Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Budowa stacji pogody  (Przeczytany 925 razy)

Offline Waldi

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
    • WSP 3080 z Cumulus 1.9.4
  • Typ stacji: WH2080 (Hyundai WSP 3080 R WIND)
Budowa stacji pogody
« dnia: 15 Grudnia, 2022, 11:20:04 »
Cześć
Potrzebuję pomocy w skonstruowaniu stacji pogody. Obecnie posiadam stację Hyundai WSP 3080 Wind + mała klatka meteorologiczna + Cumulus 1.9.4 i jak na razie wszystko chodzi super. Szykuję się jednak do przejścia na wyższy level, stąd moje pytania.
Nową konstrukcję chciałbym oprzeć na bramce i tutaj pojawił się pierwszy problem. Na stronie sklepu Ecowitt dostępne są dwie wersje: GW1100 oraz GW1000. Czy ktoś wie czym one się różnią i która z nich nadaje się lepiej do współpracy z czujnikiem zewnętrznym WH32 oraz programem Cumulus MX. Na początek planuję zakupić tylko te dwie rzeczy, w przyszłości chciałbym natomiast rozbudować stację o deszczomierz i wiatromierz (ważne aby było to bezprzewodowe i  nie zintegrowane) oraz konsolę.
Ewentualnie jeśli korzystniej byłoby zakupić inne produkty lub w innym sklepie, to byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Dzięki za wszelkie podpowiedzi

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Budowa stacji pogody
« dnia: 15 Grudnia, 2022, 11:20:04 »

Offline wicher

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: WH3000
Odp: Budowa stacji pogody
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Grudnia, 2022, 23:02:25 »
dostępne są dwie wersje: GW1100 oraz GW1000. Czy ktoś wie czym one się różnią i która z nich nadaje się lepiej do współpracy z czujnikiem zewnętrznym WH32 oraz programem Cumulus MX.
Są to praktycznie te same urządzenia. GW1100 ma dodatkowo interfejs sieciowy i obsługuje jakieś dodatkowe czujniki np do pomiaru wypływu wody.
Obydwa współpracują z WH32 i innymi czujnikami oraz z Cumulus MX
Ewentualnie jeśli korzystniej byłoby zakupić inne produkty lub w innym sklepie, to byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Obecnie niekorzystnie jest kupowanie bezpośrednio w sklepie Ecowitt, bo bardzo wzrosły koszty przesyłki a dodatkowo w Polsce zapłacisz cło i VAT.
Rozglądnij się na Amazon.de i froggit.de

Offline Waldi

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Grudnia, 2022, 15:11:25 »
Dzięki za odpowiedź.
Mam jeszcze jedno pytanie - z tego co wyczytałem bramka może obsługiwać naraz 1 czujnik WH32 oraz 8 czujników WH31. Czy może ona naraz obsługiwać oba te czujniki? Jeżeli dobrze rozumiem, aby pomiary były dostępne przez aplikację lub na stronie potrzebny jest czujnik WH32 (gdyby nie to nie byłoby problemem kupić dwa czujniki WH31).

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Grudnia, 2022, 15:27:06 »
Dzięki za odpowiedź.
Mam jeszcze jedno pytanie - z tego co wyczytałem bramka może obsługiwać naraz 1 czujnik WH32 oraz 8 czujników WH31. Czy może ona naraz obsługiwać oba te czujniki? Jeżeli dobrze rozumiem, aby pomiary były dostępne przez aplikację lub na stronie potrzebny jest czujnik WH32 (gdyby nie to nie byłoby problemem kupić dwa czujniki WH31).

Tak, bramka obsługuje 1xWH32 i 8xWH31 w tym samym czasie. Do tego tylko jeden WH40 (deszczomierz) ale z tego co obserwuję u siebie na aplikacji, wychodzi na to, że aż 4 wiatromierze! Tyle, że po 1 z każdego rodzaju (WS68, WS80, WS90). Do tego 8 czujników wilgotności gleby, 4x czujnik wody (zalania), 8x czujnik temp. gleby, 1 czujnik smogu (z CO2), 1 detektor wyładowań.

Offline wicher

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: WH3000
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Grudnia, 2022, 19:31:03 »
Jeżeli dobrze rozumiem, aby pomiary były dostępne przez aplikację lub na stronie potrzebny jest czujnik WH32 (gdyby nie to nie byłoby problemem kupić dwa czujniki WH31).
WH32 i WH31 to są identyczne czujniki w sensie pomiarowym. Różnią się sposobem wysyłania wyników. WH31 maja 8 nastawialnych kanałów a WH32 1 stały kanał do wysyłania wyników. Wyniki z WH32 zawsze znajdują się jako 'outdoor' a wyniki z WH31 jako Multi_chanel ( w CumulusMX - extra sensors )

Offline Waldi

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Grudnia, 2022, 10:58:13 »
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, teraz już ogarniam temat  :)
Mam jeszcze pytanie do Dador - skąd pobrałeś spolszczenie do szablonów Cumulusa MX?
Ewentualnie może ktoś z innych użytkowników wie skąd pobrać takie spolszczenie.

Offline Dador

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Grudnia, 2022, 14:00:44 »
Spolszczenia chyba nie ma. To wszystko, to "ciężka" praca u podstaw i ręczne, mozolne tłumaczenie  ;).

Offline Waldi

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Grudnia, 2022, 16:04:52 »
Spolszczenia chyba nie ma. To wszystko, to "ciężka" praca u podstaw i ręczne, mozolne tłumaczenie  ;).
Dzięki za info. Tłumaczenie sobie ogarnę, poprosiłbym Ciebie tylko o podpowiedź, w którym miejscu i na jaką wartość zmienić kod aby odstępy pomiędzy wierszami były tak wąskie jak na Twoje stronie.

Offline Dador

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Grudnia, 2022, 20:57:24 »
Hmmm... do końca nie pamiętam, jak to zrobiłem. Raczej bawiłem się w css, aby do tego dojść.
Podsyłam Ci plik, który podmień (lub porównaj wg zawartości) z plikiem na serwerze w folderze css. Wydaje mi się, że to ten zmieniałem.

Pamiętaj, by skopiować sobie oryginał gdzieś w bezpieczne miejsce, przed zmianami lub podmianą ;).

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Marca, 2024, 12:44:20 »
Na stronie sklepu Ecowitt dostępne są dwie wersje: GW1100 oraz GW1000. Czy ktoś wie czym one się różnią i która z nich nadaje się lepiej do współpracy z czujnikiem zewnętrznym WH32 oraz programem Cumulus MX.

Niedawno Ecowitt wprowadził nową bramkę WiFi o oznaczeniu GW1200. Więcej informacji znajdziecie tutaj: https://aleforum.pl/index.php?topic=51.0
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl