Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Eurochron 2900 wartości ciśnienia bezwzględne i względne.  (Przeczytany 1119 razy)

Offline Maciejos

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Eurochron EFWS 2900
Witam.

Panowie mam pytanie a mianowicie w EFWS2900 można tylko kalibrować ciśnienie bezwzględne  ?

Pytam bo ciśnienie bezwzględne mam w miarę dokładne natomiast względne mam bardzo zawyżone w stosunku do lotniska które mam ok 6km od miejsca zamieszkania.

Korzystałem ze wzoru z forum żeby obliczyć ciśnienie względne ale nie wychodzą odpowiednie wartości.

Czy oba ciśnienia w tej stacji wpływają na prognozę graficzną ? Kiedy pada deszcz, śnieg, świeci słońce itp

Czy tylko jedno z nich ?

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Offline geofinder

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 10
    • Stacja meteo - Rososz
  • Typ stacji: Viking 02041, Renkforce WH2600, Ecowitt GW1002
Odp: Eurochron 2900 wartości ciśnienia bezwzględne i względne.
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lutego, 2021, 12:29:23 »
Jak ciśnienie bezwzględne jest dobre to wystarczy policzyć ciśnienie względne, np.: przy pomocy jakiegoś kalkulatora ciśnienia on-line.

https://stacje-pogody.pl/cisnienie.php

PRZYKŁAD:

Ciśnienie bezwzględne: 984 hPa
Temperatura: -1°C
Wysokość: 184 m n.p.m.

Ciśnienie względne wynosi: 1007 hPa

Korzystałem ze wzoru z forum żeby obliczyć ciśnienie względne ale nie wychodzą odpowiednie wartości.
Podejrzewam, że problemem jest określenie właściwej wysokości czujnika. Wysokość terenu można odczytać z mapy z warstwicami lub np. w programie Google Earth.
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego, 2021, 12:49:01 wysłana przez geofinder »

Offline Maciejos

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lutego, 2021, 12:53:33 »
Wysokość mam dobrą sprawdzałem w kilku źródłach. Moje wysokość to 65 m.n.p.m i ciśnienie bezwzględne 1005.7 hPa temperatura 0.3 stopnia. Wartość ciśnienia względnego przy tych pomiarach wynosi 1013.58 hPa.

7.5 km od mojego miejsca zamieszkania znajduje się lotnisko które ma wysokość 94 m.n.p.m i ciśnienie bezwzględne 1001hPa temperatura 0. Wartość ciśnienia względnego przy tych pomiarach wynosi 1012.8 hPa. Depesza metar lotniska pokazuje ciśnienie względne 1013 hPa więc prawie idealne.

Pomiary dla mojej lokalizacji i lotniska sprawdzone w tym samym czasie.

Czy moje wyniki względem wysokości są  ok ?

Już się w tym pogubiłem. Jak to rozumieć ?
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego, 2021, 13:31:15 wysłana przez Maciejos »

Offline geofinder

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 10
    • Stacja meteo - Rososz
  • Typ stacji: Viking 02041, Renkforce WH2600, Ecowitt GW1002
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lutego, 2021, 15:06:34 »
Wysokość mam dobrą sprawdzałem w kilku źródłach. Moje wysokość to 65 m.n.p.m i ciśnienie bezwzględne 1005.7 hPa temperatura 0.3 stopnia. Wartość ciśnienia względnego przy tych pomiarach wynosi 1013.58 hPa.

Czy moje wyniki względem wysokości są  ok ?

Z danych powyżej ciśnienie względne raczej powinno wyjść 1013.9 hPa czyli jeszcze wieksza różnica w odniesieniu do lotniska 1012.8 hPa
Może sprawdź jeszcze kilka razy, np. w innych dniach, czy ta różnica jest mniej wiecej stała. Dokładność pomiaru Twojej stacji może też być ok 1 hPa wiec stąd też będą pewne różnice.
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego, 2021, 15:13:39 wysłana przez geofinder »

Offline Maciejos

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lutego, 2021, 15:25:41 »
Więc tak obliczyłem kalkulatorem swoje ciśnienie względne i wprowadziłem do stacji pogodowej.

