Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja z 3 czyjnikami do max 300zl - jaka?  (Przeczytany 3158 razy)

Offline Sadiaj

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Nie posiadam
Stacja z 3 czyjnikami do max 300zl - jaka?
« dnia: 10 Listopada, 2019, 16:53:36 »
Witam, od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna stacji pogodowej. Jeszcze jako niezarejestrowany urzytkownik śledziłem i czytałem wątki na tym forum. Niestety im więcej czytałem tym bardziej jestem niezdecydowany... Zatem liczę na pomoc w kupnie...
Oczekiwania jakie mam względem stacji to aby posiadała 3-4 czujniki bezprzewodowe(koniecznie). Jeden z nich chcę zamontować standardowo na zewnątrz (ściana północna), pozostałe w domu aby mierzyły temperature pomieszczeń.. np. pokój, sypialnia, hol. Stacje chce umieścić w centralnym miejscu domu na pierwszym piętrze zatem obawiam się czy czujniki będą mogły bez problemu łączyć się ze stacją poprzez kilka grubych scian(zwłaszcza ten zewnętrzny). Kwota jaką mogę maksymalnie przeznaczyć to 300zl. Czy za takie pieniądze da się kupić coś co spełni moje oczekiwania? Mam nadzieję że będziecie mogli mi coś zaproponować... Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacja z 3 czyjnikami do max 300zl - jaka?
« dnia: 10 Listopada, 2019, 16:53:36 »

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
Odp: Stacja z 3 czyjnikami do max 300zl - jaka?
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Listopada, 2019, 17:36:51 »
Tutaj:
https://stacje-pogody.pl/wyszukiwarka_stacji_pogody_wyniki.html
masz wyszukiwarkę. Po wprowadzeniu Twoich kryteriów wyskoczyło ponad 400 stacji.
Napisz które Ci się podobają, a może wtedy ktoś pomoże w wyborze.

Osobiście polecam:
https://pl.aliexpress.com/item/32810015137.html?spm=a2g0o.detail.1000013.5.723d2992zjOPkc&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.146401.0&scm_id=1007.13339.146401.0&scm-url=1007.13339.146401.0&pvid=d11c0d78-3457-469c-9c41-9bdd959e8b33
jest o kilka złotych droższa od Twojego budżetu, ale ma dokładne sensory SHT30.
Niestety kupując z Chin możemy (rzadko się to zdarza) zapłacić w Polsce podatek VAT.

Offline Sadiaj

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Listopada, 2019, 18:15:51 »
Serdecznie dziękuję za odpowiedź... Ta wyszukiwarka to fajna sprawa, tylko nie do końca wiem co powinienem pozaznaczac na tak a co na nie. I jeszcze jedna kwestia jeśli chodzi o pasmo częstotliwości po jakim łączą się czujniki ze stacją. Jakie będzie w moim przypadku najlepsze biorąc pod uwagę fakt że sygnał będzie przechodził przez kilka grubych ścian???  Nadmienię jeszcze ze wole nabyć produkt w kraju ze względu na ewntualną reklamację...

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Listopada, 2019, 18:49:01 »
W wyszukiwarce na tak zaznaczasz to co koniecznie powinna mieć Twoja stacja. A więc temperatura wewnętrzna i zewnętrzna.
Na nie zaznaczasz to czego nie powinna mieć, a co może mieć wpływ na cenę: prędkość wiatru, ciśnienie, opady deszczu.
To co nie ma znaczenia, to nic nie zaznaczasz np czas i data.
Moim zdaniem lepszym wyborem będzie częstotliwość 868MHz.

Offline Sadiaj

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Listopada, 2019, 08:01:08 »
A co powiecie ta temat tej stacji
Pierwsza https://allegro.pl/oferta/stacja-pogody-rar-502x-firmy-oregon-3-czujniki-7778967381?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
lub taka
Druga https://allegro.pl/oferta/domowa-stacja-pogody-dcf-meteo-sp73-wifi-3xczujnik-7967383753?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Tylko niestety obie pracują na 433mhz i mam obawę że stacja nie będzie widziała czujnika przebijajac się przez ściany domu...
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada, 2019, 10:57:16 wysłana przez Sadiaj »

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Listopada, 2019, 17:58:43 »
Mam jeszcze starą stację działającą na 433MHz i dwie ściany żelbetowe nie stanowią problemu. Odległość do czujnika ok15m.
Stacja ta potrafi złapać sygnał od czujnika sąsiada dwa piętra niżej. Również dwie ściany a odległość ok 20m.

