Witajcie. Coraz bardziej zaczynam myśleć o zakupie stacji jak w temacie. Jako że opis stacji jest prawie sprzed 9 lat, to mam do Was kilka pytań z tym związanych.
1. Czy oprogramowanie stacji pogody zmieniło się na przestrzeni tych prawie 10 lat? Głównie interesuje mnie pomiar prędkości wiatru, bo z tego co wyczytałem to w starszych modelach prędkość przeliczana jest z mil i niektórych wartości pomiarowych stacja nie pokazuje, co dla mnie osobiście jest już wystarczającym powodem żeby stacji nie kupować. Nie ma też symboli dziesiętnych np. 1,7 km/h. Czy to się zmieniło w ostatnim czasie czy Davis dalej pozostaje przy tym rozwiązaniu?
2. Czy do wysyłania danych do internetu potrzebny jest jakiś zewnętrzny logger lub moduł, a jeśli tak czy jest możliwość kupna stacji z już zainstalowanym modułem by można było połączyć się z siecią wifi?
3. Czy w standardzie są już montowane czujniki lepszej jakości. Słyszałem o SHT31, które wszyscy zachwalają, i które podobno miały być montowane w standardzie w późniejszych latach produkcji, ale nie znalazłem nigdzie informacji potwierdzającej ten fakt.
Więcej pytań na chwilę obecną nie mam, bo ogólnie ten konkretny model w pozostałych parametrach ma wszystko co mnie interesuje i co stacja powinna mieć. Zastanawiam się tylko nad tymi trzema konkretnymi kwestiami i mam nadzieję, że mnie oświecicie. Z drugiej strony jestem trochę zniesmaczony, bo uważam, że stacja za prawie 5 tys zł bez żadnego loggera i modułu sieciowego ,która nie mierzyłaby prędkości wiatru z dokładnością do dziesiętnych wartości, to już lekkie przegięcie. Wiem, że pod względem działania i zaimplementowanych rzeczy ciężko Davisowi podskoczyć, ale wydając takie pieniądze nie powinno się niczego poprawiać lub przerabiać. Po prostu po podłączeniu ma działać, a sposób montażu powinien się odbywać tak jak książka pisze czyli "nie wszystko w jednej konstrukcji". Pozdrawiam Was serdecznie i liczę na szybkie odpowiedzi.