Mieszkam w bloku z wielkiej płyty, 3 piętro (na 11 w bloku) pośrodku osiedla. Mam do dyspozycji tylko balkon i jak coś to tylko mogę zamontować czujnik do barierki. Dodatkowo w odległości około 5 metrów rosną dość duże drzewa, co powoduje iż jest "dość spokojnie z wiatrem." Więc wszystkie stacje z pomiarem wiatru i deszczu nie spełnią swej roli. Też interesuje mnie stacja z WIFI i najlepiej jakby dane przesyłała także na smartfon. Wstępnie zastanawiam się nad w/w np. Bresser 7002534 Znalazłem na Amazonie za około 400 PLN. Drugim moim rozwiązaniem jest TFA VIEW BREEZE. Poza mierzeniem danych podstawowych czy któraś ze stacji mierzy jakość powietrza? Wiem, iż Bresser mierzy UV ale czy to się sprawdzi w bloku na barierce?
Jest też stacja Netatmo, która jest dość promowana ale tu mnie odstrasza wysp ofert na Alllegro . Boję się, iż może coś być nie tak (Na Allegro jest od zatrzęsienia ofert "powystawowych" ) .
Jeszcze jedno pytanie. Jak spisuje się wyświetlacz w stacji Bresser? Dobrze widać. Miałem stacje z Lidla i to była tragedia.
Wydaje mi się, że Bresser 7002534 (z pomiarem promieniowania słonecznego) będzie dla ciebie chyba dobrym wyborem. Czujnik zintegrowany można również przymocować do ściany budynku (np. przy najbardziej nasłonecznionym oknie, dla lepszego pomiaru UV). Jeżeli w miejscu instalacji, przez większość dnia, będzie operować słońce, to jak najbardziej takie rozwiązanie powinno się sprawdzić. A informacje o promieniowaniu słonecznym, zebrane przez stacje, mogą ci się przydać w przyszłości. Ten model może obsługiwać dodatkowo do 7 czujników temp/wilg, i z tego co się orientuje, to będą to czujniki typu "high precizion" (najprawdopodobniej z sensorami SHT3x). Tak więc, można sobie dokupić taki dodatkowy czujnik, aby umieścić go w optymalnym miejscu dla pomiaru temperatury.
Odnośnie TFA VIEW BREEZE, jeżeli nie chcesz pomiaru prędkości wiatru, bo ten model go ma, to lepiej wybrać TFA VIEW METEO. O stacjach TFA VIEW więcej dowiesz się tutaj:
https://stacje-pogody.pl/artykul_tfa_wprowadza_nowe_stacje_pogodowe_view_z_wifi,113.html.
Odnośnie Netatmo, to sam mam taką stacje od kilku lat, recenzje znajdziesz na Stacje-Pogody.pl, w dziale "Recenzje i testy stacji pogodowych".
Polecam też zapoznać się z poradnikiem dla początkujących, kupujących pierwszą stacje pogody:
Kilka informacji, które powinieneś wiedzieć kupując stację pogodową.