dzieli je tylko okno.

Wygląda na to, że czujnik jest uszkodzony. Dlaczego nie działa na zewnątrz? Może być jakieś uszkodzenie, które uaktywnia się w niskich temperaturach i/lub przy dużej wilgotności.
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Nastusia

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Grudnia, 2018, 19:18:24 »
Jeżeli drugi czujnik działa bez problemu w tej samej lokalizacji co pierwszy, i jeżeli oba czujniki mają podobny zasięg, to prawdopodobnie pierwszy czujnik jest uszkodzony.

Wygląda na to, że czujnik jest uszkodzony. Dlaczego nie działa na zewnątrz? Może być jakieś uszkodzenie, które uaktywnia się w niskich temperaturach i/lub przy dużej wilgotności.
Tak dokładnie jest, więc jest z nim coś nie tak. W poniedziałek wysyłam na reklamację.
Bardzo dziękuję za pomoc.

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Grudnia, 2018, 10:01:11 »
 Co ciekawe problem z prawidłowym pokazaniem odczytów w temperaturze minusowej miał również w mojej stacji Bioterm.

Dokładnie mówiąc przy spadku temperatury poniżej zera wilgotność zewnętrzna nie była pokazywana, również oddałem czujnik i stacje na gwarancje po czym zwrócili mi poprawny egzemplarz.

Podczas minusowej temperatury wilgotność zewnętrzna nie jest pokazywana - kpina, sprawdzałem to dokładnie gdy temp. spadała do -0,1`C wilgotności nie było, pojawiały się tylko dziwne znaczki.

http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=1352