Witam,
Po przeczytaniu kilku krótkich artykułów z tejże strony zdecydowałem się na zakup stacji pogodowej:
https://stacje-pogody.pl/artykul_eurochron_efws_color_stacja_pogodowa_z_kilkoma_dobrymi_rozwiazaniami,87.htmlDo stacji od razu dokupiłem dodatkowy drugi czujnik temperatury zewnętrznej, konfiguracja stacji pomimo, że jest to moja pierwsza stacja pogodowa raczej nie przysporzyła żadnych problemów, sygnał DCF po chwili czasu również został odebrany.
W celu sprawdzenia czujników, postawiłem wszystkie 3 czujniki obok siebie, i tu się pojawia moje pytanie - jakim cudem pomiędzy stacją, a czujnikami zewnętrznymi jest różnica aż 1,5 st. C ?!
Rozumiem, że czujniki mają swoją pojemność cieplną, dlatego też dałem im trochę czasu na ochłonięcie, ale nie za bardzo to pomogło, pomiary po około 1h wyglądają tak:
Baza - 44% wilgotności, 23,1 st. C
Czujnik 1 - 45% wilgotności, 24,2 st. C
Czujnik 2 - 44% wilgotności 24,6 st. C
Zdaję sobie sprawę, że nie jest to profesjonalna stacja pogodowa, ale nie spodziewałem się takiej rozbieżności pomiaru, próbowałem już resetować stację, dokładałem nawiew wentylatora, nic to nie pomogło. Cała operacja trwa w godzinach nocnych, także nie ma mowy o wpływie promieni słonecznych na dodatkowe nagrzewanie się czujników.
Czy ja coś robię źle, czy ta stacja jedynie nadaje się na śmietnik?
Ps.
Do opanowania mam jeszcze wskazanie bezwzględnego i względnego ciśnienia atmosferycznego, ale tu muszę się sam jeszcze dokształcić.