Postanowiłem odpowiedzieć tutaj, może przyda się jeszcze komuś.
....
Stacja poprawnie czyta wszystkie swoje osiem czujników oraz ciśnienie......
Postanowiłem odpowiedzieć tutaj, może przyda się jeszcze komuś.

Wgrałem do głównego katalogu Firmware.bin i picture.bin aktualnej karty SD i po restarcie HP3001 zmodyfikowanej karty SD stacja wyświetla się jako HP3500. Niestety dalej nie jest już tak optymistycznie jak opisałeś. Dlatego jeszcze raz wgrałem oprogramowanie na sformatowanej karcie SD i restartowałem. Niestety jest dokładnie to samo.
Na głównym ekranie ( taki jak pokazałeś na zdjęciu w 1 poście) nie ma żadnej informacji bo nie może być, bo przecież HP3001 nie ma pomiarów ciśnienia, temperatury zewn etc.. To, że Tobie przechwytuje pomiary ze stacji HP1001, nie ma żadnego żadnego znaczenia dla tego, kto ma tylko HP3001. Nie napisałeś jak uzyskać ekran z czujnikami HP3001 ( jak na zdjęciu 2). Straciłem godzinę czasu na to, żeby przypadkiem odkryć, że dłuższe naciśnięcie klawisza od ściemniania ekranu(!) wyświetla wartości wszystkich 8 czujników HP1001. Ale, ale ekran znika samoczynnie po kilku minutach i wyświetla się ten pusty ekran główny. A pojedyncze naciśnięcie klawisza ściemniania zmienia wartość pojedynczego czujnika HP3001. Nie ma ściemniania ekranu – duży minus.
Po wejście do menu kompletne rozczarowanie. Jest tylko możliwość operacji na czujnikach z HP3500. Ustawienie daty i czasu – tylko ręczne. ‘Kalibracja’ nie możliwości korygowania czujników z HP3001.
Stacja zapisuje wyniki do pliku. Tylko jak je odczytać?. Przecież program EasyTemp stosowany przy HP3001 nie odczyta dane ze stacji HP3500. Nawet nie ma połączenia ze stacją. Nie napisałeś, że trzeba ściągnąć program do HP3500 - EasyWeather2 →http://download.ecowitt.net/down/softwave?n=EasyWeather2&s=Windows&v=EasyWeather2%20setup(v1.1.1)(0502).zip.
Program EasyWeather2 uruchamia się prawidłowo, łączy się z zmodyfikowanym HP3001, ale ubóstwo tego programu jest porażające. Ekran główny to tylko dane z HP3500, czyli pusto. Nie możliwości obejrzenia wyników czujników z HP3001, nie ma SyncTime!!. Setup wyłącznie dla HP3500, co nie może dziwić bo to jest program do niego, a potrzebny byłby dla zmodyfikowanej wersji HP3001/HP3500. W opcji Recordings jest opcja SD Cart Recordings. I tam można odczytać dane z karty SD i zrobić wykres ta samo jak w HP3001. Czyli tylko do tego potrzebny jest ten program.
Podsumowanie.
Zmodyfikowana stacja HP3001 do HP3500 jest zmodyfikowaną stacją HP3500 z możliwością pomiarów 8 czujników termio/hydro i tylko tyle. Odczyt stanu czujników na ekranie jest kłopotliwy, nie ma możliwości bezpośredniego oglądania wyników na ekranie komputera, nie ma ściemniania ekranu, nie ma synchronizacji czasu. Jedyna zaletą jest możliwość zapisania wyników pomiarów co od 1min ( w HP3001 od 5 min).
Ewentualne zastosowanie widzę tylko, w kupnie czujników HP3500 bez samej stacji. Mamy wtedy stacje stację HP3500 a jednocześnie możemy jeszcze dołączyć 8 czujników z HP3001 ( no ale nie ma możliwości wysyłania danych np do WU bo nie ma WiFi).
Opisałem problem tak szczegółowo bo może, jakiś kamikadze zechce zrobić upgrade stacji HP3001do HP3500. Dla normalnych użytkowników stacji pogodowych NIE POLECAM.
PS. teraz znajdź mi upgrade do .. HP3001. Ja nie znalazłem
PS1.Doprawdy dziwne są te opcje w HP3500 . Teraz klikając ślepo w klawisze znalazłem, że po wywołaniu ekranu z 8 czujnikami dłuższe naciśnięcie Graph wyświetla duży wykres konkretnego czujnika . Wykres kolejnych czujników można uzyskać przez normalne naciśnięcie klawisza Graph. Wszytko jednak znika po kilku minutach