Offline Sadiaj

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Listopada, 2019, 18:20:01 »
Mam jeszcze starą stację działającą na 433MHz i dwie ściany żelbetowe nie stanowią problemu. Odległość do czujnika ok15m.
Stacja ta potrafi złapać sygnał od czujnika sąsiada dwa piętra niżej. Również dwie ściany a odległość ok 20m.
Dzięki za info... W moim przypadku to dom jednorodzinny budowany z pustaka, stacja będzie umiejscowiona na pierwszym piętrze mniej więcej po środku piętra. O czujniki wewnętrzne bym się nie obawiał ale zachodze w głowę czy ten zewnętrzny da radę się komunikować. Tak jak wcześniej wspomniałem będę chciał go zamontować na ścianie północnej 2m nad gruntem i tak na szybko licząc będzie miał do pokonania mur zewnętrzny (1,5 pustaka +ocieplenie), strop z betonu i jeszcze 2x ściana wewnętrzna (z 1 pustaka) Mogę stacje nieco przesunąć ale nie zmniejszy to przeszkód tylko skróci odległość do około 12m. Czy ta czestotliwosc 433mHz da radę czy jednak bezapelacyjnie szukać na 868 mhz?

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Listopada, 2019, 18:58:41 »
Sprawa zasięgu niestety zawsze będzie małą loterią. Wpływ mogą mieć np inne urządzenia elektroniczne a szczególnie te pracujące na 433MHz (pilot do bramy, telefon bezprzewodowy). Dopóki nie spróbujesz to się nie dowiesz.
Kupując przez internet masz prawo do zwrotu.

Offline Sadiaj

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Listopada, 2019, 19:15:33 »
Sprawa zasięgu niestety zawsze będzie małą loterią. Wpływ mogą mieć np inne urządzenia elektroniczne a szczególnie te pracujące na 433MHz (pilot do bramy, telefon bezprzewodowy). Dopóki nie spróbujesz to się nie dowiesz.
Kupując przez internet masz prawo do zwrotu.
Jeśli chodzi o urządzenia które pracują na 433mhz to owszem mam bramę wjazdową i garaż. Na moje nieszczęście brama i garaż są akurat z tej strony z której będzie zamontowany czujnik zewnętrzny. Czy może mieć to aż tak duży wpływ na stację??? Natomiast jeśli chodzi o kupno to raczej będę kupował z jakiejś strony internetowej. Znalazłem jeszcze coś takiego...
https://allegro.pl/oferta/kolorowa-stacja-pogody-rar-502sx-oregon-3-czujniki-8585230472?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Jest tam podana informacja iż ma zasięg do 100m (w otwartym) pomimo że pracuje na 433MHz. Myślicie że ściema...?

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Listopada, 2019, 19:35:42 »
Jak często i na jak długo naciskasz przycisk na pilocie, bo ewentualnie wtedy mogłyby się pojawić jakiekolwiek zakłócenia.
Wybierając we wspomnianej wyszukiwarce częstotliwość 433MHz i zasięg od 99m pokazuje się 189 stacji, a więc taki zasięg w ternie otwartym jest raczej możliwy bo producenci wolą raczej zaniżać ten parametr aby ustrzec się przed reklamacjami.
Testowałem kiedyś zasięg stacji 868MHz która też miała podane 100m w terenie otwartym. Zasięg był nawet na 150m.

Offline Sadiaj

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Listopada, 2019, 21:17:14 »
Jak często i na jak długo naciskasz przycisk na pilocie, bo ewentualnie wtedy mogłyby się pojawić jakiekolwiek zakłócenia.
Wybierając we wspomnianej wyszukiwarce częstotliwość 433MHz i zasięg od 99m pokazuje się 189 stacji, a więc taki zasięg w ternie otwartym jest raczej możliwy bo producenci wolą raczej zaniżać ten parametr aby ustrzec się przed reklamacjami.
Testowałem kiedyś zasięg stacji 868MHz która też miała podane 100m w terenie otwartym. Zasięg był nawet na 150m.
Serdeczne dzięki kolego za te info, to cenna informacja. O teren otwarty to się nie martwię tylko bardziej mi chodzi czy te 433mhz pójdzie przez mury które kilka postów wyżej opisałem... Jedyne co mi pozostaje to kupić i przetestować, mam nadzieję że będzie ok. Może ktoś się wypowie na temat tego Oregon rar502sx?
Mam jeszcze jedno pytanie, czy konieczny jest montaż czujnika zewnętrznego na wysokości 2m od gruntu/podłoża? Dopytuje dlatego że gdyby nie miało to tak bardzo znaczącego wpływu na wskazania to zamocował bym go na wysokości około 5m a tym samym zmniejszyła by mi się odległość między czujnikiem a stacją dając lepszy zasięg. Generalnie sygnał miał by do przebycia około 6m i tylko dwie ściany z pustaka (zewnętrzna i wewnątrz) Myślę że wtedy spokojnie 433mhz dalo by radę.
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada, 2019, 04:28:33 wysłana przez Sadiaj »

