Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: EFWS 2900- jakie miejsce wybrać?  (Przeczytany 1548 razy)

Offline adrian34245

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: 2xConrad HP1001, Renkforce WH2600, dnt WeatherScreen Pro
EFWS 2900- jakie miejsce wybrać?
« dnia: 19 Kwietnia, 2019, 12:55:15 »
Witam. Otóż od ponad miesiąca jestem posiadaczem stacji Eurochron EFWS 2900 w której jak wiadomo czujników nie da się rozdzielić. Zmusiło mnie to do instalacji stacji na dachu budynku na wysokości ok. 8-9 metrów. Stacje postawiłem głównie ze względu na spadki temperatury w moim regionie które niejednokrotnie są najwyższe z całego Świętokrzyskiego. I tu się nasuwa pytanie? Czy na tej wysokości temperatury mocno odbiegają od tych panujących na 2 metrach?
Na tą chwilę stacje mam zamontowaną na swoim budynku w tym miejscu, jednakże wydaje mi się że to nie oddaje w pełni mikroklimatu panującego u mnie:
https://zapodaj.net/c6b5fa57ae958.png.html
Od jakiegoś czasu intensywnie myślę nad przeniesieniem jej w te miejsce naprzeciwko mojego domu. Teren należy do sąsiada ale nie ma nic przeciwko. Usłyszałem tylko: "skosisz raz na jakiś czas trawę i będzie dobrze". Myślę że nie jest do duża cena za możliwość lepszych pomiarów temperatury:
https://zapodaj.net/a2313787c7047.png.html
Wiadomo że w tym miejscu pomiar wiatru będzie zanizony ale nie zależy mi na tym ponieważ mieszkam w dolinie i rekordów wiatru to ja tu nie bije. Co według Was będzie najrozsądniejszym rozwiązaniem?
Stacja:
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IOSTROWI6
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia, 2019, 13:00:53 wysłana przez adrian34245 »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

EFWS 2900- jakie miejsce wybrać?
« dnia: 19 Kwietnia, 2019, 12:55:15 »

Offline obserwacjemeteo

• Cirrus
  • *
    • www.ObserwacjeMeteo.eu
  • Typ stacji: CONRAD WH2080
Odp: EFWS 2900- jakie miejsce wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Kwietnia, 2019, 20:25:18 »
Jak dla mnie, reprezentatywność miejsca numer dwa jest o wiele większa niż dach Twojego domu. Jeśli najbardziej zależy Tobie na pomiarze temperatury to postaw czujniki na wysokości 2 metrów w nowej lokalizacji. Pomiar temperatury na dachu nie jest dobrym rozwiązaniem. Jeśli masz możliwość ustawienie stacji na gruncie to nawet się nie zastanawiaj.  :)

Offline karasek38

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 5
    • Moja stacja :)
  • Typ stacji: WS-9040 it+, Conrad HP1001
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Kwietnia, 2019, 11:02:45 »
Zmusiło mnie to do instalacji stacji na dachu budynku na wysokości ok. 8-9 metrów. Stacje postawiłem głównie ze względu na spadki temperatury w moim regionie które niejednokrotnie są najwyższe z całego Świętokrzyskiego. I tu się nasuwa pytanie? Czy na tej wysokości temperatury mocno odbiegają od tych panujących na 2 metrach?
Z doświadczenia mogę ci powiedzieć, że na takiej wysokości klimat jest "łagodniejszy". Temperatury minimalne nie są tak niskie jak w pobliżu gruntu, a maksymalne nie tak wysokie. Co prawda średnie temperatury są podobne, to amplitudy mogą już odbiegać od siebie nawet o 4 stopnie zwłaszcza w słoneczne, bezwietrzne dni...
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia, 2019, 11:04:54 wysłana przez karasek38 »

Offline adrian34245

• Stratus
  • Typ stacji: 2xConrad HP1001, Renkforce WH2600, dnt WeatherScreen Pro
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Maja, 2019, 16:58:38 »
Dzięki. Rzeczywiście na nowym miejscu temperatury minimalne są niższe czasami nawet o 2*C aniżeli na dachu

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
  • Typ stacji: HP 1001 WiFi
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Maja, 2019, 20:43:37 »
Hi

Pamiętaj jednak aby stacja znajdowała się możliwie daleko od zabudowań, gdyż ich obecność powoduje fałszowanie kierunku wiatru i jego dużą zmienność.

DuDuS