Cześć,
od dawna chodzi mi po głowie zrobienie stacji meteo którą można by umieścić w każdym miejscu aby mogła rejestrować dane z czujników i prezentować je w aplikacji(oczywiście zbiorczo, w jednej aplikacji ze wszystkich stacji). Mnie głównie interesują wartości ekstremalne. Mieszkałem przez 20 lat w kotlinie i z doświadczenia wiem że bardzo dużo ekstremalnych wartości temperatur umknęło czujnikom zlokalizowanym w stacjach imgw w pobliżu miast czy większych miejscowości... Przy większej społeczności można by mieć ciekawą bazę danych...
Z technicznego punktu widzenia nie widzę praktycznie żadnych granic, czy to ma być stacja przesyłająca dane przez WiFi, GSM czy gołębiem pocztowym, zasilana z baterii czy napięciem z sieci…
Mam zrobiony draft takiej aplikacji wraz ze stacją która działa od kilku lat. Stacja przez WiFi przesyła dane i w przeglądarce można zobaczyć wykresy/archiwum itd.
Dlaczego piszę o tym tutaj… Brakuje mi motywacji… A w większym gronie łatwiej było by motywować się nawzajem. Głównie szukam osób które mogłyby pomóc przy aplikacji webowej, to co napisałem jest praktycznie w czystym javascript. Oprogramowanie i elektronika samej stacji może spoczywać na mnie chociaż i tutaj pomoc pewnie by się przydała, tutaj język C i podstawy elektroniki wymagane.
Mała prezentacja tego co udało mi się dotychczas zrobić:
https://photos.app.goo.gl/U5EwghaJ6TzmWZSV9Co o tym myślicie… Ma to jakiś sens czy raczej zbędne mącenie wody?