Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Pytanie o klucz sprzetowy DP1500 WIFI  (Przeczytany 2484 razy)

Offline Darekrz68

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Steinberg Systems SBS-RS-500
Pytanie o klucz sprzetowy DP1500 WIFI
« dnia: 25 Listopada, 2020, 18:40:47 »
Witam.
Jestem tu nowy więc pozdrawiam wszystkich.  Mam wielką prośbę o poradę . Zakupiłem niedawno ten oto zestaw :

https://investhoreca.pl/10030456-SBS-RS-500-STEINBERG-BEZPRZEWODOWA-STACJA-POGODOWA-5-CZUJNIKOW-STEINBERG-10030456-SBS-RS-50

Kupując nie wiedziałem jeszcze że istnieje coś takiego jak DP1500 :) . Tu można to kupić ale prosze kolegów o pomoc czy ten mój zestaw będzie współpracował z DP1500 ?? Na stronie Froggit można zakupić zestaw wyglądajacy tak samo jak mój kupiony w Polsce jednak z bramką wifi :
https://www.froggit.de/product_info.php?info=p470_dp1500-wi-fi-wetterserver-usb-dongle-inkl--5-x-thermo-hygrometer-funksensor---dl5000-displayeinheit.html

Wszystko wygląda tak samo jak mój zestaw jednak symbole centralki i czujników sa inne :
Na stronie Froggit centralka to DL5000 moja identyczna z wyglądu SBS-RS-500  , czujnik Froggit to DP50 moje identyczne z wyglądu na tylnej ściance mają napisane ; Model SBS-RS-500 czyli ten sam symbol co centralki.
Moje pytanie brzmi : czy jak dokupię sobie ze strony Froggit  ta bramkę to będzie ona działała z moim zestawem ? I czy ja dobrze rozumiem zasade działania : Bramka odbiera sygnały z czujników ( tak samo jak centralka) i łączy się przez wifi z routerem i wrzuca dane do sieci ??

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Pytanie o klucz sprzetowy DP1500 WIFI
« dnia: 25 Listopada, 2020, 18:40:47 »

Offline geofinder

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 10
    • Stacja meteo - Rososz
  • Typ stacji: Viking 02041, Renkforce WH2600, Ecowitt GW1002
Odp: Pytanie o klucz sprzetowy DP1500 WIFI
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Listopada, 2020, 21:42:44 »
Witam.
czy ten mój zestaw będzie współpracował z DP1500 ??
Moje pytanie brzmi : czy jak dokupię sobie ze strony Froggit  ta bramkę to będzie ona działała z moim zestawem ? I czy ja dobrze rozumiem zasade działania : Bramka odbiera sygnały z czujników ( tak samo jak centralka) i łączy się przez wifi z routerem i wrzuca dane do sieci ??

Witaj.
Nie mam tej stacji ani DP1500, wiec nie wiem czy będzie działać z Twoją stacją.
Raczej dobrze rozumiesz działanie bramki internetowej w tego typu stacjach.
DP1500 wygląda bardzo podobnie do bramki GW1000 (koloru szarniebieskiego) firmy Ecowitt, a ta działa tak jak napisałeś.
Do konfiguracji mojej bramki/stacji używam aplikacji w telefonie.
https://www.ecowitt.com/shop/goodsDetail/16
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada, 2020, 21:53:15 wysłana przez geofinder »

Offline Darekrz68

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Listopada, 2020, 15:36:45 »
Dzięki. Mam nadzieję że jednak ktoś pomoże . Widzę ze jest tu sporo fachowców i testerów. Czekam więc :)

Offline Miszka

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Listopada, 2020, 17:08:02 »
Hej

Z tego co wiem wszystkie te stacje są robione przez jedna fabrykę w chinach
wiec powinny współpracować bez problemu.
http://www.foshk.com/index.html  ( aktualnie strona lezy )
Jedyny parametr który jest ważny to częstotliwość.

