W tym miejscu postanowiłem umieścić informację o zmianie zasad dostępu do serwera WU dla nowo generowanych ID stacji (PWS). To miejsce wydaje się właściwe dla tego typu info.
Problem z włączeniem stacji pogody starej czy nowej typu HP1001 i WH2600 - do staregi czy nowego ID podczas ich relokacji:
opisałem tutaj_klikAle problem dotyczy wszystkich typów stacji które wymagają założenia ID w WU a następnie wpisania w konsoli tego ID i hasła (po staremu) lub tego ID i klucza ktòry generuje się podczas generowania ID dla danej lokalizacji (po nowemu).
Instrukcje stacji np HP1001, WS1001, IP1400 czy WH2600 te papierowe czy online w sieci - każą używać hasła dostępu PWS do WU takiego jak dostęp usera do konta WU - a to jest błąd. Hasło i klucz do ID to różne wartości - uwaga:
jest to klucz a nie hasło dla nowo generowanych ID stacji PWS.
Zmiana lokalizacji stacji wymaga wygenerowania nowego ID - z nowymi współrzędnymi geograficznymi. Nie jest wymagany nowy ID gdy w danej lokalizacji, z już utworzonym wcześniej ID instalujemy inny typ stacji.
Pewnie nie byłoby problemu gdyby operator IBM skierował do społeczności userów stacji czytelny komunikat. Nie zrobił tego. Ja to odkryłem przypadkiem ukryte głęboko w wielopoziomowym panelu supportowym IBM.
Szukając rozwiązania problemu na tym forum zauważyłem, że co jakiś czas userzy zderzali się z tym problemem ale żaden z nich nie podawał sposobu rozwiązania. Stąd ten wątek.