Postanowiłem pokazać na zdjęciach jakie różnice są między czujnikiem zewnętrznym a Termio-25. W dniu dzisiejszym warunki były stabilne, ponieważ bylo pochmurno z opadami deszczu ze śniegiem i słabym wiatrem. Czujnik rejestratora Termio-25 zawieszony na balkonie w osłonie pasywnej Davis 7714. W pierwszym przypadku czujnik stacji Eurochron został zawieszony w rogu okna skierowanego na wschód. Temperatura po godzinie się ustabilizowała i wynosiła +3,6 stopnia a na Termio-25 +1,1 stopnia co daje różnicę 2,5 stopnia (według mnie różnica nie do zaakceptowania). W drugim przypadku czujnik temperatury Eurochron położyłem na drewnianym krześle na balkonie i po godzinie temperatura się ustabilizowała na poziomie +1,9 stopnia a Termio-25 wskazywał w tym czasie temperaturę +1,0 stopnia (tutaj różnica zmniejszyła się do 0,9 stopnia).
Pomimo, że można skalibrować pomiar temperatury to jednak po sensorze SHT30 oczekiwałem znacznie więcej. Zastanawiam się jak pomiar temperatury wyglądałby jakby zmienić sensor SHT30 na SHT35 ?