Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Domowa stacja pogody do ok 500zł-600zł kilka czujników  (Przeczytany 3598 razy)

Offline Emsi

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Szukam
Domowa stacja pogody do ok 500zł-600zł kilka czujników
« dnia: 16 Stycznia, 2019, 12:42:06 »
Witam wszystkich. Co polecicie dokładnego w tej kwocie. Chciałbym aby stacja była jak najbardziej dokładna i uniwersalna, mam kilka typów ale już sam nie wiem w jaką stronę pójść. Mieszkam w mieszkaniu na parterze z małym ogródkiem, otoczenie blokowisk z każdej strony więc pomiar wiatru raczej będzie niemiarodajny w żaden sposób.

Myślałem o MISOL HP3001 - zachwalana ale nie da się tego nigdzie kupić poza chinami i droższymi klonami na amazonie, wygląd przynajmniej na zdjęciach obudowy wyświetlacza wydaje się strasznie chińsko wykonany, nie mierzy ciśnienia, nie pokazuje w sumie nic więcej poza wilgotnością i temperaturą.

Eurochron EFWS S250 - ta wydaje się fajna, jest tania i ten sam czujnik ale tylko dwa punkty pomiaru temperatury. Stacja + sensor. Trochę mało ale jak nic nie znajdę sensownego to chyba kupie tą i poczekam aż wyjdzie coś sensownego w przyszłości.

Jest jeszcze coś ciekawego na co zwrócić uwagę? Zależy mi na dokładności pomiarów i wyglądzie. WiFi jakby było to też fajna sprawa ale ciekawsze stacje z tą opcją to kilka sztuk z pomiarem wiatru, który u mnie w zasadzie jest zbędny.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Domowa stacja pogody do ok 500zł-600zł kilka czujników
« dnia: 16 Stycznia, 2019, 12:42:06 »

Offline ono

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Meteo SP76
Odp: Domowa stacja pogody do ok 500zł-600zł kilka czujników
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Stycznia, 2019, 08:16:05 »
Cześć ,zobacz Meteo sp76,kupiłem jakiś miesiąc temu,byly małe problemy z aplikacją na tel ,ale po aktualizacji wszystko chodzi ok ,dokładne czujniki (do 3 zewnętrznych ) wygląd i wykonanie jest ok.Informacje o wietrze bierze z netu.Pozdrawiam

Offline Emsi

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Stycznia, 2019, 12:38:23 »
Dzięki za odpowiedź. Myślałem o tej stacji na samym początku ale w internecie ma sporo negatywnych komentarzy chyba głównie chodzi o połączenie z internetem i awaryjność i trochę mnie to odstraszyło. Pomyślę jeszcze nad nią. Najważniejsze jest dla mnie aby czujniki nie przekłamywały, jak postawisz obok siebie wszystkie czujniki jaka jest różnica pomiędzy nimi?

Offline ono

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Meteo SP76
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Stycznia, 2019, 21:18:09 »
Od około 2 miesięcy przez 1 dzień stacja nie miała połączenia z serwerem,nie pokazuje wtedy prognozy pogody i wiatru,reszta działała normalnie ,od tego momentu były dwie aktualizacje i wszystko lata ok. Robiłem taki test na 4 czujnikach (stacja i 3 bezprzewodowe) błąd max 0,2 stopnia C ,więc jak dla mnie rewelacja.Jedyne co nie działa moim zdaniem poprawnie to definiowane alarmy,można je fajnie ustawiać max/min temp ,max/min wilgotność na każdym czujniku osobno ,ale alarm wyskakuje tylko jak jesteś w otwartej apce ,co jest bez sensu,powinny być powiadomienia systemowe,przynajmniej u mnie na Iphone tak działa ,pewnie poprawią to w aktualizacji.Generalnie jestem z niej bardzo zadowolony.

Offline Emsi

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Stycznia, 2019, 13:58:46 »
Kupiłem Garni 281 to samo co Eurochron EFWS S250 ale współpracuje z 3 czujnikami. Pierwsze wrażenia pozytywne, zasięg czujek bez problemu przechodzi przez grube mury bloku i kilka ścian w środku.

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lutego, 2019, 21:51:24 »
Myślałem o MISOL HP3001 - zachwalana ale nie da się tego nigdzie kupić poza chinami

Dziwne, bo stacje typu HP3000 to bardzo ciekawy produkt. Zrobiłem małą analizę, jednej oferty sprzedaży tej stacji, na znanym portalu chińskim. Pod względem liczby kupujących (w ciągu około 2 miesięcy), Polacy są na 3 miejscu (5,4%), po Koreańczykach (18,2%) i Rosjanach (27,7%). Tak więc widać, że sporo osób z Polski kupuje ten produkt w Chinach. Handel się zmienia, firmy chińskie budują gigantyczne centra logistyczne w Europie (o wielkości 50 boisk piłkarskich), i prawdopodobnie wkrótce, kupując w Chinach nie będzie trzeba czekać na standardową przesyłkę 30-40 dni, a np. niecały tydzień, bo produkt będzie wysyłany z magazynu w Europie.

Poniżej pełne informacje (liczba - to liczba kupujących, udział - to liczba kupujących w %).
Kraj Liczba Udział
RU  41 27,7%
KR  27 18,2%
PL  8 5,4%
CH  7 4,7%
DE  6 4,1%
FR  5 3,4%
AT  4 2,7%
HU  4 2,7%
SI  4 2,7%
IT  3 2,0%
UA  3 2,0%
BG  2 1,4%
EE  2 1,4%
FI  2 1,4%
IN  2 1,4%
JP  2 1,4%
RO  2 1,4%
SK  2 1,4%
TH  2 1,4%
TR  2 1,4%
US  2 1,4%
AE  1 0,7%
AM  1 0,7%
AR  1 0,7%
BE  1 0,7%
CA  1 0,7%
ID  1 0,7%
IE  1 0,7%
IL  1 0,7%
LT  1 0,7%
LU  1 0,7%
LV  1 0,7%
MU  1 0,7%
MY  1 0,7%
NL  1 0,7%
PT  1 0,7%
SG  1 0,7%

Kupiłem Garni 281 to samo co Eurochron EFWS S250 ale współpracuje z 3 czujnikami. Pierwsze wrażenia pozytywne, zasięg czujek bez problemu przechodzi przez grube mury bloku i kilka ścian w środku.

To chyba dobry zakup, bo w czujnikach najprawdopodobniej są sensory SHT30, czyli masz dobrą dokładność nawet w niskich temperaturach...
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego, 2019, 22:23:20 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl