Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogodowa do +- 1000zł  (Przeczytany 2811 razy)

Offline adam998

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Oregon Scientific BAR 206
Stacja pogodowa do +- 1000zł
« dnia: 02 Stycznia, 2022, 13:18:03 »
Witam wszystkich planuję zakup stacji pogodowej w cenie jak w tytule. Trochę czytałem szukałem jest parę wyborów ale nie mam pewności i doświadczenia. Na chwile obecna zastanawiam sie nad Sencor SWS 12500 WIFI czy to optymalny wybór czy w tych pieniądzach można wybrać lepszy model ? Np cos z pomiar promieniowania słonecznego i archiwizacje danych w pamięci ?
Będę wdzięczny za każdą pomoc w wyborze :-)
Pozdrawiam

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacja pogodowa do +- 1000zł
« dnia: 02 Stycznia, 2022, 13:18:03 »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Odp: Stacja pogodowa do +- 1000zł
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Stycznia, 2022, 16:49:43 »
SENCOR SWS 12500 ma pomiar promieniowania słonecznego oraz UV index, ma także ciekawy wyświetlacz "TRUE BLACK". Więcej informacji o tym produkcie znajdziesz tu:
https://stacje-pogody.pl/artykul_sencor_sws_12500_i_bresser_clearview_stacje_pogodowe_z_duzym_kolorowym_wyswietlaczem_i_wifi,115.html.

W cenie 1000-1200 zł kupisz także stacje typu HP255x (HP2550, HP2551), z archiwizacją danych na kartach pamięci i możliwością współpracy z wieloma różnymi czujnikami.
Więcej o HP255x przeczytasz tutaj: https://stacje-pogody.pl/artykul_stacje_pogodowe_typu_hp255x_co_mierza_czym_sie_roznia_i_jak_dzialaja,108.html
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline adam998

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Stycznia, 2022, 12:47:54 »
Dzięki za odpowiedź.. chyba zdecyduje się jednak na Sencor SWS 12500 na pierwszą bardziej profesjonalna stacje wystarczy aczkolwiek propozycje HP255x (HP2550, HP2551) wydają się bardziej atrakcyjne ale co za tym idzie droższe.... 

Offline Dextero

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 1
    • Pierwsza stacja w Kożuchowie
  • Typ stacji: Sencor SWS 12500 wifi, TFA Primus
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Stycznia, 2022, 14:55:29 »
Masz już ta stacje? Jesli tak to jakie wrażenia? Ja właśnie zamówiłem?

Offline adam998

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Stycznia, 2022, 17:10:08 »
Masz już ta stacje? Jesli tak to jakie wrażenia? Ja właśnie zamówiłem?

Tak mam :-)
Wydaje mi się ze jest wszystko w porządku ładny wyświetlacz to taki wizualny +. Miałem trochę problemów z konfiguracją połączenia z siecią aby przekazywała dane do serwisów pogodowych. Na stronie producenta jest instrukcja "Konfiguracja polaczenia Wi-Fi" bez tego chyba bym nie ogarnął tego. Podaje link może się przyda https://www.sencor.pl/profesjonalna-stacja-meteorologiczna/sws-12500

Offline Dextero

• Stratus
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Stycznia, 2022, 19:44:25 »
Dzisiaj przyjechała stacja. Konfiguracja poszła bardzo sprawnie. Na dniach zamontuje czujnik na zewnątrz. Wrażenia niesamowite piękny wyświetlacz. Do tej pory miałem TFA ale już po 8 latach padł czujnik deszczu, pomiar i kierunek wiatru i pomiar wilgotności na zewnatrz. Czy może wiesz jak wykombinować aby na serwisie pogodowym WU i Weatercloud pokazywana była nie tylko temperatura z czujnika 7-1 ale też z dodatkowego i tego co jest w same stacji do pomiaru wewnątrz? W mojej stopce linki do serwisów.

Offline Sowa

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 4
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Stycznia, 2022, 19:08:48 »
jak wykombinować aby na serwisie pogodowym WU i Weatercloud pokazywana była nie tylko temperatura z czujnika 7-1 ale też z dodatkowego i tego co jest w same stacji do pomiaru wewnątrz? W mojej stopce linki do serwisów.

Powyższe serwisy oraz parę innych zbierają tylko dane meteo.
Temp./wilg. w twoim pokoju to nie są dane meteo.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 45
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Stycznia, 2022, 19:41:10 »

Offline Dextero

• Stratus
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Stycznia, 2022, 13:58:24 »
Powyższe serwisy oraz parę innych zbierają tylko dane meteo.
Temp./wilg. w twoim pokoju to nie są dane meteo.

Na Weathercloud temperatura i wilgotność zbierane są również z wewnętrznego pomiaru z czujników wewnątrz stacji. Dodatkowy czujnik temperatury i wilgotności nie jest uwzględniany (właśnie dlaczego?) I ten czujnik wcale nie musi być w domu tylko również na zewnątrz i służyć jako źródło danych meteo.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Stycznia, 2022, 21:41:04 »
Chodzi o to, że czujniki wewnętrzne nie są przystosowane do pomiarów na zewnątrz - wpływ warunków atmosferycznych.