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Listopada, 2019, 18:11:26 »
Serdeczne dzięki kolego za te info, to cenna informacja. O teren otwarty to się nie martwię tylko bardziej mi chodzi czy te 433mhz pójdzie przez mury które kilka postów wyżej opisałem... Jedyne co mi pozostaje to kupić i przetestować, mam nadzieję że będzie ok. Może ktoś się wypowie na temat tego Oregon rar502sx?
Mam jeszcze jedno pytanie, czy konieczny jest montaż czujnika zewnętrznego na wysokości 2m od gruntu/podłoża? Dopytuje dlatego że gdyby nie miało to tak bardzo znaczącego wpływu na wskazania to zamocował bym go na wysokości około 5m a tym samym zmniejszyła by mi się odległość między czujnikiem a stacją dając lepszy zasięg. Generalnie sygnał miał by do przebycia około 6m i tylko dwie ściany z pustaka (zewnętrzna i wewnątrz) Myślę że wtedy spokojnie 433mhz dalo by radę.
Moje czujniki aktualnie pokazują:
zamontowany na 2,5m: 8,9°C a na 14m 9,1°C.
W załączeniu wykres z dziś tych dwóch czujników.
Dodano:
Czujnik na 2,5m jest w trochę gorszej osłonie i w mniej przewiewnym miejscu.
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada, 2019, 18:17:36 wysłana przez felix »

Offline Sadiaj

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Listopada, 2019, 18:52:43 »
Moje czujniki aktualnie pokazują:
zamontowany na 2,5m: 8,9°C a na 14m 9,1°C.
W załączeniu wykres z dziś tych dwóch czujników.
Dodano:
Czujnik na 2,5m jest w trochę gorszej osłonie i w mniej przewiewnym miejscu.
Jestem w sumie pozytywnie zaskoczony że przy tak dużej różnicy wysokości montażu Twoich czujników roznica temperatury między jednym a drugim jest niewielka. Myślę że w moim przypadku taka tolerancja błędu jest akceptowalna. Na wykresie widać że cały czas pomiar jest prawie taki sam... Zatem chyba zamówię tego Oregon RAR502SX który pracuje na 433mhz, czujnik wtedy zamontuje na wysokości około 6m co da mi lepszą komunikację z centralą. :)  Co prawda muszę jeszcze popatrzeć na inne stacje które pracują na 433mhz bo do tej pory skupilem się na 866mhz... Może zainteresuje mię coś innego jak ten Oregon...???

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Listopada, 2019, 19:12:39 »
Gdzieś w sieci znalazłem taki podpis:
Pomiar rzeczywistej temperatury powietrza jest żmudną próbą zmierzenia wielkości mierzalnej, której nie da się zmierzyć (Capriccio)
Sama wysokość to nie wszystko. Liczy się również otoczenie i odległość od powierzchni mogących emitować lub pochłaniać ciepło. Chcąc mieć faktyczne pomiary powinniśmy umieścić czujnik w klatce meteo za kilka tysięcy.

Offline Sadiaj

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Listopada, 2019, 19:47:08 »

Sama wysokość to nie wszystko. Liczy się również otoczenie i odległość od powierzchni mogących emitować lub pochłaniać ciepło. Chcąc mieć faktyczne pomiary powinniśmy umieścić czujnik w klatce meteo za kilka tysięcy.
Masz rację, żeby mieć faktyczny pomiar trzeba iść w grube pieniądze a mi wystarczy tylko pomiar temp zewnętrznej, wilgotność i ewentualnie ciśnienie... Zatem zwykła stacja powinna mi wystarczyć... Może nawet ten Oregon o którym myślę to za wiele jak na moje potrzeby.
Dziękuję za pomoc...