Tu masz ten sam gateway na ali https://www.aliexpress.com/item/4000639832946.html
Niestety 433 Mhz

Michal

Offline Darekrz68

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Listopada, 2020, 20:55:24 »
Dziękuję Miszka.
Te moje i te ze strony Froggit pracują na 868MHz. Chyba zaryzykuję . 54 Euro za Bramkę z jednym czujnikiem i przesyłka gratis . Nie sa to jakieś gigantyczne pieniądze . Można też kupić  za ok 70Euro Bramka i 3 czujniki. Najwyżej jak moje nie będą współpracowały to te 3 będą :)

Offline Darekrz68

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Grudnia, 2020, 21:56:08 »
Zakupiłem DP1500 podłączyłem i wszystko śmiga jak należy. Mam jeszcze pytanie do kolegów użytkujących dłuższy czas te czujniki termo/higro które ja mam. Jak dostałem konsolę z czujnikami zakupiłem blister baterii alkalicznych Duracell i włożyłem do 5 czujników. Wszystkie baterie zapakowane oryginalnie.Trzy czujniki mam w domu a dwa na zewnątrz. Wszystkie działają dobrze jednak po podłączeniu DP1500 na telefonie przy jednym z zewnętrznych czujników pokazuje mi  synbol słabej baterii czyli baterię z resztką ładunku na czerwono. Bardzo mnie to zaskoczyło bo są w czujnikach dopiero z tydzień dwa. Mam nadzieję że nie jest tak że baterie wytrzymują kilka tygodni...........
Ktoś może coś napisać na ten temat ??
Pozdr.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia, 2020, 07:23:43 wysłana przez Darekrz68 »

Offline Darekrz68

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Grudnia, 2020, 11:08:54 »
Moja radość trwała krótko. Rano jeszcze wszystko działało . Potem przed wyjazdem do pracy sprawdziłem jeszcze czy działa i miałem na smartfonie dane z aplikacji WS View normalnie , ale juz nie było na Ecowitt . Miałem komunikat ze ostatnia aktualizacja było godzine temu. No nic myslę nic nie wykombinuję , jade do pracy. No i w pracy niestety nic się nie zmieniło oprócz komunikatu o ostatniej aktualizacji czyli ileś tam juz godzin temu....
Wygląda na to że klucz  łączy się z moim routerem skoro mam wskazania na WS View ??? Dobrze myslę ? , ale nie wysyła w sieć danych . Pytanie dlaczego ?

Offline Darekrz68

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Grudnia, 2020, 19:58:32 »
Okazało się że mój router był uszkodzony. Od jakiegoś czasu coś się z nim działo że wymagał co kilka dni resetu bo nie było internetu. Teraz po zainstalowaniu klucza DP1500 na drugi dzień padł całkiem. Wymieniłem na nowy o wszystko działa jak należy. Ponowię pytanie jak długo na bateriach działa taki czujnik zewnętrzny? Ciągle jeden z zewnętrznych pokazuje słabą baterię . Baterie do wszystkich czujnikow dalem nowe .
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia, 2020, 20:02:28 wysłana przez Darekrz68 »

Offline Darekrz68

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Grudnia, 2020, 16:27:34 »
Minął miesiąc od kiedy mam tą termo/higro stację. Działa jak na razie bardzo dobrze. Jestem z niej naprawdę zadowolony. Po wymianie uszkodzonego routera dokupiony klucz DP1500też działa bez zarzutu. Po miesiącu użytkowania :
Zalety:
-wysokiej jakości bardzo czytelnywyświetlacz centralki z doskonałą widocznością pod każdym kątem
- zegar synchronizowanyDCF77
- pamięć min/max i alarmy do ustawienia indywidualnie
- badzo duża dokładność czujników
Wady:
-  brak podtrzymania pracy ( z wygaszonym wyświetlaczem) po zaniku zasilania.
- cyferki zegara mogły by być większe
-zbyt mały zasięg czujników( to jest jeszcze do sprawdzenia) jednak czujnik umieszczonyw odległości ok 30m od stacji ( stacja na poddaszu) przeszkoda to jedna sciana a właściwie scianka kolankowa i czasami gubi się sygnał i widać same kreski. Mam szklarnię ok 40m od stacji i nie wiem czy czujnik będzie się łączył ( przeszkoda to ścianka kolankowa poddasza)- zobaczymy na wiosnę.
- najpoważniejsza moim zdaniem wada to niemożliwość wpisania nazw własnych czujników. Nie rozumiem dlaczego podczas projektowania nie uwzględnili tego. Zwłaszcza że nad każdym wskazaniem temperatury wyświetla się napis " Temperature" chociaż każdy normalny użytkownik wie że to temperatura bo jest przecież znacznik stopni Celsjusza.  Przy jednym dwóch czujnikach nie ma potrzeby ale ja mam ich 6 szt i to już jest wyzwanie dla rodziny która zerka na centralkę sporadycznie. Żona już kilka razy pytała mnie które to wskazania dotyczą sypialni i które dużego pokoju. Bez sensu to wymyślili.