Ja znajduje się na wysokości 65 m.n.p.m
Pobliskie lotnisko znajduje się na wysokości 95 m.n.p.m
Odległość od mojego miejsca zamieszkania do lotniska to ok 7.5 km

Pomiary zczytane w tym samym czasie z obu lokalizacji :

Moja lokalizacja :

Ciśnienie bezwzględne 1013 hPa
Temperatura  minus 1
Wysokość  65 m.n.p.m
Wartość ciśnienia względnego to 1021,3

Lotnisko :

Ciśnienie bezwzględne 1009 hPa
Temperatura  minus 2
Wysokość  95 m.n.p.m
Wartość ciśnienia względnego 1021

Jak widać ciśnienie względne dla obu lokalizacji się zgadza natomiast ciśnienie bezwzględne różni się o 4 hPa.

Czy ta różnica ciśnienia bezwzględnego różni się dlatego że obie lokalizacje położone są na różnych wysokościach n.p.m ?

Czy dla takich różnic wysokości obu lokalizacji różnica 4 hPa jest możliwa ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

« Ostatnia zmiana: 05 Lutego, 2021, 12:40:28 wysłana przez Maciejos »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 45
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lutego, 2021, 17:15:32 »
(...) Czy oba ciśnienia w tej stacji wpływają na prognozę graficzną ? Kiedy pada deszcz, śnieg, świeci słońce itp Czy tylko jedno z nich ?

(...) Już się w tym pogubiłem. Jak to rozumieć ?

Stacja śledzi zmiany ciśnienia i na tej podstawie ocenia jaka będzie pogoda. Konkretny pomiar (jednorazowy) w celu pokazania pogody jest dla stacji bezużyteczny.

Dopiero trend w zmianach ciśnienia wykorzystywany jest do prognozowania. Dlatego stacje pogody są w stanie pokazać właściwą prognozę po 24 do 48 godzin od ich włączenia i wykonaniu ustawień.

Inaczej mówiąc stacja korzysta z "odkrycia meteorologów", że spadek ciśnienia powoduje napływ chmur i opady a wzrost ciśnienia "przegonienie" chmur i słoneczną pogodę. ;)

Oczywiście są od tego odstępstwa czego stacja nie wychwyci ponieważ czasami na wiosnę i jesień wystepują tzw "zgniłe wyże" czyli wysokie ciśnienia podczas których zamiast słońca pada w dłuższej perspektywie deszcz. Dzieje się tak wtedy gdy obok naszej stacji znajdzie się ośrodek bardzo wysokiego ciśnienia i nasze ciśnienie zwykle uznawane za wysokie jest wtedy relatywnie niskie i napływają masy wilgotnego powietrza od ośrodka wysokiego ciśnienia do niskiego. ;)

Nie jest istotne w związku z tym jaka jest chwilowa wartość ciśnienia.
Stacja z zasady korzysta z pomiaru ciśnienia bezwzględnego ABS - ponieważ to ten parametr jest mierzony przez stację - ciśnienie względne REL jest to już pochodna ciśnienia ABS wynikająca z obliczeń.

Jednak dla stacji nie jest ważne z którego ciśnienia ABS czy REL korzysta aby wygenerować prognozę pogody. Dlaczego ?  Dlatego, że  różnica pomiędzy ABS i REL dla danego otoczenia i wysokości posadowienia czujnika jest stała ale różna dla różnych lokalizacji stacji. Oba wykresy ciśnień kształtem są dlatego jednakowe ale przesuniete wzgledem siebie o obliczoną wartość. Z tak wygenerowanych krzywych  - obojętnie z której korzysta stacja do generowania obrazka prognozy pogody.  ;)

Pomiarami stacji IMGW - w tym tych IMGW na lotniskach nie przejmowałbym się gdy nie są one zlokalizowane w Twojej lokalizacji a w szczególnosci gdy są na innej wysokości niż Twoja stacja. Stacje lotniskowe podają wartość ABS - ponieważ pilota samolotu interesuje co będzie miał pod skrzydłami na lotnisku a nie w odniesieniu do wysokości poziomu morza czyli REL.

Podaj może link do swojej stacji lub lokalizacje..ę

PS: ja okresowo kalibruję ciśnienie ABS w moich stacjach wg pomiarów IMGW który mam za płotem i przyznaję, że różnic praktycznie nie ma - może czasami 0,1hpa  ;)
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego, 2021, 17:24:52 wysłana przez Rychu_Świbno »