Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: EUROCHRON EFWS-Color - rozbieżne pomiary.  (Przeczytany 3364 razy)

Offline grzonol

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: EUROCHRON EFWS-Color
EUROCHRON EFWS-Color - rozbieżne pomiary.
« dnia: 19 Lipca, 2019, 00:03:28 »
Witam,
Po przeczytaniu kilku krótkich artykułów z tejże strony zdecydowałem się na zakup stacji pogodowej:

https://stacje-pogody.pl/artykul_eurochron_efws_color_stacja_pogodowa_z_kilkoma_dobrymi_rozwiazaniami,87.html

Do stacji od razu dokupiłem dodatkowy drugi czujnik temperatury zewnętrznej, konfiguracja stacji pomimo, że jest to moja pierwsza stacja pogodowa raczej nie przysporzyła żadnych problemów, sygnał DCF po chwili czasu również został odebrany.

W celu sprawdzenia czujników, postawiłem wszystkie 3 czujniki obok siebie, i tu się pojawia moje pytanie - jakim cudem pomiędzy stacją, a czujnikami zewnętrznymi jest różnica aż 1,5 st. C ?!

Rozumiem, że czujniki mają swoją pojemność cieplną, dlatego też dałem im trochę czasu na ochłonięcie, ale nie za bardzo to pomogło, pomiary po około 1h wyglądają tak:

Baza - 44% wilgotności, 23,1 st. C
Czujnik 1 - 45% wilgotności, 24,2 st. C
Czujnik 2 - 44% wilgotności 24,6 st. C

Zdaję sobie sprawę, że nie jest to profesjonalna stacja pogodowa, ale nie spodziewałem się takiej rozbieżności pomiaru, próbowałem już resetować stację, dokładałem nawiew wentylatora, nic to nie pomogło. Cała operacja trwa w godzinach nocnych, także nie ma mowy o wpływie promieni słonecznych na dodatkowe nagrzewanie się czujników.

Czy ja coś robię źle, czy ta stacja jedynie nadaje się na śmietnik?

Ps.
Do opanowania mam jeszcze wskazanie bezwzględnego i względnego ciśnienia atmosferycznego, ale tu muszę się sam jeszcze dokształcić.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

EUROCHRON EFWS-Color - rozbieżne pomiary.
« dnia: 19 Lipca, 2019, 00:03:28 »

Offline Baranek

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
  • Typ stacji: WS-1001 V2.2.9
Odp: EUROCHRON EFWS-Color - rozbieżne pomiary.
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lipca, 2019, 06:04:54 »
Cześć

Prawda jest taka, że większość stacji pogodowych posiada czujniki z termistorami. A to jest podły i tani element często nie posiadający identycznych charakterystyk i "kiepską tolerancję" na poziomie 2 ... 5 %
Twoje pomiary to różnica około 2% do 6% więc teoretycznie wszystko OK.
Nie wiem czy ten model ma możliwość "korekcji wskazań" dla czujników w ustawieniach. Pamiętaj nawet jak je ustabilizujesz termicznie i wprowadzisz korektę za 2 dni będą pokazywać co innego o 0,1 ... 0,3*C.
Co innego z czujnikami półprzewodnikowymi które są są na etapie produkcji korygowane i mają "w miarę powtarzalną charakterystykę". np DS12B20 ma dokładność max -+0,5%

Aby ustabilizować termicznie czujnik zostaw go na noc lub dzień w szafie z drzwiczkami ze szkłem by obserwować ale nie dmuchać na  niego powietrzem. Po nocce powinno być OK +- 0,5*C
 Taka to natura czujników i pomiarów

Co do ciśnienia proszę
https://stacje-pogody.pl/artykul_cisnienie_atmosferyczne_bezwzgledne_i_wzgledne_zredukowane_do_poziomu_morza_o_co_chodzi_z_tymi_cisnieniami,83.html

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lipca, 2019, 11:37:08 »
W celu sprawdzenia czujników, postawiłem wszystkie 3 czujniki obok siebie, i tu się pojawia moje pytanie - jakim cudem pomiędzy stacją, a czujnikami zewnętrznymi jest różnica aż 1,5 st. C ?!
Rozumiem, że czujniki mają swoją pojemność cieplną, dlatego też dałem im trochę czasu na ochłonięcie, ale nie za bardzo to pomogło, pomiary po około 1h wyglądają tak:

Baza - 44% wilgotności, 23,1 st. C
Czujnik 1 - 45% wilgotności, 24,2 st. C
Czujnik 2 - 44% wilgotności 24,6 st. C

Aby dobrze i wiarygodnie zrobić takie porównanie trzeba, na co najmniej kilka godzin, oba czujniki ustawić obok gniazda zasilającego, bo tam powinien być wewnętrzny sensor pomiarowy stacji.

