Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: pywws  (Przeczytany 1216 razy)

Offline chinczyk

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Ciekawość to pierwszy stopień do pozyskania wiedzy
    • Amatorska stacja pogodowa PiWS Jelenia Góra
  • Typ stacji: Rasberry Pi WS + WS0101 // Netatmo x2 // Davis VP2
pywws
« dnia: 29 Sierpnia, 2019, 18:25:01 »
Witam

Od kilku lat prowadzę projekt PiWS - stacji opartej wpierw na samym Pi i czujnikach podłączonych przez GPIO , około roku temu zmieniłem czujniki na WS 1080 i na PI miałem Cumulusa MX , niestety padła karta w Pi i zmuszony byłem postawić wszystko na nowo. Wpadłem na oporogramowanie Pywws wszystko ładnie zainstalowałem działa , ale nie potrafię za skarby znaleźć odpowiedniego i sprawnego szablonu www oraz wysyłać danych via ftp - czy ktoś posiada stacje w agregacji z pywws i może podpowiedzieć , pomóc ?

Pozdrawiam

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

pywws
« dnia: 29 Sierpnia, 2019, 18:25:01 »

Offline wicher

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: WH3000
Odp: pywws
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Sierpnia, 2019, 20:35:22 »
Witam

Od kilku lat prowadzę projekt PiWS - stacji opartej wpierw na samym Pi i czujnikach podłączonych przez GPIO , około roku temu zmieniłem czujniki na WS 1080 i na PI miałem Cumulusa MX , niestety padła karta w Pi i zmuszony byłem postawić wszystko na nowo. Wpadłem na oporogramowanie Pywws wszystko ładnie zainstalowałem działa , ale nie potrafię za skarby znaleźć odpowiedniego i sprawnego szablonu www oraz wysyłać danych via ftp - czy ktoś posiada stacje w agregacji z pywws i może podpowiedzieć , pomóc ?

Pomóc mogę tylko pośrednio gdyż interesowałem się pywws w latach 2013-15 gdy był modny.
 Jest mnóstwo publikacji z tego okresu. Przeczytałeś te, które pokazuje google na hasło "pywws raspberry pi"?. Nie rozumiem co oznacza 'działa' - zapisują się twoje dane jawnie na bieżąco w odpowiednim miejscu?
Jak wysyłasz dane - używasz weewx?.  Na tym forum jest wątek na temat weewx
http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=2406.0
IMHO, ale mogę się mylić, pywws to nie jest optymalne oprogramowanie dla stacji pogodowych

PS.  Tych tematów o weewx na forum 'stacjepogody'  jest znacznie więcej.  Poczytaj je, może znajdziesz coś dla siebie

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia, 2019, 20:42:33 wysłana przez wicher »

Offline chinczyk

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Ciekawość to pierwszy stopień do pozyskania wiedzy
    • Amatorska stacja pogodowa PiWS Jelenia Góra
  • Typ stacji: Rasberry Pi WS + WS0101 // Netatmo x2 // Davis VP2
Odp: pywws
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Sierpnia, 2019, 23:11:19 »
Nie nie, pywws ma teraz mozliwość wysyłania. Ale nie umiem tego uruchomić , zbudowałem sobie skrypt który pobiera ze stacji dane za pomocą pythonowskich skryptów ale nie umiem ich wysłać zdalnie. Nie znalazłem też poprawnej templatki aby na jej podstawie zbudować jakieś logiczne www.