Witajcie,
Temat stacji nie jest mi całkiem obcy. Obecnie posiadam stację pogodową Garni PRECISE 610. Jest to model dość podstawowy, z pomiarem temperatury i wilgotności na zewnątrz. Wybrałem ją, ponieważ chwalona była dokładność czujnika. O ile z pomiarów temperatury jestem zadowolony, to pomiary wilgotności mocno odbiegają od wyników z profesjonalnej stacji w mojej okolicy. Czujnik zamontowany jest w miejscu zacienionym, ale nie osłoniętym od deszczu. Przez co wilgotność bardzo często pokazywana jest jako 0%, choć mam wrażenie, że wtedy chodzi o 100%. Dodatkowo zaczął szwankować czujnik wewnętrzny, więc pomyślałem, że może coś zmienię.
I tym razem chciałbym kupić coś lepszego z większą liczbą parametrów do pomiaru, ale w budżecie około 1000 zł. Na ten moment najbardziej podoba mi się model SENCOR SWS 12500
https://stacje-pogody.pl/1885_stacja_pogody_sencor_sws_12500.html Chciałem Was zapytać o kilka rzeczy. Najpierw warunki w jakich będzie montaż:
- mieszkam w bloku na 2 piętrze, ekspozycja południe-zachód. Ten duży czujnik byłby zamontowany od zachodu (w miejscu nasłonecznionym), z kolei ten mały mogę zamontować w zacienionym, bo mam taką ściankę na balkonie i jej fasada wtedy jest północna (tam jest też teraz czujnik z Garni).
Czytałem, że mimo osłony radiacyjnej pomiar temperatury lepiej wypada właśnie z tego dodatkowego czujnika o ile on jest w cieniu. Czy ktoś może to potwierdzić/zaprzeczyć?
Druga sprawa, to jak mierzona jest wilgotność w takiej stacji? Z czujnika małego czy dużego? Jeśli z małego, to czy muszę zadbać, żeby ten czujnik miał jakiś "daszek"?
A może w bloku nie ma sensu w ogóle czegoś takiego montować?
I ostatnie, jeśli jednak sens jest, to czy wybrałem w tej cenie fajny model, czy może niekoniecznie. Po tym co przeczytałem wydaje mi się, że tak, ale modeli jest tak dużo, że nie jestem w stanie tego wszystkiego ogarnąć.