Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Żywotność baterii w czujniku.  (Przeczytany 1619 razy)

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
Żywotność baterii w czujniku.
« dnia: 16 Listopada, 2019, 10:26:11 »
Co najmniej kilka razy na tym forum pojawiły się pytania ile powinny wytrzymać baterie w czujniku, szczególnie w niskich temperaturach.
Postanowiłem wykonać mały test. Umieściłem 25 sierpnia 2019 czujnik WH31 w zamrażalniku. W czujniku są baterie alkaliczne działające od maja 2018, a więc już ponad rok.
Dziś te baterie działające od półtora roku z tego trzy miesiące w średniej temperaturze -19°C nadal działają.
Tak więc stosowanie baterii litowych, dużo droższych od alkalicznych moim zdaniem nie jest konieczne.
Macie jakieś swoje spostrzeżenia w tym temacie?

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Żywotność baterii w czujniku.
« dnia: 16 Listopada, 2019, 10:26:11 »

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
Odp: Żywotność baterii w czujniku.
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Listopada, 2019, 10:04:35 »
Też tak uważam. Stosuje najprostsze baterie alkaliczne - np. GP. Wymieniam co ok. 1,5-2 lat.
Ale jest inna sprawa. Niektórzy mają utrudniony dostęp do czujnika więc założenie baterii litowych (oczywiście zakładając, że będą dłużej działać) ma sens. Jak będą działać 3 lata to może to zaoszczędzić komuś włażenie na dach. Ja ma stację nisko i dostęp "z krzesła".
A co do wytrzymałości na niskie temperatury - nie miałem nigdy z tym problemów - alkaliczne działały nawet przy - 30st.

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopada, 2019, 17:19:57 »
Też tak uważam. Stosuje najprostsze baterie alkaliczne - np. GP. Wymieniam co ok. 1,5-2 lat.
Ale jest inna sprawa. Niektórzy mają utrudniony dostęp do czujnika więc założenie baterii litowych (oczywiście zakładając, że będą dłużej działać) ma sens. Jak będą działać 3 lata to może to zaoszczędzić komuś włażenie na dach. Ja ma stację nisko i dostęp "z krzesła".
A co do wytrzymałości na niskie temperatury - nie miałem nigdy z tym problemów - alkaliczne działały nawet przy - 30st.
Ja też stosuję alkaliczne GP i od 18 miesięcy w dziecięciu czujnikach jeszcze nie wymieniałem. Jestem w grupie tych co mają utrudniony dostęp do czujnika (klucz od dachu dostępny we wspólnocie), ale i tak staram się zajrzeć do niego przynajmniej raz na pół roku aby przeczyścić deszczomierz, czujniki nasłonecznienia i UV oraz panel fotowoltaiczny.

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopada, 2019, 20:46:58 »
Tak, konserwacja czy też serwisowanie stacji jest bardzo ważne. Ja raz w roku, przeważnie na wiosnę, także przeczyszczam elementy i spryskuję niektóre plastikowe elementy silokonem w sprayu. Psikam też ten silikon pod obrotowe kopułki wiatromierza i wiatrowskazu. Akurat te elementy (plus deszczomierz) mam na dachu - cięższy dostęp.