Ponadto WU z założenia jest portalem ogarniającym warunki atmosferyczne na podstawie których archiwizuje zdarzenia pogodowe  i dokumentuje to min na mapach. Prace swoje opiera na danych z 250 000 naszych stacji.

Czujniki wewnętrzne dokonują pomiaru, temp, wilgotności i ciśnienia - sluży do tego termohigrometr który jest wrazliwy na czynniki zewn. Zawilgocenie higrometru fałszuje pomiar cisnienia - a na podstawie cisnienia w typowych stacjach prognozuje sie pogodę ...

PS - znam takich userów którzy panel zewnętrzny umieszczają wewnątrz - mozna to zauważyć na mapach WU szczególnie zimą - wszedzie niebieskie ikony stacji a gdzieniegdzie czerwone :)
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia, 2022, 22:00:05 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline eprom

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Stycznia, 2022, 22:26:52 »
Witam, czy gdzieś w Polsce kupię od ręki stację HP2551 lub Hp2550?

Offline Dextero

• Stratus
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Stycznia, 2022, 10:58:50 »
Czujnik dodatkowy jest czujnikiem zewnetrznym pracującym w zakresie temperatur od -40 dp 60 stopni. Pomiar temperatury z czujnika 7in1 instaliwanego z zasady w otwartej przestrzeni obarczony jest błędem bo narazony jest bezpośrednio na działanie słońca. Dlatego aby pomiar temperatury był poprawny czujnik umieszczony powinien być w cieniu.  Czujnik stacji która miałem poprzednio TFA Primus oświetlany był słońcem przy wschodzie słońca i temperatura rosła na nim momentalnie o 7,8 stopni gdy wchodził w strefę cienia temperatura spadała do poprzedniej wartości. Zapewne dopiero wiosna lub latem sprawdzę jak reaguje czujnik 7in1 z SWS 12500 i porównam z dodatkowym czujnikiem umieszczonym w cieniu. Jeśli rzeczywiście są zakłamania to wszystkie te dane spływające do portali pogodowych z czujników zintegrowanych z wiatromierzem są  nieprzydatne. Dlatego dodatkowy czujnik w zadienionym miejscu powinien być rejestrowany w portalach. Swoją drogą prezentowanie danych z czujnika wewnętrznego jest jak najbardziej potrzebne właścicielowi stacji gdyż może zdalnie zarządzać temperatura w domu podczas dłuższych nieobecności czy obniżyć ją i kontrolować a przed powrotem podnieść i sprawdzać czy jest osiągnięta. Ja przynajmniej tak mam.

Offline adam998

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Stycznia, 2022, 11:33:19 »
Panowie mam pytanie czy na portal www.ecowitt.net da się wysyłać dane z Sencor 12500 ? niby wszystko skonfigurowałem ale nie działa

Offline Dextero

• Stratus
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Stycznia, 2022, 12:50:23 »
Panowie mam pytanie czy na portal www.ecowitt.net da się wysyłać dane z Sencor 12500 ? niby wszystko skonfigurowałem ale nie działa
Prawdopodobnie tylko stacje dedykowane mogą tam wysłać dane. To że poprawnie się zalogowało stację nie oznaczę ze dane z niej będą wyświetlane.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Stycznia, 2022, 01:19:15 »
Czujnik dodatkowy jest czujnikiem zewnetrznym pracującym w zakresie temperatur od -40 dp 60 stopni. Pomiar temperatury z czujnika 7in1 instaliwanego z zasady w otwartej przestrzeni obarczony jest błędem bo narazony jest bezpośrednio na działanie słońca. Dlatego aby pomiar temperatury był poprawny czujnik umieszczony powinien być w cieniu.  Czujnik stacji która miałem poprzednio TFA Primus oświetlany był słońcem przy wschodzie słońca i temperatura rosła na nim momentalnie o 7,8 stopni gdy wchodził w strefę cienia temperatura spadała do poprzedniej wartości. Zapewne dopiero wiosna lub latem sprawdzę jak reaguje czujnik 7in1 z SWS 12500 i porównam z dodatkowym czujnikiem umieszczonym w cieniu. Jeśli rzeczywiście są zakłamania to wszystkie te dane spływające do portali pogodowych z czujników zintegrowanych z wiatromierzem są  nieprzydatne. Dlatego dodatkowy czujnik w zadienionym miejscu powinien być rejestrowany w portalach. Swoją drogą prezentowanie danych z czujnika wewnętrznego jest jak najbardziej potrzebne właścicielowi stacji gdyż może zdalnie zarządzać temperatura w domu podczas dłuższych nieobecności czy obniżyć ją i kontrolować a przed powrotem podnieść i sprawdzać czy jest osiągnięta. Ja przynajmniej tak mam.
Masz @Dextero w tym co piszesz masz dużo racji ale projekt WU a obecnie IBM nie przewiduje archiwizacji dodatkowych danych ponad czynniki zewnętrzne z jednego źródła pomiarowego oraz ciśnienie mierzone wewnątrz pomieszczeń. Doczytałem się w instr. że Twoja stacja ma pomiar ciśnienia w konsoli a nie czujniku dodatkowym - dlatego ma on tak szeroki zakres pomiarowy w tym na zewnątrz.