Wiele przyczyn może być takiej różnicy np.:
- źle przeprowadzony test (czujniki nie umieszczone obok gniazda zasilającego, zbyt krótki czas porównania)
- inne sensory pomiarowe zastosowano w czujnikach, a inne w stacji bazowej
- sensory pomiarowe zostały umieszczone w innych obudowach (w którymś rozwiązaniu może być np. lepszy dostęp powietrza, szybsza reakcja na zmiany itp.)

Poza tym, te czujniki zewnętrze mogą być w dwóch wersjach, z sensorem typu SHT3x lub bez. Nie wiadomo, jakie wersje czujników są dołączone do tej stacji. Może być też tak, że np. czujnik dołączony do stacji ma DCF i jest na SHT3x, a dodatkowy dokupiony będzie bez DCF na gorszych sensorach. Czyli mogą być inne sensory w czujniku dołączonym do stacji i inne w dokupionym.

Lepsza wersja czujników w środku będzie wyglądać tak:

A gorsza wersja czujników tak:

Zobacz też, dlaczego gdy czujnik zewnętrzny jest obok stacji pomiary mogą się różnić: https://stacje-pogody.pl/artykul_dlaczego_gdy_czujnik_zewnetrzny_jest_obok_stacji_meteo_wskazania_sie_roznia,5.html
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca, 2019, 11:58:15 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline grzonol

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lipca, 2019, 12:18:41 »
Dzięki za rozwinięcie i objaśnienie tematu!

Ze względu na małą ilość wolnego czasu odpisuję dopiero teraz, przez dwa dni obserwowałem zmiany temperatury na 4 termometrach rtęciowych, 2 czujnikach zewnętrznych i czujniku wewnętrznym stacji pogodowej. Po nocy zmniejszyła się rozpiętość temperatury tak, że temperatura wskazywana przez termometry rtęciowe była zbliżona do czujników zewnętrznych, których wskazania różniły się między sobą 0,2-0,5 st C, natomiast stacja zawsze pokazywała około 0,5 st C mniej od czujnika o niższym wskazaniu, a 0,6-0,9 st. C od drugiego czujnika. Jeżeli chodzi o wilgotność, to początkowo wszystkie 3 czujniki wskazywały 52-54%, a obecnie rozpiętość wskazań trochę wzrosła: 53-57%.

Szczerze spodziewałem się większej dokładności po stacji pogodowej w tej cenie, mam świadomość że nie jest to profesjonalna stacja pogodowa, jednak liczyłem na maksymalny błąd wskazań temperatury mieszczący się w 0,5 st C.

Po teście zdecydowałem się na rozkręcenie zewnętrznych czujników temperatury i na moje nieszczęście okazuje się, że pomimo tego, że oba czujniki posiadają DCF (sprawdzone, czas pobiera), to w obu z nich są zastosowane proste termistory. Czujnika stacji bazowej nie rozbierałem ze względu na to, że nie wiem w jaki sposób są montowane zaczepy, a nie chcę tracić gwarancji na urządzenie. Dodatkowo warto zauważyć, że czujnik zewnętrzny dołączony do stacji jak i ten kupiony osobno różnią się jedynie modelem i oznaczeniem wodoszczelności - czujnik dołączony do stacji posiada IPX4, natomiast dokupiony IPX3, jednak wątpię, żeby w rzeczywistych warunkach istniała jakakolwiek różnica pomiędzy nimi.

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lipca, 2019, 13:38:15 »
Davis za ponad 3000PLN (słownie: ponad trzy tysiące polskich złotych) bez rewelacji.
Stacje za około 20000 PLN (słownie: dwadzieścia tysięcy polskich złotych) też posiadają błąd pomiarowy.

Offline grzonol

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipca, 2019, 14:53:28 »
Właśnie widzę, jeszcze raz dziękuję za rozjaśnienie sprawy @felix, @Parasol, @Baranek!

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lipca, 2019, 11:33:52 »
Życzę zadowolenia z posiadanej przez Ciebie stacji, oraz więcej obiektywizmu przy porównywaniu danych.